artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Március elején még az önkormányzatok fizetik ki az arra jogosultaknak a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, valamint a rendszeres szociális segélyt, de azt követően már a járási hivatalok feladata lesz. Mindenki vagy bankszámlára, vagy postai utalással kapja meg járandóságát. - A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatalának tájékoztatója

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-jétől jelentős mértékben átalakul.  Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai elválasztásra kerülnek. Az önkormányzatok által nyújtható támogatás neve egységesen települési támogatás lesz, amelynek jogosultsági feltételeit, típusait az önkormányzatok határozhatják meg.

A kötelezően nyújtandó ellátásokat 2015. március 1-jétől a járási hivatalok állapítják meg. Ezek az ellátások a következőek:

aktív korúak ellátása,

időskorúak járadéka,

ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),

közgyógyellátás (alanyi és normatív formák),

egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

A hatáskörváltozás tehát az aktív korúak ellátását érinti, a felsorolt többi ellátást az eddigiekben is a járási hivatalok állapították meg.

A hatáskör-változással egyszerre március 1-jével megszűnik a rendszeres szociális segély, helyébe az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás lép. Ez utóbbit azok kaphatják meg, akik egészségkárosodottak vagy 14 év alatti gyermek felügyeletét másképp nem tudják ellátni.

A másik változás, hogy – a járási hivatal által megállapított támogatásoknál már megszokott módon – bankszámlára, vagy postai utalással kapja meg mindenki járandóságát. Ehhez azonban a március elejei pénzfelvételnél – az önkormányzatnál – feltétlenül nyilatkoznia kell mindenkinek, hogy bankszámlára, vagy lakcímre kéri-e ezután utalni a támogatást. Aki eddig is így kapta meg, annak teendője nincs.

Aki március 1. után lesz jogosult foglalkoztatást helyettesítő támogatásra vagy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra, annak kérelmét a járási hivatalokban kell beadnia, illetve a településeken hetente ügyfélfogadást tartó járási ügysegédeket keresheti fel.

Pálfi Anikó hivatalvezető
Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Berettyóújfalui Járási Hivatala

You have no rights to post comments