artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Ma már számtalan korszerű kezelési módszer áll a termékenységi zavarokkal küzdő párok rendelkezésére, melyek segítségével akár a legreménytelenebbnek tűnő helyzetek is happy enddel végződhetnek. De foglalkoznak-e – képesek-e foglalkozni – az egyre nagyobb nyomás alá kerülő állami meddőségi klinikák a babára vágyó párok lelkével is ezen az egyáltalán nem könnyű és sokszor hosszú úton? A körülmények erre finoman szólva sem optimálisak, de az érintettek mégis sokat tehetnek mentális egészségükért – ami akár a kezelések eredményességében, sikeres terhességekben kamatozhat.

Az egyik hírportál a közelmúltban körképet készített arról, milyen helyzetet teremtett az egy évvel ezelőtt hozott központi döntés, melynek értelmében eztán már csak állami meddőségi klinikákon juthatnak kezeléshez a termékenységi zavarokkal küzdő párok. „Most fürtökben lógnak a várókban, mindenkire két perc jut, nincs idő kérdésekre. Elfogyott a levegő, a páciensek öldökölnek az időpontokért, júniusban a legtöbb helyre már nem lehetett erre az évre időpontot kapni” – fogalmaz a cikk. Joggal merül fel a kérdés: ebben a túlhajszolt szituációkban mennyire képesek az állandó leterheltséggel és időhiánnyal küzdő egészségügyi szakemberek arra, hogy a párok lelkével is foglalkozzanak? Pedig akár a meddőségi kezelés eredményességét is nagyban befolyásolhatják lelki tényezők, ezért alapvető jelentősége lenne a párokat pszichésen is segíteni ezen az úton. „Egy ilyen helyzetben egyszerre hall az ember ezer infót, és hirtelen lehet, hogy azt sem tudja, mit kérdezzen, mert fel sem tudta dolgozni a hallottakat” – idézi fel az egyik megszólaló az első vizitek nyomasztó emlékét.„A lombik egy mentálisan bonyolult, pszichésen pedig nehéz folyamat” – foglalja össze röviden egy másik érintett.

Lehet, hogy lelki okok akadályozzák már a teherbe esést is?

Ha egy termékenységi zavarral küzdő pár környezetének tudomására jut, hogy „nem jön össze” a baba, akkor majdnem biztosak lehetnek benne, hogy legalább egyszer, de inkább többször megkapják a „biztosan nagyon rágörcsöltök, azért nem sikerül” típusú „okosságokat”, azt sugallva nekik, hogy ők nem tesznek meg mindent „fejben” a terhességért. Ez eleve hatalmas lelki terhet, a kudarc felett érzett mardosó önvádat és lelkiismeretfurdalást szül.

De valóban lehet lelki oka a sikertelenségnek? Ez a kérdés nagyon gyakran megfogalmazódik nemcsak a babára vágyó párokban, hanem az orvosokban is, amikor hosszabb ideig nem fogan spontán terhesség vagy több lombikkezelés sem hoz eredményt.  Hogyan lehetséges az, hogy alapos kivizsgálás után is sokszor ismeretlen eredetű meddőség a diagnózis?  Lehetséges, hogy a lelki gátak kezelése után egyből elhárul az akadály a gyermekvállalás elől?

A kérdésre nem adható határozott igen vagy nem válasz, hiszen az eddigi tudományos kutatások egyetlen olyan pszichiátriai kórképet – legyen az depresszió, szorongás stb. – nem azonosítottak, mely jól megalapozott ok-okozati kapcsolatban állna a termékenységi zavarral. A lelki alkat, a környezeti stresszhatások és a biológiai hajlam szerencsétlen „együttállása” azonban már befolyásolhatja a spontán terhesség esélyét. A krónikus stressz következtében, ha van rá biológiai hajlamunk, megjelenhetnek olyan apró eltérések, amelyek meddőséget okozhatnak. Ezek az apró eltérések sokszor az elérhető orvosi eszközökkel nem feltétlenül diagnosztizálhatóak. A humán fertilitás evolúciós okok miatt azonban nagyon stressz-érzékeny, így ezek a kisebb anomáliák is okozhatnak termékenységi zavart- fejti ki Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Központ szakmai vezetője.  

