artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Több százmilliós hiány, "csakazértis" alapon makacs túlélés majd csodaszámba menő sorsfordulók -  ezzel a forgatókönyvvel akár egy kalandfilm is készülhetne, de mégsem ez történt - ez az érzelmi hullámvasút városunk 2023-as évét foglalja össze. Muraközi István polgármester évértékelő interjújában elmondta, a 2023-as esztendő olyan problémákkal indult Berettyóújfaluban, ami ellen nemhogy egy városnak,  semmilyen szereplőnek nem volt ellenszere, ugyanakkor az önkormányzatunk számára nem lehetett kérdés, egyetlen centit sem engednek a város alapvető működtetéséből. A polgármester az interjúban beszélt többek között a váratlan mentőövekről, amiknek köszönhetően fordulhatott a kocka, illetve arról, hogyan juthattak el egy csődközeli állapotból a decemberi fizetésemelésekig. Szó esett arról is, milyen fejlődés elé néz városunk 2024-ben.

Nem dobtuk be a törölközőt


- Ha már évet értékelünk, a részletek előtt kezdjük madártávlatból: milyen éve volt a városnak 2023?

Hogy milyen év volt 2023? Olyan, mint maga a szám: páratlan. Ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott esztendőre, egy az egyben olyan volt, mint hullámvasúton utazni. Egyszer lent, egyszer fent. Volt itt minden, öröm, bánat, kétségbeesés, megnyugvás - ráadásul még csak nem is ebben a sorrendben.

- Akkor kezdjük a hullámvasút elején: a város számára milyen kilátásokkal dördült el a startpisztoly ennek a rettegett évnek a kezdetén? 23' elején már sajnos nem csak az országban, egész Európában "állt a bál".

Berettyóújfalu Város Önkormányzata hat és félmilliárd forint főösszeggel fogadta el a város költségvetési rendeletét 2023. februárjában. Ez még önmagában nem mond sokat, de ha hozzátesszük, hogy 714 millió Ft-os hiánnyal voltunk kénytelenek elfogadni, az már beszédesebb. Magyarul: a kiadásaink 11 százalékára  nem volt meg a fedezetünk - innen indultunk. A jelentős hiány okai leginkább az elszabadult energiaárak voltak, aminek a következményeit az elmúlt évben sajnos mindenki megtapasztalhatta. Ami pedig a bevételi oldalt illeti, nem tudhattuk hogyan fog alakulni a legjelentősebb forrásunk, az iparűzési adó, azaz itt is biankó csekkel indult az év. Egy tomboló energiaválságban nyilvánvalóan nincs az a szereplő sem az önkormanyzat, sem a versenyszféra oldaláról, aki tűpontosan meg tudná becsülni, hogyan fognak megbirkózni a városban működő cégek a kihívásokkal - hiszen ilyenre eddig még példa sem vot, ahová "receptért" visszanyúlhatnánk. És mivel egy hurrikán közepéből nem lehet megmondani, melyik házat fogja felkapni és melyik fog a helyén maradni, éppen ezért a józanság talaján maradva úgy számoltunk, jelentős csökkenés várható ebből az adónemből.

- Ebben a nem éppen irigylésreméltó helyzetben milyen célokat tűzhetett ki maga elé a város? Vagy inkább kérdezem úgy: ilyen kondíciók mellett egyáltalán reális volt bármilyen célt kitűzni a fennmaradáson kívül?

Abban a helyzetben pontosan az volt a felelős -és egyben nagyon is ambiciózus- cél, hogy nem dobjuk be a törölközőt, túléljük ezt az évet, „ha a fene fenét eszik is”. A túlélés ebben az esetben azt jelenti, hogy valamennyi intézményünket működtetjük, fenntartjuk a szolgáltatások színvonalát, megtartjuk valamennyi munkatársunkat, és nem csökkennek a város jóléti és szociális kiadásai. Az év elején a kérdés az volt, ilyen bevételek és ilyen kiadások mellett ezt a vállalásunkat hány hónapig fogjuk birni. Ez volt a mélypont.

