artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A pálinkafőzés olyan, mint a húsleves - nem szabad vele sietni, teljes odafigyelést igényel, és ha valamelyik fázist elszúrod, nincs visszaút. Többek között erről is beszélgettünk Lisztes Imrével és feleségével Adriennel, berettyóújfalui kézműves párlatkészítőkkel. Történetük egy motivációs film forgatókönyvének sem lenne idegen: a szánalomból kapott ajándékpálinkától kezdve, a maguknak adott második esélyen és a kitartó tanuláson át az abszolút első versenyhelyezésig a siker valamennyi lépcsőfokát bejárták. Mindezek mellett pedig a pálinkakultúrából ízelítőt kapva népszerű vitakérdéseket is tisztáztunk.

Törökbúza, málé, tengeri – mind a kukorica elnevezései. A Bihari Múzeum ez alkalommal Múzeumi Morzsoló címmel rendezte meg családi délutánját szeptember 21-én. A rendezvényre látogatók részletesen megismerkedhettek a növénnyel, kipróbálhatták a morzsolást, tornyot építhettek csutkából és kreatív játékokat is készíthettek.

Selymesen lágy gesztenye és rumos kakaókrém puha mézeslapok között , áfonyadzsemmel megbolondítva - ez a Berettyó szelet, a Berettyóhír legújabb kreációja. Villámgyorsan elkészíthető és nagyon finom. Érdemes kipróbálni!

Túl vagyunk a május elsején, ami sok-sok éven át a munka ünnepét jelentette kicsinek és nagynak, kisdobosnak, úttörőnek, gyári munkásnak és TSZ-elnöknek egyaránt. Nézzük,  mi is a munka? Az emberiséggel egyidős ténykedés – hisz már az ősember is megdolgozott azért, hogy kielégíthesse alapvető szükségleteit. A munka olyan tudatosan végzett cél és eredményorientált tevékenység, amely hatással van a személyiségfejlődésünkre, társas- és magánéletünkre, anyagi helyzetünkre, mindennapjainkra.

A magyar juhtenyésztés évezredes múlttal rendelkezik – őseink étrendjében kézenfekvő alapanyag volt a juhhús hétköznapi nevén – s ezt fogom az egyszerűség kedvéért ezentúl használni – a birkahús. Sajnos napjainkban egyre kevesebbet fogyasztunk belőle, aminek számos oka van. 

A héten minden a Húsvétról szól. Ezernyi emlék tör fel a múltból. Az ünnep előtti nagytakarítás fáradalmai. A tojásfestés- matricázás öröme. A süteménysütés édesen szálló illata. Az elmaradhatatlan sonka-főzés, az ünnepi asztal feldíszítése a tavasz első virágaival. Izgatott várakozás a locsolókra.

Ki ne emlékezne gyermekkora mézédes csemegéjére, a datolyára, ami 1-2 évtizeddel ezelőtt még valóban csak szezonálisan volt beszerezhető - már ha elég gyors és szemfüles volt az ember. Mert bizony gyakran előfordult, hogy „pult alól”, és „csak ismerősnek” jutott a déli finomságból.

Így tavasz kezdetén még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni.

 

Méltatlanul mellőzött gabonafélénk. Igaz tavaly – az ország tortája révén, ami kölesből készült – rövid időre „reflektorfénybe „került, de mostanra újból a feledés homálya fenyegeti térhódítását. 

Húsleves, rántott csirke, rizibizi, pörkölt, rakott krumpli, túrós csusza, gulyásleves – magyaros és jellegzetesen finom ételek, de egy idő után – főként, ha gyakran ismétlődnek étrendünkben -unalmassá válhatnak. Higgyék el, van élet a töltött káposztán túlmenően is – ezernyi új íz, és aroma  vár felfedezésre – változatosabbá téve mindennapjainkat. Fedezzük fel együtt ezeket – következzék a HETI ÍZPRÓBA - tartsanak velem.