artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Ki ne emlékezne gyermekkora mézédes csemegéjére, a datolyára, ami 1-2 évtizeddel ezelőtt még valóban csak szezonálisan volt beszerezhető - már ha elég gyors és szemfüles volt az ember. Mert bizony gyakran előfordult, hogy „pult alól”, és „csak ismerősnek” jutott a déli finomságból.

Szerencsére ma már bármikor rendelkezésünkre áll – s célszerű is lenne minél gyakrabban beiktatnunk étrendünkbe, számtalan kedvező élettani hatása miatt. A Közel-Keleten és az arab országokban sokáig az egyik legalapvetőbb élelmiszer volt, de napjainkban is közkedvelt gyümölcs. Nem véletlenül: a datolya nagyon sok egyszerű szénhidrátot tartalmaz, (73 gramm/100 gramm), gyorsan felszívódva azonnali energiát biztosít, B-vitaminokban gazdag, magas tannin-tartalma miatt gyulladás gátló, vérzéscsillapító, megvéd a fertőzésektől. Kalcium, magnézium és K-vitamin tartalma elősegíti a csontfejlődést, kiváló vas-forrás, ezért vérszegénység, gyengeség, kimerültség esetén nélkülözhetetlen eledel, a benne található jelentős kálium pedig nagy szerepet játszik a vérnyomás és szívműködés szabályozásában. Elősegíti a normál bélflóra kialakulását, de éhgyomorra fogyasztva, magas rosttartalmának köszönhetően– kíméletes hashajtó (előző este be kell hozzá áztatni a datolyaszemeket). Tartalmaz még: foszfort, rezet, cinket. Persze azért – magas energiatartalma miatt (300 kcal/100 gramm)– fogyasztásánál a mértékletesség elve kell, hogy érvényesüljön. Régebben el sem tudtam képzelni, hogy datolya felhasználásával hányféle étel készíthető: sós parti falatkák – ha a kimagozott datolyaszembe krémsajtot töltünk, majd beletekerjük sonka vagy bacon-szeletbe és a sütőben pár percig pirítjuk; ízletes édesség, ha megtöltjük marcipánnal és olvasztott csokoládéba mártjuk; készíthetünk belőle pudingot, süthetünk más aszalt gyümölcsökkel keverve gyümölcskenyeret; de nagyon finom sültek mellé is csatniként. S most következzen néhány bevált recept:

 
GYORS DATOLYAKRÉM
Hozzávalók. 20 dkg felaprított aszalt datolya, 15 dkg őrölt dió, 4 evőkanál narancslé, ízlés szerint rum, tejszínhab
Közvetlenül fogyasztás előtt állítsuk össze: a datolyadarabkákat a dióval, narancslével, rummal elkeverjük, majd tetszés szerint tejszínhabbal fellazítjuk, és hűtött kelyhekbe adagolva tálaljuk.
 
DATOLYÁS ZABPEHELY SÜTI
Hozzávalók: 30 dkg aszalt datolya felaprítva,15 dkg vaj,35 dkg zabpehely (natur), őrölt fahéj, só, 2 tojás,8 dkg barnacukor,1/2 sütőpor,5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
A felolvasztott vajhoz hozzákeverjük a zabpelyhet, kihűtjük. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, fahéjjal, datolyadarabokkal. A tojások fehérjéből habot verünk, és a sütőporral elkevert liszttel felváltva adagolva a zabpelyhes masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,és 15-20 perc alatt megsütjük. Tetszőleges méretű kockákra vágva tálaljuk.
 
DATOLYATURMIX
Hozzávalók: 2 banán, 10 kimagozott aszalt datolya, kevés méz, fahéj,8 deci zsírszegény tej, kakaópor
Az elkészítése egyszerű: a hozzávalókat össze turmixszoljuk. Kelyhekbe adagoljuk, és kakaóporral megszórjuk. Aki pikánsabb ízre vágyik, pici gyömbérrel is ízesítheti.
 
DATOLYÁS CSIRKEMELL
Hozzávalók: őrölt bors, só, 70 dkg csirkemell filé,30 dkg baconszalonna,20 dkg datolya kimagozva, 20 dkg aszalt barack, 2 dl húsleves, 1 dl félédes fehérbor, balzsamecet, olaj
A csirkemellet vágjuk nagyobb darabokra, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A csirkefalatokhoz szorítsunk 1-1 darabka kimagozott datolyát, és göngyöljük be egyenként baconcsíkokkal. Egy serpenyőben kevés forrósítsunk olajat, majd a szalonnába göngyölt falatokat tegyük bele és pirítsuk meg minden oldalát, dobjuk mellé a maradék datolyaszemeket, az aszalt sárgabarackot, öntsük fel a fehérborral, és pároljuk 10 percig, ügyelve arra, nehogy megégjen, mert a datolya nagyon hamar karamellizálódik.
 
DATOLYÁS HALFILÉ
Hozzávalók: fél kilo halfilé,10 dkg datolya, citromlé,1 vöröshagyma, 3 evőkanál olivaolaj, gyömbérpor, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 10 szem olivabogyó,1 kávéskanál csípős paprikakrém, köretnek barnarizs
A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a halszeleteket, s mindkét oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a datolyát, a gyömbért, a sűrített paradicsomot, sót, 1 dl vízzel felöntjük és lefödve 10 percig pároljuk. Közben megfőzzük a rizst. Végül a halhoz adjuk az olajbogyót, a paprikakrémet és ízlés szerint citromlével meglocsoljuk. A rizzsel tálaljuk.

You have no rights to post comments