artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az endometriózis egy világszerte közel 190 millió nő életét megnehezítő, sőt akár pokollá tévő betegség, melynek végleges gyógyítására egyelőre még nem áll semmilyen eszköz az orvosok rendelkezésére. Az endometriózisban szenvedőknek jelenthet reményt az az újfajta kezelés, melyről nemrégiben számoltak be egy orvosi szaklapban.

A kutatók február 22-én a Science Translational Medicine című szaklapban számoltak be arról, hogy havonta alkalmazott antitest-injekciókkal – egyelőre csak kísérleti állatoknál – sikerült visszafordítaniuk az endometriózis tüneteit. Az antitest az úgynevezett IL-8 molekulát veszi célba, melynek alapvető szerepe van abban, hogy a szervezetben elszórtan elhelyezkedő endometriózis gócokban gyulladás hozzon létre és tartson fenn. Miután az injekcióval gátolták az IL-8-at, a jellegzetes gócok mérete csökkenésnek indult.

A kutatócsoport olyan antitestet fejlesztett ki, amely gátolja az IL-8 gyulladásos faktort, egy olyan fehérjét, amelyet a tudósok korábban a betegség egyik lehetséges okozójának tartottak. Az antitest úgy működik, mint egy „szemétgyűjtő”: megragadja az IL-8-at és elszállítja a sejt „hulladékkezelő gépezetébe”, majd visszaindul, hogy újabb IL-8 molekulákat fogjon be. A kutatók 11 majmot kezelt az antitest injekcióval havonta egyszer 6 hónapon keresztül, melynek hatására az endometriózisos elváltozások összezsugorodtak és elvékonyodott az őket a testhez tapasztó „ragasztószövet” is.

A kutatók az új módszert „elég hatásosnak” minősítik, ugyanakkor azt is fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy egyelőre teljes gyógyulást nem tudtak elérni, de az antitestkezelés ettől függetlenül hatásosnak tűnik.

Az új módszerről beszámoló közlemény szerzői szerint az endometriózis a reproduktív korban lévő lányok és nők 10 százalékát érinti. A betegek általában évekig – átlagosan körülbelül 8 évig – szenvednek és járnak orvostól orvosig, mielőtt megszületik a diagnózis. Egyelőre nincs olyan gyógyszer, mely a betegséget végleg meggyógyítaná, csak tünetenyhítő terápiák léteznek több-kevesebb sikerrel. Lehetőség van az erre alkalmas lokalizációban elhelyezkedő endometriózisgócok műtéti eltávolítására, ám a műtét után a betegség gyakran kiújul.

„Az orvosok a menstruáció alatti kismedencei fájdalmat nagyon gyakori dolognak tartják, és jelentőségét alábecsülik. Nem gondolnak az endometriózisra, ez a késői diagnózis oka” – fogalmaznak.

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus, egészségügyi-újságíró a ScienceNews cikke alapján

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments