artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a kedvesség és a szeretet  Az elmúlt héten azzal fejeztem be a gondolatmenetemet, milyen jó úgy élni az embernek az életét, hogy él a benne rejlő lehetőségekkel.

Sokat gondolkodtam az elmúlt évtizedekben azon, szülőként is, és pedagógusként is, hogy abból a ragyogó gyermekből, akinek megszülettünk, hogyan lesz motiválatlan kamasszá, vagy kiégett felnőtté valaki. Biztosan találkoztak már Önök is ilyen emberekkel, hiszen mindenhol előfordulnak. Ők az örök panaszkodók, vagy kritizálók, vagy gáncsoskodók, - néhány típust említve csak az egyébként elkeserítően hosszú sorból.

boiannacoachAz, hogy milyen formát vesz fel valaki, szerintem elsősorban attól függ, hogy a benne lévő erő, milyen köré épített személyiségen keresztül tud megnyilvánulni. Mert abban én ma már teljesen biztos vagyok, hogy minden bentről jön kifelé, vagyis az ember csak azt tudja kiadni magából, ami benne van.  A Szóvarázs Kolompáréknál című könyvemben a boldogságprofesszor asszony elmagyarázza Karolinának, a tíz gyermekes asszonynak, a gyermeknevelés néhány titkát, Karolina pedig frissen szerzett tudását gyakran megosztja a férjével, Kálmánnal is:

„Úgy van drága Kálmánom, hogy a gyerek olyan, mint az a száraz szivacs, amit bedobnak a vízbe. Azzal szívja meg magát, ami körülötte van. Később meg azt adja ki magábúl.”

Visszatérve ahhoz a kérdéshez, hogy abból a ragyogó gyermekből, akinek megszülettünk, hogyan lesz motiválatlan kamasszá, vagy kiégett felnőtté valaki, hogyan válik örök panaszkodóvá, vagy kritizálóvá, vagy gáncsoskodóvá, talán már meg is van az egyik válasz. Olyan a környezete is. Gyermekként olyan felnőttek vették körül, akik panaszkodtak, vagy kritizáltak, vagy gáncsoskodtak. Szegény, drága gyermekek, milyen nehéz örökséggel indulnak el.

Ha igaz, amit a képzéseinken tanítok, és az ügyfeleimnek is szoktam mondani, - „hogy a boldogság, bizalom, békesség velünk született, alapvető tulajdonságunk, ezért nem kell megszerezni a jó dolgokat, csak vissza kell rá emlékezni. Mivel mindannyian voltunk gyerekek, mindannyian így kezdtük. Pazar lehetőségek vannak egy gyermekben. Óriási potenciál születik meg vele. Nincs benne bizalmatlanság, kétség, félelem, kishitűség, önbírálat, és motiválatlanság.” -, akkor hogyan lehet ezt megváltoztatni??? Hova lesznek a pazar lehetőségek, a boldogság, a bizalom, a békesség, az óriási potenciál?

Azt írtam az elmúlt héten, hogy a legtermészetesebb dolog a gyermek számára, hogy gondoskodnak róla, és szeretik pont olyannak, amilyen. Elfogad mindenkit, és mindent, eszébe sincs ellenállni annak, ami van. Éppen „itt van az eb elhantolva”, hiszen a gyermekek annyira elfogadók, hogy a körülöttük lévő negativitást is elfogadják, és bensővé teszik.

Így terjed ez a nehéz szellemi mocsár nemzedékről nemzedékre, egészen addig, amíg már olyan nehézzé teszi az egyén életét, hogy változtatni akar rajta.

Ha ilyenkor keresésbe kezd, látni fogja, hogy vannak sokan, akik panaszkodás helyett a problémamegoldásra, kritika helyett, az elfogadásra, és gáncsoskodás helyett az együttműködésre törekednek. A következő héten azt járjuk körbe, hogy a problémamegoldó, elfogadó, együttműködő emberek gyermekként milyen szellemi örökséget kaphattak az őket körülvevő felnőttektől.

Akinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240-0007-es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a www.boianna.hu weboldalamon vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Fotó: pixabay.com

You have no rights to post comments