„Ha túl vagy a negyvenen, akkor mindenkitől azt fogod hallani, hogy nem jó, nem fog sikerülni, sietni kell, azt mondják, hogy öregek a petesejtjeid. Ennek nincs jó hatása a folyamatra, hiszen ilyenkor különösen érzékeny az ember, és ez a negatív szuggesztió ártalmas” – fogalmaz egy érintett nő a már idézett cikkben.

Hogyan jussunk ép lélekkel célba ezen a lelki hullámvasúton?

Maga a termékenységi zavar, a sikertelen próbálkozások, a kezelések, a bizakodás és reményvesztés, veszteségek lelki hullámvasutat okoznak. Ez elhúzódó krízisállapotot idéz elő és tart fenn – figyelmeztet a szakpszichológus. Minden sikertelen hónap egy újabb gyászfolyamatot indít el, s a helyzetet ismerő pszichológus nagyon sokat tud segíteni a feldolgozásban. A termékenységi zavarral küzdő pár gyakran találhatja szemben magát olyan érzésekkel, mint az irigység, hiszen az élet igazságtalanságaként éli meg, hogy másnak egyből sikerül, ami nekik hosszas próbálkozásra sem; illetve dühöt ébreszt benne, amikor kívülállóként úgy ítéli meg, hogy egy szülő nem bánik megfelelően saját gyermekével, ami után ő hiába sóvárog. Előfordulhat az is, hogy egy nő a párját illeti vádakkal azért, mert úgy érzi, hogy egyedül csak számára fontos a babáért folytatott küzdelem. Fontos azzal tisztába kerülni, hogy egy ilyen helyzetben ezek teljesen normális érzések. Az érzések normalizálása segít az önvád csökkentésében, a pszichés hanyatlás megelőzésében.

Meddőséget okozó pszichés zavart nem azonosítottak be a kutatások, azt azonban bebizonyították, hogy ez az elhúzódó krízis pszichés problémákat, pl. depressziós, szorongásos zavarokat tud okozni. Ezek pedig az adekvát megküzdést rontják, így hatással lehetnek a terhesség létrejöttére. Aki depressziós vagy nagyon szorong, nem bír megfelelni azoknak a kihívásoknak, amit ez a nehéz helyzet igényel. Nem képes betartani az életmód változtatásokat, esetleg nem megy el vizsgálatokra vagy feladja a próbálkozást.

Segítség: mikor és kitől?

A szakember azt tartja a legfontosabbnak, hogy még az előtt kérjék az érintettek szakember segítségét, hogy ez a már említett ördögi kör kialakulna.  Ezzel megelőzhetik a pszichés hanyatlást, és az adekvát megküzdési módok erősítésével nő a siker esélye. Hangsúlyozza, hogy ezen a téren nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak, illetve a pároknak együtt is szükségük lehet a pszichés támogatásra. Nagyon változó, hogy ennek mikor érzik igényét: vannak, akiknek már a spontán teherbe esés elmaradása nem fér össze azzal a képpel, ami a családalapításra vonatkozóan él bennük, de a szakpszichológus szerint a meddőségi kezelések alatt már többnyire tanácsos segítséget keresni. Sajnos sok önjelölt segítő is felbukkan egy ilyen helyzetben, akik az utolsó szalmaszálba is kétségbeesetten ragaszkodó párokat tudománytalan módszerekkel, rövid távon biztos sikerrel kecsegtetik. Ezek a tapasztalatom szerint valójában áldozathibáztatóak és középtávon hozzájárulnak a pszichés állapotromláshoz. A tudományosan megalapozott egyéni és csoportos módszerek, a diszfunkcionális hiedelmek szakszerű átalakítása és stressz-kezelő technikák elsajátítása viszont segítenek az egyensúlyba kerülésben, így a testi öngyógyító mechanizmusok beindításában.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet. A legújabb videóban a klinikai szakpszichológus részletesebben is beszél a termékenységi zavarokkal összefüggő, illetve a meddőségi kezelések során felmerülő lelki problémákról. A videóból ízelítő itt tekinthető meg.

You have no rights to post comments