artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A coaching az elmúlt húsz év egyik legdivatosabb és leghatékonyabb lélekemelő módszere. Az áthangoló, sorsfordító, életjobbító beszélgetések már Berettyóújfaluban és környékén is egyre több helyen elérhetők, hiszen az elmúlt évek során többen is megtanulták ezt a szakmát. A részletekről Papné Bói Annát faggattuk, aki nemcsak coach, hanem coachok képzését is végzi.

Mi a coaching?

A coaching együttműködésen alapuló, segítő, fejlesztő tevékenység, amely során abban segítek másoknak, hogy szeretve és megbecsülve érezzék magukat. A coach - mint edző - legjobb tudása és képességei felhasználásával, mindent megtesz azért, hogy az Ügyfele, a legjobb adottságai, tudása szerint a legtöbb lehetőséggel élve, egyre kiemelkedőbb életet éljen.

Említette, hogy a coach edzőt jelent. Miben segíti és hogyan edzi a coach a hozzá fordulókat?

A coach arra edzi a hozzá fordulót, hogy saját erőforrásaira támaszkodva fejlődjön és elérje az általa kívánatosnak tartott célt, vagy megoldja a problémáját. A coaching a coach által irányított beszélgetés, amelynek az a célja, hogy a legjobbat hozza ki az emberekből azáltal, hogy segít feltárni és tudatosítani a bennük lévő képességeket, készségeket, fontosságokat, értékeket, szükségleteket. A coaching konzultációk során az Ügyfél a coach támogatásával előbb megfogalmazza a céljait és az ezek elérését akadályozó nehézségeket. Később abban kap támogatást, hogy rájöjjön, mit és hogyan kell másképpen tennie, hogy áttörést érjen el céljai megvalósításában, problémái megoldásában. Végül visszajelzésekkel biztosítjuk, hogy a közösen kijelölt úton maradjon, az eltervezett akciókat végrehajtsa és céljait elérje. Mindez könnyed, közvetlen, nyílt és őszinte légkörben zajlik.

Olyan a coaching, mint a tanácsadás?

Nem, mert a coach soha nem ad tanácsot, nem ítélkezik és nem is dönt az Ügyfele helyett. Az Ügyfél ismeri legpontosabban saját élethelyzeteit, az előtte álló feladatokat illetően a legjobb megoldásokkal is ő rendelkezik. A coach fejlesztő támogatást biztosít, kérdésekkel, alkalmazott technikákkal, a coaching során használt eszközökkel segíti hozzá az Ügyfelet a kitűzött célja eléréséhez.

Milyen problémákkal, nehézségekkel, célokkal keresik meg az ügyfelek?

A legáltalánosabb célok a több örömhöz, jobb egészséghez, nagyobb sikerességhez, elfogadóbb emberi kapcsolatokhoz, magasabb önbecsüléshez köthetők. A problémák közül anyagi nehézségekkel, kapcsolati zavarokkal, már kialakult, elmélyült konfliktusokkal, munkahelyi problémákkal, életvezetési kérdésekkel főleg középkorúak keresnek. A fiatalabbak tanulási nehézségekkel, párválasztással kapcsolatos ügyekkel, párkapcsolati nehézségekkel, pályaválasztási és munkahelyi célokkal, problémákkal fordulnak hozzám.

Milyen hatással van a coachra ez a munka?

A coaching az emberek együttműködésének az a formája, amelyben minden résztvevő többé válik, amellyel mindenki gazdagodik. A mások fejlődését látva, örömüket velük együtt átélve, a coach is gazdagodik. A megtörtént csodák, kisimult életek, ajándékká, áldássá átforduló konfliktusok, mindenkinek erőt adnak. Ugyanakkor a sikereket a coach nem tudja senkivel megosztani, mert titoktartási kötelezettsége van, ami miatt senkinek sem beszélhet a konzultációkon elhangzottakról. Ennek a munkának az a nehézsége, hogy titokban kell tartani azt a sok jót, amit az Ügyfelekkel átélünk.

Mi a teendő, ha valaki kedvet kap ahhoz, hogy maga is coach legyen?

