artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui Arany János Gimnázium és Szakközépiskola tanulói Goethe-mozi előadáson vettek részt. - Szűcsné Csontos Katalin intézményvezető-helyettes, nyelvtanár beszámolója

Ki volt Konrad Koch? Egy német szakács? Tudós? Irodalmár, netán hadvezér? Egyik sem. Forradalmár volt, reformer, úttörő, de nem a világtörténelemben játszott meghatározó szerepet, hanem a foci történetében. Nélküle talán ma nem is lenne Bundesliga.

Braunschweigban született 1846-ban, abban az időben, amikor a császári Németország iskoláiban a porosz erényeket – a fegyelmet, az engedelmességet, a tiszteletet és a precizitást - sulykolták a diákokba. Abban az időben, amikor a gyerekeknek tilos volt egymáshoz szólni a tanórán, amikor minden válaszadásnál feltétlen tiszteletet sugározva vigyázba kellett vágni magukat, amikor a helytelen viselkedésért körmös járt. Ebbe a környezetbe csöppen angoltanárként Konrad Koch, aki szülővárosa iskolájába tér vissza tanítani. Meg kell küzdenie kollégái, a befolyásos szülők és sznob gyerekeik ellenszenvével. Ahhoz, hogy megszerettesse diákjaival az új nyelvet, szokatlan módszerhez folyamodik: az angolórákat áthelyezi a tornaterembe. A szokásos Sit down! és Open the book! - vezényszavak helyett Kick the ball! - kiáltásoktól visszhangzik a tornaterem. A gyerekeket hamar magával ragadja a foci varázsa, szembeszállnak a szülők tiltásával és titokban a város parkjában is rúgják a bőrt. Így a lelkes tanár céltáblája lesz az engedetlenséget nem tűrő szülőknek, és a katonás rendet követelő tanároknak. Már elbocsátását készül aláírni, amikor megérkezik angol barátja focicsapatával együtt. Az angol és a német gyerekek barátságos mérkőzést játszanak, ennek pedig egy berlini delegáció is szemtanúja lesz. Felismerik a korábban barbár játéknak tartott futball csapatépítő szerepét, azt, hogy játék közben nem számít, ki angol, ki német, ki szegény és ki gazdag. Csak egy a fontos, a játék öröme.

Konrad Koch alapította az első futballegyesületet Németországban 1875-ben. Ettől kezdve futótűzként terjedt az új játék, de Bajorországban egészen az 1920-as évekig tiltották. Konrad Koch nevét viseli szülővárosának stadionja.

A „Der ganz große Traum” című 2010-es film eleveníti meg ezeket az eseményeket. A főszerepet Daniel Brühl játssza, a rendező Sebastian Grobler. A német mozik 2011. februárjától vetítik ezt a filmet. 2013. október 8-án diákjaink számára is lehetőség nyílt a film megtekintésére. Az előadáson 8 tanulónk vett részt, akik egyszerre gyakorolhatták az angol és a német nyelvet.

Igaz, hogy a történet több mint száz éves, mondanivalója mégis aktuális. Ma is a reformok idejét éljük az oktatásban. Ma is új módszerek után kutatunk, hogy a tanulás rögös útján élményekkel gazdagítva kísérhessük végig diákjainkat. Ma is arra törekszünk, hogy minél nagyobbra tárjuk diákjaink előtt a világ ajtaját, hogy az itt megszerzett tudásukat széles körben kamatoztathassák.

You have no rights to post comments