Törökbúza, málé, tengeri – mind a kukorica elnevezései. A Bihari Múzeum ez alkalommal Múzeumi Morzsoló címmel rendezte meg családi délutánját szeptember 21-én. A rendezvényre látogatók részletesen megismerkedhettek a növénnyel, kipróbálhatták a morzsolást, tornyot építhettek csutkából és kreatív játékokat is készíthettek.
Gyerekek és felnőttek egyaránt körbeülték az asztalt, ahol Feketéné Margitka, a Bojtért Egyesület Bojtorján Kézműves Kör vezetőjének irányítása alatt csuhéboszorkányt készítettek. A kukoricacsuhéból alkotott tárgyak nagy sikert arattak a látogatók körében, a bonyolultnak tűnő mozdulatsorokat követően pedig mindenkinek sikerült elkészítenie a saját bosziját. De nem csak itt, hanem a szomszéd asztal körül is nagy volt az érdeklődés, ahol a múzeum dolgozóinak segítségével kórómalacot, szarvast vagy akár szekeret is lehetett alkotni.
„Kukorica közt találtak, ott szedtek fel engem.
A nevem is heeej parasztos, de én nem szégyellem.
A juhásznak épp elég ez, úribb, cifrább nem kell.
Ragaszkodom a nevemhez igaz szeretettel.
Becsületes jó magyar név, nem hímez, nem hámoz,
Az én nevem Kukorica, Kukorica János.”
A játékok készítésén kívül a terem egyik szegletében lehetőség volt kukoricát morzsolni (persze ahogy a múzeum munkatársai ígérték, nem kellett rátérdepelni ;), valamint a csutkából tornyot építeni, amit a gyerekek nagyon élveztek. Aki elkészült a műremekekkel, az kukoricával kapcsolatos fejtörő feladványokat oldhatott meg, amelyekben a Bihari Kistérségre jellemző, tengerivel kapcsolatos kérdések, rejtvények szerepeltek. A múzeumi délutánra a kézműves foglalkozáson, morzsoláson és fejtörőn kívül bihari kukoricás népi ételek receptjeivel is készültek a szervezők, amelyek közül néhányat önökkel is megosztunk.
Kukoricatorta:8 tojás sárgáját 8 kanál cukorral kikavartak, majd hozzáadták a tojások habját, és 8 kanál kukoricalisztet, kevés szódabikarbónával. Ízesítették reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Kerek tortaformában sütötték ki. Sülés után lapjára kettőbe vágták s lekvárral töltötték, majd szeletekre vágták, mint a tortát.
Finom málé:15 dkg vajat 3 kanál cukorral habosra kevertek. Hozzáadtak 5 tojás sárgáját, 5 evőkanál tejfelt, fél liter tejet, majd annyi kukoricalisztet, hogy fánk keménységű tésztát nyerjenek. Ekkor az 5 tojás fehérjét habbá verték és hozzákeverték. Zsírozott tepsibe ujjnyi vastagon öntötték és kisütötték.
Kukoricalepény:½ kg kukoricalisztet ½ liter tejjel leforrázták, egy tojásnyi fagyos zsírral simára kavarták, ha már kissé kihűlt, adtak hozzá 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál cukrot és 1 tojásnak a felvert habját. Tepsiben csendes tűznél kisütötték.