Mi life coachok képzésével is foglalkozunk. Távoktatási formában képzünk, egyéni haladási tempó szerint. Berettyóújfalutól Zalaegerszegig, az Alföldtől a Mátra tetejéig az ország számos pontján dolgoznak már olyan coachok, akik nálunk végezték el a százhúsz órás képzést. Az oktatásért felelős miniszter akkreditálta a képzésünket, így az 2016 óta a pedagógusoknak a tudás, és Tanúsítvány megszerzése mellett 120 pontot is ér. Emiatt főleg pedagógusok tanultak nálunk, de a gyermekvédelemből, egészségügyből, közigazgatásból és a vállalkozói ágazatból is vannak résztvevőink. A hallgatók kilencven százaléka diplomás szakember, viszont fontos információ, hogy az is jelentkezhet a képzésre, akinek nincs felsőfokú végzettsége. Tapasztalataink szerint a tanfolyam elvégzése után ugyanolyan jó coach válik a középfokú végzettségűekből is.

Vannak-e más képzéseik is?

A life coachok képzése mellett konfliktuskezelésben, kommunikációban, mediációban jártas segítőket is képzünk. Most fejlesztettünk ki egy olyan új tananyagot, amiben az elfogadás egyéni előnyeire, a konfliktusok magunk javára való átfordítására, és a testi-lelki egyensúly megteremtésének fontosságága tanítjuk meg a résztvevőket.

Milyen lehetőségei vannak annak, aki csak saját magán akar segíteni?

Érdemes kipróbálni a coachingot, konfliktuskezelést, vagy mediációt, ha valaki szeretne támogatást kapni. Ezt megteheti Berettyóújfaluban személyesen, vagy bárhonnan telefonon, Skypon, Messengeren keresztül. Többször előfordult, hogy az ügyfél a maga ügyének megoldása után azért kezdett el nálunk tanulni, hogy másoknak is segíthessen. Fontos üzleti célunk az információkat minél több emberrel megosztani, részben azért, hogy egyre több coach és segítő szakember legyen, másrészt azért, hogy minél több olyan ember is hozzáférjen ehhez a tudáshoz, aki jelenleg nem akar coach, vagy segítő lenni, csak szeretne fejlődni, többé válni.

Számukra milyen lehetőségek vannak?

A következő időszakban a meglévő tanfolyamaink mellett több új izgalmas és hatékony tananyagot is felveszünk a képzéseink közé, ahol öncoachingot tanítunk majd. Olyan néhány órás képzéseket dolgoztunk ki, amelyek abban segítik a résztvevőket, hogy önmagukat coachingolva, egyre békésebben, egyre boldogabban, egyre nagyobb bőségben éljenek. Szeretek írni. Már megjelent két könyvem, Szóvarázs és Szóvarázs Kolompáréknál címmel. Most dolgozom a harmadikon, aminek Választhatok lesz a címe. Úgy tervezem, egy éven belül ez is meg fog jelenni. Ezekben a könyvekben is olyan információk kerülnek átadásra, amik azt a folyamatot segítik elő, amit mi öncoachingnak nevezünk.

Hol kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők?

Felhívhatnak telefonon 06 30 240 00 07, írhatnak e-mailt (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), megnézhetik a weboldalakat http://www.boldogasszonyok.hu/, http://wordmagic.hu/, http://boianna.hu/ bár utóbbi jelenleg fejlesztés alatt áll, vagy személyesen is felkereshetnek Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Hozzászólások  
#2 Papné Bói Anna 2019-08-29 09:33
Kedves Zoltán!

Ha van olyan terület, amiben tudnám támogatni, kérem a megadott elérhetőségek valamelyikén jelezze, mert nagyon szívesen működök együtt másokkal, minden jó ügy támogatásában.

Köszönettel: Papné Bói Anna
#1 Zoltán 2019-08-13 08:58
Érdekesnek találtam a kezdeményezést.Az Én területem eredetileg müszaki terület de egy ideje a civil szférával foglalkozom Azon belül az érdekképviselet és érdekvédelem. Tapasztalataim során sok megváltozott munkaképességü ember innovativ gondolatával találkoztam.Őket szeretném segiteni.

You have no rights to post comments