artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Törökbúza, málé, tengeri – mind a kukorica elnevezései. A Bihari Múzeum ez alkalommal Múzeumi Morzsoló címmel rendezte meg családi délutánját szeptember 21-én. A rendezvényre látogatók részletesen megismerkedhettek a növénnyel, kipróbálhatták a morzsolást, tornyot építhettek csutkából és kreatív játékokat is készíthettek.

 

Gyerekek és felnőttek egyaránt körbeülték az asztalt, ahol Feketéné Margitka, a Bojtért Egyesület Bojtorján Kézműves Kör vezetőjének irányítása alatt csuhéboszorkányt készítettek. A kukoricacsuhéból alkotott tárgyak nagy sikert arattak a látogatók körében, a bonyolultnak tűnő mozdulatsorokat követően pedig mindenkinek sikerült elkészítenie a saját bosziját. De nem csak itt, hanem a szomszéd asztal körül is nagy volt az érdeklődés, ahol a múzeum dolgozóinak segítségével kórómalacot, szarvast vagy akár szekeret is lehetett alkotni.

 

„Kukorica közt találtak, ott szedtek fel engem.                                                       

A nevem is heeej parasztos, de én nem szégyellem.    

A juhásznak épp elég ez, úribb, cifrább nem kell.

Ragaszkodom a nevemhez igaz szeretettel.

Becsületes jó magyar név, nem hímez, nem hámoz,

Az én nevem Kukorica, Kukorica János.”

 

A játékok készítésén kívül a terem egyik szegletében lehetőség volt kukoricát morzsolni (persze ahogy a múzeum munkatársai ígérték, nem kellett rátérdepelni ;), valamint a csutkából tornyot építeni, amit a gyerekek nagyon élveztek. Aki elkészült a műremekekkel, az kukoricával kapcsolatos fejtörő feladványokat oldhatott meg, amelyekben a Bihari Kistérségre jellemző, tengerivel kapcsolatos kérdések, rejtvények szerepeltek. A múzeumi délutánra a kézműves foglalkozáson, morzsoláson és fejtörőn kívül bihari kukoricás népi ételek receptjeivel is készültek a szervezők, amelyek közül néhányat önökkel is megosztunk.  

 

Kukoricatorta:8 tojás sárgáját 8 kanál cukorral kikavartak, majd hozzáadták a tojások habját, és 8 kanál kukoricalisztet, kevés szódabikarbónával. Ízesítették reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Kerek tortaformában sütötték ki. Sülés után lapjára kettőbe vágták s lekvárral töltötték, majd szeletekre vágták, mint a tortát.

 

Finom málé:15 dkg vajat 3 kanál cukorral habosra kevertek. Hozzáadtak 5 tojás sárgáját, 5 evőkanál tejfelt, fél liter tejet, majd annyi kukoricalisztet, hogy fánk keménységű tésztát nyerjenek. Ekkor az 5 tojás fehérjét habbá verték és hozzákeverték. Zsírozott tepsibe ujjnyi vastagon öntötték és kisütötték.

 

Kukoricalepény:½ kg kukoricalisztet ½ liter tejjel leforrázták, egy tojásnyi fagyos zsírral simára kavarták, ha már kissé kihűlt, adtak hozzá 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál cukrot és 1 tojásnak a felvert habját. Tepsiben csendes tűznél kisütötték.

You have no rights to post comments