artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A héten minden a Húsvétról szól. Ezernyi emlék tör fel a múltból. Az ünnep előtti nagytakarítás fáradalmai. A tojásfestés- matricázás öröme. A süteménysütés édesen szálló illata. Az elmaradhatatlan sonka-főzés, az ünnepi asztal feldíszítése a tavasz első virágaival. Izgatott várakozás a locsolókra.

Velőtrázó sikoly a szódásszifon láttán. A kissé illuminált állapotúra ázott rokonok és ismerősök vicceinek elviselése. Fintorgó-émelygés a pacsulik illatától. Az elmaradhatatlan hajmosás a nap végén, és a boldog tudat: egy évig biztosan nem kell mindezt megismételni. A legtöbb helyen most sem lesz ez másként – ha az ember lánya – és vastag pénztárcája – nem dönt úgy, hogy a wellness-szállók békés biztonságában tölti a hosszú ünnepi hétvégét. A most következő receptekkel az itthon maradók készülődését szeretném megkönnyíteni, válogassanak ízlésük szerint. A húsvéti menü klasszikus alapanyagai: tojás, sonka, bárány vagy birkahús (a birkahúsról és a belőle készíthető ételekről bővebben olvashat a HETI ÍZPRÓBA eheti cikkében), nyúl, torma, idényzöldségek.
 
TOJÁSSAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók: 2 tojássárgája,2 dl olaj,1 dl tejföl, mustár, citromlé, só, porcukor,40 dkg zöldborsó,4 főtt tojás,20 db közepes paradicsom, bors, petrezselyemzöld
Két tojássárgájából és a 2 dl olajból majonézt keverünk, ízesítjük a mustárral, sóval, citromlével, porcukorral. Ezzel a mártással elvegyítjük a zöldborsót (ha fagyasztott vagy friss zöldborsót használunk előtte meg kell, pároljuk), és az apróra felkockázott főtt tojást. A paradicsomok szár felőli részét „megskalpoljuk”, a belsejüket kikaparjuk, a keletkező üreget megsózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a tojásos borsóval. Petrezselyemzölddel díszítve hidegen tálaljuk.
 
TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 kemény tojás, 5 közepes savanykás alma, 25 dkg trappista sajt, 3 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek.
A hámozott almát durva reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a majonézt, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük. A hagymát felkarikázzuk, meg locsoljuk a maradék citromlével. 6 tojást felkarikázunk, a másik négy fehérjéjét lereszeljük és a sajtos krémhez adjuk. A sárgákat félretesszük. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést. A félretett tojás sárgákat lereszeljük és rászórjuk a saláta tetejére.
 
HÚSVÉTI TEJSZÍNES RAGU
Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka, 8 tojás, 30 dkg krémtúró, 3 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, , só, bors
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk. A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát. Liszttel meghintjük, összepirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Kb. 5 perc főzés után belekeverjük a krémtúrót. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselyemzöldet és a metélőhagymát felaprítjuk. A félbevágott tojásokat a sonkával, és a zöldfűszerekkel együtt a mártásba tesszük. Összemelegítjük. Pirítós vagy főtt burgonya illik hozzá.
 
TARJÁS SÜLT SZENDVICS
Hozzávalók: 45 dkg darált, főtt tarja, 10 dkg vaj, 5 evőkanál tejföl, 2 kanál mustár, 1 evőkanál tormakrém, 12 szelet szendvicskenyér, 4 paradicsom, 1 csípős paprika, 15 dkg reszelt sajt
Az anyagokat jól összekeverjük, és a kenyérszeleteket megkenjük vele.  Rárakjuk a paradicsom és paprika-szeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
 
EGYSZERŰ SONKÁS CIPÓ 
Hozzávalók: 1,2 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 4 dkg cukor, 50 dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 4 dl tej, kevés só. 
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Beletesszük a ledarált sonkát és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, s letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük. Önmagában is finom, de megkenhetjük szendvicskrémekkel (házilag készítettel!).
 
SONKAFELFÚJT
Hozzávalók: 40 dkg darált sonka, 40 dkg vastag csíkokra vágott trappista sajt, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 6 tojás, 5 dl tej, olaj, só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerinti gépsonka
A darált sonkát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, majd a tejjel felöntjük. Sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd jó sűrűre főzzük. Óvatosan hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a keményre felvert habját. Kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk és a massza felét belesimítjuk. Majd a vastag csíkokra vágott sajtot a gépsonkába tekerjük és egymás mellé a masszára tesszük őket. Ráöntjük a maradék sonkás masszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
 
HÚSVÉTI SÁRGA TÚRÓ.
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 tojás, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj 
A tejet a sóval, cukorral feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, majd beleöntjük a gyöngyözve forró tejbe, és állandó kevergetés mellett takaréklángon túró állagúra főzzük. Beletesszük a fahéjat, majd 10 percnyi pihentetés után tiszta szűrőruhába öntjük, jól megcsavarva összekötjük,és hagyjuk,hogy teljesen kicsöpögjön a leve. Ha kihűlt tányérra rakjuk, és hűtőbe tesszük. Szeletekre vágva tálaljuk füstölt kolbász karikákkal. 
 