Volt viszont egy mentöővünk, ami után már el tudtunk kezdeni felfelé lépdelni: nagy segítségünkre volt Magyarország Kormánya, ugyanis az év elején lefolytatott személyes tárgyalásokat követően 160 millió forint kiegészítést kaptunk energiaszámláink kifizetésére. Ezen kívül három alkalommal részesültünk REKI támogatásban: először 58, majd 27, év végén pedig 12 millió forintot kaptunk. A túlélést persze nem csupán a külső segítségnek, hanem saját magunk áldozatvállalásának is köszönhetjük, hiszen a kormányzati támogatás mellett számos takarékossági intézkedést kellett meghoznunk. Ezek rendezvények, programok elmaradását, esetleg csökkentett költségvetésből való megvalósítását jelentette. Mindezek mellett el kellett halasztanunk számos, önerőből megvalósítandó kisebb beruházást is. Dúlt tehát a válsággal való háború rendesen, ez az időszak nem éppen a nyugodt hétköznapokról szólt. Ugyanakkor az, hogy az eltökélt célunk mellől nem tágítottunk, végül meghálálta magát, mivel hamarosan újabb fordulópont következett. Egy olyan kellemes meglepetés, ami még a legoptimistább forgatókönyveink között sem szerepelt.

Menekülés a győzelembe


- Mi tagadás, a beszámolót hallgatva valóban egy hullámvasúton érzi magát az ember. És mi volt az a fordulópont, ami után a város fellélegezhetett?

Mint az köztudott, iparűzési adót alapvetően két alkalommal, márciusban és szeptemberben fizetnek a vállalkozások - ebben még nincs is semmi újdonság. Azt ugyanakkor már meglepődve tapasztaltuk, hogy az év közepére annyi adó folyt be, mint amennyit egész évre terveztünk. Év végére több, mint 1,1 milliárd forint érkezett a város kasszájába ebből az adónemből, ez több, mint a tervezett duplája. Soha ennyi adóbevétele nem volt Berettyóújfalunak!

furdo1furdo2

Mindezek mellett év közben új közbeszerzést folytattunk le, aminek eredményeképpen az esztendő végére jelentősen csökkentek az energiaáraink is. Még itt sem volt vége, időközben  a város költségvetése is szépen megizmosodott, decemberre már több, mint kilencmilliárd forintot tett ki. Az év végéhez közeledve elmondhattuk, hogy gyakorlatilag eltűnt a hiány, és nincs ki nem fizetett számlánk. Ebben a ciklusban ilyenre még nem volt példa. És ha már kint voltunk a vízből, akkor nem szerettünk volna itt megállni: mindenképpen a terveink között szerepelt jutalmat adni valamennyi önkormányzati dolgozónak, valamint a minimálbér és a garantált bérminimummal nem érintett dolgozóink részére 15%-os béremelést végrehajtani, ráadásul 2023. december 1-től. Mivel már volt mozgásterünk,  megvolt rá a forrás is - így természetesen mindezt meg is tettük. Igaz tehát a mondás, miszerint: „minden jó, ha jó a vége”.

nyiri1vasarcsarnok1

- "Nincs annál jobb érzés, mint pokolból a mennybe jutni" - az elmondottak alapján Berettyóújfaluval 23'-ban körülbelül ez történt. Ha már szóba kerültek az elhalasztott beruházások, mi a helyzet a megvalósult projektekkel? Itt is elmondható a "hullámvasút" jelenség, vagy itt azért más az összkép? 

Szerencsére itt teljesen más történetről beszélhetünk. Hála Istennek, amikor a megvalósult beruházásainkra gondolunk, akkor ki lehet jelenteni, a nehézségeink ellenére is sikeres évet zártunk. Ezek közül is kiemelkedik a Bihar Termálliget gyógyászati fejlesztése, amely városunk történetének legnagyobb összegű beruházása volt. Az értéke megközelítette a három és felmilliárd forintot, mindez állami támogatást, pályázati forrást és önkormányzati önerőt foglal magában. Jó hír, hogy a kormány befogadta a gyógyászati szárny működéséhez szükséges többletkapacitási igényt, amelyhez forrást is biztosított. Még egyetlen szerződés hiányzik a fenntartó Debreceni Egyetem és a NEAK között, valamint a működési engedély megszerzése, és ezzel elhárul az utolsó akadály is a nyitás elől, jelenleg már zajlik a munkaerő-feltöltés. Az új esztendő első részében tehát nyithat a gyógyászati szárny, amelyet természetesen már mindenki nagyon vár.

ivoviz1jatszoter1

Ezt követően pedig elkezdődik egy újabb folyamat, amelynek célja a gyógyfürdő-minősítés megszerzése. Ez újabb távlatokat nyithat meg a fürdő és a város életében, hisz nem titkolt célunk egy gyógyszálló építése, amelynek szükséges feltétele a gyógyfürdő minősítés. Ezen kívül ebben az évben adtuk át a Nyíri István Inkubátorházat, amely az év végére megtelt bérlőkkel, aminek kimondottan örülök. Decemberre pedig az új piaci vásárcsarnok is elkészült, amely a vásárlók és az árusok körében is hamar népszerűvé vált.

