artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hat évtized élményei színekben címmel nyílt időszaki kiállítás november 6-án a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, mely megnyitó egyben Tóth Sándor nyugdíjas pedagógus, Holló László-díjas festő 80. születésnapjának köszöntője is volt. A művelődési ház termeiben két helyszínen is bemutatásra kerültek az alkotó munkái, így 50 festmény díszíti a Bihar Vármegye Képgaléria és az Erdélyi Gábor termeinek falait. KÉPGALÉRIA

Muraközi István polgármester köszöntő gondolataiban elmondta, hogy középiskolás évei alatt a képzőművészetet, rajzot tanár úrtól tanulhatta.

Tóth Sándor alkotói létezésmódját három pillérre építette föl, elsőként a szülőföldhöz, Biharországhoz való hűségre, az itt indult és innen kiteljesedett művészpedagógiai hivatásra, valamint a világba tekintő, a világba széttekintő kalandra – mondta Vitéz Ferenc, a tárlat megnyitója.

Tóth Sándor festőművész kiállítása 16Tóth Sándor festőművész kiállítása 04

Közben nemcsak a katedrán, hanem a műteremben – festészetével – és hétköznapi emberi létezésmódjával is tanított. Aki hitte, hogy a bezárkózás helyett szét kell tekinteni a világban, visszatekinteni a történelembe, valamint a művészetbe, a kultúrába az emberek között. A festő színei azonban nemcsak a festőpalettán sorakoztak, hanem az emberek tekintetében, a gyermekek szemében, akiket tanított, akiktől maga is sokat tanult.

Tóth Sándor festőművész kiállítása 05Tóth Sándor festőművész kiállítása 13

Néhány alkotáson keresztül mi is beleélhettük magunkat a festmények készítésének varázslatos helyeibe, ugyanis a tanár úr rövid tárlatvezetés formájában felelevenítette a képek történetét, mondanivalóját. Tóth Sándorral készített korábbi interjúnkat az alábbi linken érhetik el:

https://www.berettyohir.hu/index.php/koezelet/aktualis/7043-alkoto-nyugdijas-evek-amikor-festek-ugy-erzem-mintha-a-helyszinen-lennek

A november 6-ai megnyitót Tóth Bertalan hegedű játéka tette még színesebbé, a realizmustól az absztrakcióig című retrospektív tárlat november 24-ig látogatható.

You have no rights to post comments