artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

tavasz18.01

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. július 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Brassói aprópecsenye sült burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Feketeerdő szelet 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldbableves

Tarhonyás hús

"B" menü:

Gyümölcsleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

allampapir

kontrollbanner

ilonatavasz2020   

Egy élelmiszer címkéje sok információval láthatja ez a vásárlókat, bár sokan sajnos meg sem nézik, el sem olvassák, és nem is tudják ezáltal, hogy pontosan mit vesznek meg.

Sokféle egyéb olyan módszer van, melyekkel a vizeletürítésben és tárolásban szerepet játszó izomcsoportok, egyéb mechanizmusok befolyásolhatóak, hogy a tünetek csökkenthetőek legyenek. Ezeket önállóan, de kombinációban pl. gyógyszeres kezelés mellett is szokták ajánlani.

Nem új megállapítás, hogy a női hormonok közé tartozó ösztrogén és a D-vitamin együttesen elősegítik a csontrendszer egészségének fenntartását változókor után. Ezt a megállapítást kínai kutatók most azzal egészítették ki, hogy ezekre szükség van az úgynevezett metabolikus szindróma megelőzésében is.

A múltkoriban vírusként terjedt egy Twitter bejegyzés, melynek szerzője különféle ételeket ajánlgatott „természetes” fogamzásgátlás céljára. Egy botanikus és hozzászólt a tweethez és nyomatékosan hangsúlyozta, hogy fogamzásgátló hatású ételek nem léteznek.

Gyakran merül fel a címben szereplő kérdés. Aki már elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen a legendás Veres Pali bácsi szexuális felvilágosító tevékenységére, annak még az is rémlik, hogy ezt a kérdést hetente nagyjából ötször tették fel neki abban az időszakban, amikor még nem volt internet, így az ifjúság kénytelen volt beérni a tini magazinok „Orvos válaszol” rovataival.

Először jársz vizelettartási problémáddal orvosnál? Az orvosi vizsgálat sokak számára stresszhelyzetet jelent, ráadásul ilyen jellegű panaszokról általában nem könnyű beszélni. Összegyűjtöttünk olyan kérdéseket, amelyeket az orvos megkérdezhet annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb kép alakuljon ki benne a jelenlegi állapotodról, a Téged leginkább zavaró tünetekről és a terápiával kapcsolatos elvárásaidról. Ha előre felkészülsz, segíthet, hogy el tudd mondani a lényeges információkat, esetleg olyan fontos dolgot is, ami Téged zavar, de egyébként nem merül fel a beszélgetés során.

Majd három hónapja már, hogy egy láthatatlan ellenség, egy bizonyos Covid-19 névre keresztelt vírus fenekestől felfordította biztonságosnak hitt életünket. Eddig igyekeztünk állni a sarat, s a helyzethez alkalmazkodva megtanultuk online intézni, amit csak lehet: a bevásárlás és banki ügyintézés mellett mára már az ünnepi koccintás is megy monitoron keresztül. A bezártság miatt nehéz időket éltünk át, melyben a jelen napjait nem könnyíthette meg a máskor szebb s boldogabb jövőbe vetett hitünk sem. Célok nélkül nem maradt más biztos, mint a virtuális fotóalbumokba összegyűjtött múlt…

Ha szexuális úton terjedő betegségre (STD-re) gondolunk, legtöbbször olyan kórokozók jutnak eszünkbe, mint a HIV-vírus, esetleg a HPV. Milyen egyéb, kevésbé közismert fertőzések kaphatóak el szexuális úton? Hogyan ismerhetőek fel? Az alábbi összefoglalóban az ureaplasma és a mycoplasma fertőzésekről lesz szó.

Szinte minden kismama arra vágyik, hogy a szülése jó élmény legyen. Minden nőnek alapvető emberi igénye és joga méltósággal szülni, a babáknak pedig alapvető emberi joguk méltósággal megszületni. Ez az igény azért is természetes, mert a saját kisbabánk megszülése nem csupán a párkapcsolatunk, hanem az egyéni személyiségfejlődésünk és a női létünk egyik fordulópontja is az életünk során. És bár az alapvető belső bizonyosság a legtöbb nőnek azt súgja, hogy képes lesz háborítatlanul megszülni a gyermekét, mégis a külvilágból érkező folyamatos impulzusok nagy mértékben képesek lehetnek arra, hogy elbátortalanítsák, elbizonytalanítsák a nőket a saját képességeikbe vetett hitük kapcsán.