ROZMARINGOS BÁRÁNY ZÖLDSÉGRÉTESSEL
Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, 4 ág rozmaring (ha nincs a szárított is megfelel), 10 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanálnyi őrölt bors, olivaolaj, 4 sárgarépa, ½ zellergumó, 1 cukkini, 1 vöröshagyma, 1 csomag réteslap, só, bors, tojás, szezámmag
Előző nap az olajban átforrósítjuk a rozmaringot, a fokhagymagerezdeket, a borsot – kihűtjük, és a báránybordákat ebben a pácban érleljük másnapig.  A feldarabolt zöldségeket kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük sóval, borssal. Kihűtjük, majd egy tojással összekeverjük. Réteslapba töltjük, és a tetejét olajjal megkenjük, szezámmaggal megszórjuk – és sütőben megsütjük. A pácléből kivett húsokat megsütjük, és zöldségrétessel körítve tálaljuk.
 
TÖLTÖTT BORJÚSZEGY VEGYES ZÖLDSÉGKÖRETTEL
Hozzávalók: 1,5 kg borjúszegy, 4 zsemle, 6 tojás, 5 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 4 dl fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 4 dl tej, 5 evőkanál olaj, köretnek tetszés szerinti vegyes zöldség párolva
A borjúhús-darabba „zsebet nyitunk”. A tejbe áztatott zsemléket elkeverjük az előzőleg megpárolt gombaszeletekkel, a felaprított petrezselyemzölddel, a felaprózott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk. A kapott masszát a borjúhús nyílásába töltjük, hústűvel megtűzzük, kívülről besózzuk, olajjal megkenjük, majd tepsire téve sütőbe tesszük – előpirítjuk. Ha pirulni kezd, kevés bort öntünk alá, és sülés közben is folyamatosan pótoljuk az elpárolgott folyadékot (borral), amíg át nem sül a hús. Ha elkészült kis ideig hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és vagy zöldsalátával, vagy párolt vegyes zöldséggel körítve tálaljuk.
 
LOCSOLÓ-KEKSZEK
Hozzávalók:30 dkg liszt,30 dkg étkezési keményítő, 20 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 4 tojás, 1 narancs reszelt héja, 30 dkg vaj A mázhoz: 25 dkg porcukor, 4 evőkanál narancslé
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (ha kell egy kis vizet is öntünk hozzá), cipóvá formázzuk – és 2 órára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, majd különböző formákkal kiszúrjuk (nyuszis, tojás, csibe stb.)- sütőpapírral kibélelt lemezre rakjuk, és kb. 10 perc alatt megsütjük. A porcukorral elkeverjük a narancslevet – és a még forró kekszekre kenjük – csoki darával, színes cukortojásokkal díszítjük.
 
 
HÚSVÉTI CSOKOLÁDÉHAB KELYHEK
Hozzávalók: 25 dkg minőségi csokoládé, 3 tojás, 10 dkg porcukor  
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk – a gőzről levéve a tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Kelyhekbe adagoljuk, és fél napra a hűtőbe tesszük.
 
VANÍLIA-KOCKA
Hozzávalók: 6 tojás, csipet só, 12 dkg cukor, 12 dkg finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál darált dió, 1 csomag sütőpor, 6 evőkanál víz A krémhez: 5 dl tejszín, 5 evőkanál liszt,20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, a tetejére csoki bevonóból készített csoki máz
A tojások fehérjéből habot verünk, csipetnyi sóval, majd fokozatosan belevegyítjük a cukrot, a tojássárgáját, lisztet, kakaóport, diót, vizet, sütőport. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük – megsütjük. Közben a tejszínt a liszttel sűrűre főzzük, langyosra hűtjük, majd összekeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral előzőleg kikevert margarinnal. A kapott krémet a piskótára kenjük, és a csoki mázzal bevonjuk. A tetejét díszíthetjük színes tojás drazséval.
 
 
MINDENKINEK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET,
ÉS SOK LOCSOLÓT KÍVÁN:
Faar Ida 
 
 
 

You have no rights to post comments