artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 22. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Hideg eperkrémleves tejszínhabbal

Betyárborda rántva, zelleres burgonyapürével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreo krémes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az október 2-ai kényszerbetelepítés elleni népszavazással kapcsolatban a FIDESZ-KDNP lakossági fórumot szervezett Berettyóújfaluban 2016. szeptember 22-én. A fórum előtt Dr. Fónagy János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót.

 

A sajtótájékoztatón Kogyilla Zsolt, a Berettyó Televízió munkatársa a migránshelyzetről, a népszavazás fontosságáról kérdezte Dr. Fónagy János államtitkár urat.

Másfél évvel ezelőtt, amikor a magyar miniszterelnök arra figyelmeztette az Európai Unió tagjait, hogy komoly, megoldandó problémával, egy újkori népvándorlással kell szembenéznie Európának, akkor az unió elfogadhatatlan hangnemben elutasította ezt az álláspontot. Dr. Fónagy János emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi évben a migránsok százezres nagyságrendben, országunkon keresztül próbáltak eljutni más európai országokba. Ennek következtében kényszerültünk kerítést építeni a déli határon. Egy ellenőrzött határvédelem az, amely megvédi Magyarországot, a 3200 településen élők biztonságát, mindennapi életét, közrendünket, az ezer éves zsidó-keresztény kultúrán alapuló társadalmunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Európa évszázadok óta nem nézett szembe ekkora kihívással, mint most. 1,5 millió ember ment át kelet, délkelet és közép Európán, hogy eljusson Ausztriába, Németországba és Skandináviába. Mostanra ezek az országok is belátták, hogy az a politika, amit eddig vallottak, nem vezet sehová. Saját társadalmuk is egyre inkább az országuk migránsoktól való megvédését követeli.

Államtitkár úr felhívta a figyelmet, hogy Törökországban jelenleg 2 millió ember él menekülttáborokban. Szíria partjainál 1,5-2 millióan várják, hogy az embercsempészek áthozzák őket a tengeren és Közép-Afrikából is sokan elindultak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menedékkérő migránsok száma Magyarország viszonylatában 2016-ban:

-          afgán: 9.898

-          pakisztáni: 3.723

-          iraki: 2.987

-          iráni: 1.200

-          marokkói: közel 1.000

-          algériai: 600

-          török, szomáliai: 310

-          szíriai: 4.500

Itt már messze nem csak a szíriai háborúról és Líbiáról van szó, hanem megindult Közel Kelet és Közép Afrika is. Erre nagy hatással van az is, hogy sok olyan nyilatkozat, szórólap jelent meg, ami azt sugallja, hogy Európa nagy szeretettel, munkával és minden ellátással, jóléttel várja ezeket az embereket. A félreértések elkerülése végett fontos kihangsúlyozni, hogy Magyarország Kormánya a tényleges menekülteket – akiknek az élete, biztonsága veszélyben forog – az elmúlt évtizedekben is mindig és most is befogadja a megfelelő eljárások lefolytatása után. Az a rendszer, amelyet az Európai Unió a Magyar Parlament és minden más európai tagország parlamentjének megkérdezése nélkül ránk akar erőltetni, nagyon veszélyes dolog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azok a hírek, amelyek azt terjesztik, hogy az Európai Unió bürokráciája nem hozott az elosztással kapcsolatos döntést, hamisak. Az első elosztással kapcsolatban a döntés megszületett, amelyet több európai ország is megtámadott.

Ha a magyar társadalom az október 2-ai népszavazáson, mint a legközvetlenebb demokratikus állásfoglalási lehetőségen nem nyilvánít egységes és határozott állásfoglalást arra nézve, hogy a kötelező betelepítés a társadalmunk, a jelenünk és jövőnk számára teljesen elfogadhatatlan, akkor ezt a folyamatot nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megállítani.

Ezért Dr. Fónagy János államtitkár kéri a magyar lakosságot, pártállástól függetlenül, hogy ebben az egész magyar nemzetet érintő kérdésben fogjunk össze, október 2-án jöjjenek el és mondjanak nemet a kényszerbetelepítésre. Ekkor kap a Magyar Kormány és a magyar Miniszterelnök egy nagyon erős társadalmi felhatalmazást, hogy a továbbiakban is élesen szembeszegüljön a brüsszeli bürokrácia egyoldalú, az uniós szabályokat is sértő intézkedéseivel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ismét fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország az erejéhez képest, bizonyos esetekben azon felül is hathatós segítséget nyújt a tényleges menekültek számára. Minden humanitárius akcióban részt vesz, az erre hivatott szervek munkáját támogatja. Ne a bajt hozzuk ide, hanem a segítséget vigyük oda alapelv figyelembevételével jelenleg Szíriában kórházat telepítünk, 250 szír fiatal számára ösztöndíjat és tanulási lehetőséget ajánlottunk fel Magyarországon, abban bízva, hogy a Szír háborúk befejeztével a képzett orvosok, mérnökök, tanítók hozzájárulnak Szíria újjáépítésében.

Egyik oldalon a határozott kiállás a magyar nemzet védelmében, másik oldalon a tőlünk telhető segítség megadása a rászoruló országok népei számára, ez a felelős, járható út a Magyar Kormány álláspontja szerint – emelte ki államtitkár úr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arra a kérdésre, hogy ha a népszavazás eredményes lesz és a nem szavazatok kerülnek túlsúlyba, ennek milyen üzenete lesz az unió felé, mit tudunk ezzel kinyilvánítani, Dr. Fónagy János elmondta, hogy a magyar társadalom sikeres és határozott véleménynyilvánítása egy jó példa más országok számára is. Már most lehet helyi kezdeményezésekkel találkozni, például Franciaországban több érintett kisváros, település esetén helyi népszavazások várhatóak. Elmondható, hogy Európa számára is fontos az október 2-ai népszavazás.

A magyar-román határ védelmével kapcsolatos kérdésre államtitkár úr azt a választ adta, hogy a hideg évszak beköszöntével valóban számítani kell arra, hogy a tengeri útvonalak helyett a balkáni útvonalat fogják előnyben részesíteni az embercsempészek. Ez pár héten belül realizálódik, és a magyar határra is erős nyomást fog gyakorolni. A tapasztalat az, hogy már a román határ felé is próbálnak menni csoportok. A Magyar Kormány minden szükséges előkészületet megtett, mind technikailag, mind a magyar-román kapcsolatok tekintetében és készen állunk arra, ha kell, Magyarország romániai határainak egy részét technikailag lezárjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztató után a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagytermében Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Dr. Fónagy János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára közel telt ház előtt tartott lakossági fórumot, melyen a résztvevők is megismerkedhettek a migránshelyzet aktualitásaival és az október 2-ai népszavazással kapcsolatos részletekkel.

You have no rights to post comments