Az év végére befejeződött a mintegy kétmilliárd forintos támogatásból megvalósuló ivóvízminőség-javító beruházás, jelenleg pedig a meglévő vezetékhálózat mosatása zajlik. Az ősz folyamán új, befogadó játszóteret adtunk át a Szerencsejáték Zrt beruházásában, amelyet együtt használhatnak az egészséges és sérült gyermekek is. Az oktatás-gyermeknevelés sem maradhatott ki a kiemelt fejlesztésekből, hiszen egy vadonatúj, négy csoportos óvodával gazdagodott városunk a Református Egyházkerület finanszírozásával a Fürdő utcán.

ovoda1buszmegallo1

- Örömteli, hogy a válság időszaka legalább a beruházások lendületét nem tudta megtörni. A "nagyágyúkon" túl, mi a helyzet a kisebb volumenű, döntően városi kezdeményezésű beruházásokkal? Itt hová lejt a mérleg nyelve?

A nehézségek ellenére ezen a  területen is próbáltunk a szükségből előnyt kovácsolni. A TAMA Hungary Kft. jóvoltából két buszvárónk újulhatott meg, melynek sikerén felbuzdulva meghirdettük a „Fogadj örökbe egy buszmegállót” programot. Az örökbefogadóknak hála már négy új buszváró felújítását tudtuk elkezdeni. Ezen kívül két körben is meghirdetésre került a LED-csere program. Az első körben 1176 család jutott – ingyenesen – energiatakarékos izzókhoz, mellyel jelentősen tudják csökkenteni háztartásuk energiakiadásait. Több száz fát tudtunk idén is elültetni városszerte, mellyel teljesítettük vállalásunkat, miszerint öt év alatt 1000 fát ültetünk el. Emellett több ezer virágpalántát ültettünk  és osztottunk ki, mellyel szebbé tehettük Berettyóújfalut. Továbbra is fogadta a háztartási zöldhulladékot a telepünk, melyhez zsákot is biztosítottunk a város lakóinak. Ezek a programok jelentősen hozzájárulnak a lakosság komfortérzetének növeléséhez, éppen ezért valamennyit folytatni fogjuk 2024-ben is.

2024 a fejlődés éve lesz


-Egy ilyen viszontagságokkal teli, ám végül megkönnyebbüléssel zárult év után nem maradt más, mint a jövőbe tekinteni, azaz: milyen év várhat Berettyóújfalura 2024-ben? Újabb hullámvasút, vagy rendíthetetlen hegymenet ?

Minden feltétel adott az utóbbihoz. 2023-ban lezártuk az előző uniós pénzügyi ciklus forrásaiból megvalósuló beruházásokat, és előkészítettük a következő periódus pályázatait. A város eredményesen pályázott a TOP-Plusz forrásokra, jelenleg ezeknek a tendereknek a tervezési feladatai zajlanak, mindezek mellett pedig újakat is nyújtunk be ROHU-s alaphoz. Összesen tehát több, mint három milliárd forintnyi pályázat előszítése zajlik, így 2024-ben már a kivitelezési közbeszerzések lefolytatását követően elkezdődhetnek a tényleges munkálatok. Ennek eredményeképpen nagyon sok és nagyon sokféle típusú beruházással találkozhat a lakosság a közeljövőben.

Ezek közül is kiemelkedik a belterületi utas pályázatunk, amelyben a terveink szerint 760 millió forintból összesen 22 utca aszfaltozása történik meg. Ehhez a régóta áhított célunkhoz még soha nem állt ekkora összegű forrás a rendelkezésünkre. Ezen felül közel kilenc kilométernyi útszakasz teljes felújítása valósul meg, azaz a nem aszfaltos úthálózatunk 30 százaléka születhet újjá. Ezen kívül belvízelvezetési beruházás, parkolók építése, újabb zöldfelületek, játszóterek fognak megújulni az elkövetkező években. Új konyhát, új ipari parkot, új vállalkozói telkeket alakítunk ki, épületenergiai beruházást valósítunk meg. Turisztikai célú fejlesztések is várhatóak, mindezek mellett rengeteg pályázat, fejlesztés áll megvalósulás előtt. Az elkövetkező év már az építkezésről fog szólni. Ha minden beadott pályázatunk nyer, és ha a már eddig sikeresek megvalósulnak, akkor Berettyóújfalu teljesen más képet fog mutatni. Nyugodtan mondhatom, hogy rá sem lehet majd ismerni.

- Ez nagyszerű hír, mit is mondhatnánk? Legyen így !

Így is lesz, máshogy nem lehet! Városunk lakóinak és a Berettyóhír minden olvasójának sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!

You have no rights to post comments