artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék valamennyi vádlottat abban az ügyben, melynek elsőrendű vádlottja egy volt debreceni kiemelt főnyomozó.

Az I.r. vádlottat felbujtóként elkövetett bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett lopás, bűnsegédként elkövetett csalás, felbujtóként elkövetett sikkasztás, orgazdaság, lopás bűntette, rablás előkészülete vétsége, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés bűntette miatt marasztalta el. Dr. Cz. Lászlót ezért halmazati büntetésként 6 év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék, 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint 400 ezer forint pénzbüntetésre is kötelezte. Az elsőrendű vádlott jelenleg 5 millió forint óvadék ellenében van szabadlábon, és előzetes bejelentés nélkül nem jelent meg a mai ítélethirdetésen.

Az I.r. vádlott mellett még három vádlottat ítélt a bíróság végrehajtandó 1 év - 1 év 8 hónap - 2 év szabadságvesztésre - többszörös vagy különös visszaesőként, négy vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Náluk folytatólagosan elkövetett lopás, sikkasztás, csalás bűntettét és rablás előkészület vétségét állapította meg a bíróság. A többi négy vádlottat az első fokú bíróság 180 - 500 napi tétel pénzbüntetésre ítélte. Amennyiben a vádlottak ezt nem fizetik meg, úgy a pénzbüntetés fogházbüntetésre változik.

Az eljárás során összességében közel 8,5 millió forint bűnügyi költség merült fel, ebből az első- és a másodrendű vádlottnak csaknem 1-1 millió forintot kell kifizetnie.

A lefoglalt és elkobzott bűnjelek között egyébként több rendőrség feliratú póló, láthatósági mellény, rendőrségi gázspray, határőrség feliratú baseball sapka és gázpisztoly is szerepelt. 

A Lányi Csaba vezette büntető tanács megállapította: Dr. Cz. László a II.r. vádlottal egy büntetőeljárás kapcsán ismerkedett meg, amelyben a rendőrség képviseletében ő járt el. A II.r. 2008-as szabadulása után baráti kapcsolat alakult ki közöttük. A többi vádlott ismeretségi körükbe tartozott, közülük többen különös, vagy többszörös visszaesők. A bíróság szerint Dr. Cz. László rendszeresen tartotta a kapcsolatot vádlott társaival, egy debreceni presszó volt a törzshelye, a belső helyiségben fogadta őket. Többeken is segített, albérlettel, pénzzel, cserében elvárta, hogy szolgáltassák neki az általa kért információkat.

A bíróság mind a 13 vádpontot bizonyítottnak találta. Az első - 2008-ban - egy 5 milliós kölcsönről szól, amelyet az adós - az V.r. vádlott -  nem tudott visszafizetni az I.r. vádlottnak. Dr. Cz. László ennek fejében azt mondta, hogy részt kíván venni a felszámolás alatt álló cégének telephelyén folyó gazdasági cselekmény irányításában. A telephely őrzését is Dr. Cz. László biztosította. Elkezdődött a megmaradt ingóságok “hasznosítása”. Mit sem sejtő vevőknek adtak el gépkocsit, milliós értékű csomagológépeket, a bevétel pedig az I.r. vádlott zsebébe vándorolt. Egy alkalommal a II. és a III.r. vádlott elől a szomszédba menekült egy telephelyen lakó férfi, a kihívott járőröket pedig a szabadnapos Dr. Cz. László küldte el, mondván,nincs szükség intézkedésre. A kollégák hittek a szavának, így nem került sor rendőri intézkedésre. Ezzel visszaélt hivatali helyzetével. 2009 elején a X. r. vádlottól egy női ismerőse kért segítséget abban, hogy szakítása után elhozhassa volt élettárásától az ingóságait. Az “értékmentésben” az I.r. vádlott mellett még hárman segédkeztek. Az eset után Dr. Cz. László szólt társának, hogy keresni fogja őt a rendőrség, végül maga ment ki ellenőrzésre, de a történteket nem jelentette. Egy újabb vádpont szerint egy vállalkozót 10.550 eurótól fosztottak meg. A férfi egy román cégnek akarta elutalni a pénzt az V. r. vádlott céges számlájáról, az I.r. vádlott azonban arra utasította a VI.rendűt, hogy állítsa le az utalást. Később 8.400 eurót Dr. Cz. kapott meg. A becsapott vállalkozó feljelentést tett, tanúkihallgatása azonban nem maradt titokban, az I.r. vádlott ugyanis bejutott a Robotzsaru rendszerébe és kinyomtatta bűntársainak az ominózus jegyzőkönyveket.

A vádlottak értékes festményekre is utaztak, egy budapesti lakásból eltulajdonított 25 milliós grafikai gyűjtemény értékesítésében kívánt az I.r. vádlott közreműködni. Az értékesítésben egy hivatali úton megismert igazságügyi becsüst akart megkérni az értékbecslésre és „meleg” műtárgyak értékesítésére. A szakértő visszautasította a lehetőséget. Egy másik alkalommal egy volt férj talált hozzájuk kapcsolatot, azt kérve, hogy ex-feleségétől hozzanak el két, összesen 50 milliós értékűre mondott alkotást. Dr. Cz. László hamis dokumentációt gyártott a házkutatáshoz és a lefoglaláshoz, majd társai hivatalos eljárást színlelve elhozták a megtévesztett nőtől a két arcképet. Utóbb kiderült, a festmények a tizedét sem érik. A vádlottak egy ismert elektronikai cikkeket gyártó céget is kiszemeltek, egy műszaki áruval teli kamiont akartak kirabolni. Kamiont béreltek, de mire Galánta környékére értek, a jármű már elhaladt. Egy másik járművet néztek ki maguknak, Szlovákiából egészen Szlovéniáig követték, de a kamion egyszer sem állt meg útközben. Visszamentek Székesfehérvárra, ahol több órás várakozás után újabb kamion futott be. Egyikük stopposként beszállt, a tervük az volt, hogy a sofőrt erőszakkal megállásra kényszeríti. A férfi azonban meggondolta magát, így végül a rablás terve meghiúsult. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában három nap gondolkodási időt kért, az I.r. vádlott védője enyhítés végett, a XIII.r. vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. A II.r. vádlott részben felmentésért és a kiszabott szabadságvesztés büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. A III.,IV.-V.,IX.X., XI.r. vádlottak az ítéletet tudomásul vették, s kérték a kiszabott  pénzbüntetés és a bűnügyi költség résztelekben történő kifizetését. A VI.r. vádlott védője tudomásul vette az ítéletet. A VII.r. vádlott a bűnügyi költség enyhítése végett, a XII.r. vádlott pedig a pénzbüntetés és a bűnügyi költség vonatkozásában enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés időtartamára tekintettel, ügyészi indítványra elrendelte az I.r. vádlott előzetes letartóztatását, s egyben rendelkezett az 5 millió forint óvadék visszaadásáról.

You have no rights to post comments