Szülés előtt maga az apuka is készülhet a nagy napra, hogy minél nagyobb segítséget nyújthasson vajúdó kedvese számára. Baranyi Linda pszichológus, szülésfelkészítő és relaxációvezető összegyűjtötte a legfontosabbakat!

A vashiány olyan állapot, melyet sokszor nem veszünk komolyan, pedig akár súlyos szövődményekkel is járhat. Mennyi vasra van szükségünk? Hogyan vihetjük be a megfelelő vasmennyiséget? Milyen tüneteket okozhat a vashiány és milyen betegségeket idézhet elő? Az Intima.hu legújabb tájékoztató oldalán többek között erről is olvashatunk.

Az új típusú koronavírus (COVID-19) terjedésével egyre több kismama is megfertőződik világszerte. A betegség lefolyása jelen tudásunk szerint hála Istennek nem komolyabb a várandósság alatt, mint a nem terhes populációban. A járvány kezdetén a tapasztalatok azt mutatták, hogy a magzatokra nincs veszélye a fertőzésnek, hiszen a kórokozó a lepényen nem tud átjutni. Sajnos az idő előrehaladtával, ahogy egyre több COVID-19 fertőzött terhes lett világszerte, ez utóbbi információ megkérdőjeleződni látszik.

Napjainkban sajnos egyre több kismamánál alakul ki a GDM (Gestacios Diabetes Mellitus), tanácsadásokon pedig szinte mindig felmerül a kérdés: „Vajon nálam miért alakult ki? Lesz baja a kisbabámnak ettől? Innentől én már mindig cukorbeteg leszek?"

Bár a hagyományos orvos-beteg kapcsolat kialakításában kulcsfontosságú a találkozás és a megfelelő kommunikáció, az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány miatti szigorítások következményeként, jelentősen visszaesett az orvos-beteg találkozások száma a hazai járóbeteg ellátásban. A kialakult helyzetre való tekintettel a hazai onkológusokat támogató IBM Watson for Oncology mesterséges intelligencia alkalmazás már online konzultáció keretében is elérhető. A daganatos betegségek gyógyításában világszinten élenjáró szakorvosok által betanított alkalmazás a beteg vizsgálati eredményeit elemezve ad javaslatot a kezelőorvosoknak az elérhető terápiás lehetőségek közül. Az IBM Watson for Oncology itthon évente több mint 40 ezer új beteg számára nyújthat segítséget, 13 különböző típusú daganatos megbetegedés esetén.

Van-e összefüggés a koronavírus fertőzés súlyossága és egyes gyógyszerek alkalmazása között? Erre ad az Intima.hu érthető választ Dr. Dér Péter és Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerészek segítségével.

Koronavírus - Egyik magánrendelő zár be a másik után, de minimum korlátozza a nyitva tartását, elérését, miközben rengeteg kérdés érkezik hozzánk a nőgyógyászati szűrések, műtétek elhalasztásával, akut ellátással, terhesgondozással kapcsolatban. Átmeneti megoldásként egyre több orvos is az online konzultációban látja a lehetőséget, hogy segíteni tudjon betegeinek. Az Intima.hu Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvost kérdezte az online távkonzultációval kapcsolatban. 

Koronavírus - Ahogy mi földi halandók (laikusok) félünk a ránk váró időszaktól, úgy az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, nővérek, gyógyszerészek szintén félnek. Ráadásul míg mi védett otthonainkban elsősorban az otthonmaradással küzdünk, ők belelátnak a “színfalak” mögé is, ami bizony komoly okot is ad(hat) a félelemre. 

A koronavírus járvány már önmagában is rengeteg bizonytalanságot, félelmet kelthet bennünk, de mi lesz az egészségügyi ellátással? Milyen szülészeti, nőgyógyászati ellátásra számíthatunk a járvány ideje alatt?

Mi történik velünk? Hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményeinkhez? Az Intima.hu Körtvélyesi Bori lifecoach-val beszélgetett arról, mit tehetünk magunkért a saját és családunk lelki békéjének megteremtéséért ezekben a napokban.

Mivel manapság a csapból is a koronavírus folyik, szakértők és önjelölt szakértők hada (ez utóbbiból van több) nyilatkozik, fontos, hogy egy ilyen érzékeny témában is próbáljunk meg a tényeknél maradni. Ez persze egy eddig ismeretlen kórokozó esetében nem feltétlenül könnyű, hiszen kevés valódi adat áll a rendelkezésünkre. De lássuk, hogy mit is tudunk ma, 2020 március elején, az új koronavírusnak (COVID-19) a terhességre, a méhen belüli magzatokra és a gyermekágyas időszakra vonatkozó hatásairól. Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász cikke a koronavírus és a terhesség kapcsolatáról.