artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Berettyó Kulturális Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Turisztikai Fórumot tartottak 2016. május 3-án Berettyóújfaluban, a Makk Kálmán Moziban. A fórum célja az volt, hogy tájékoztatást nyújtson a bihari és sárréti önkormányzatoknak, turisztikai szolgáltatóknak.

 

Csordás Szilvia, a berettyóújfalui Tourinform Iroda munkatársa köszöntötte a fórum résztvevőit, Bulcsu Lászlót, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökét és Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét.

Muraközi István megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a rendezvény híre, a fórumon elhangzottak az elkövetkezendő években minden célcsoporthoz eljutnak, hogy egyre nagyobb sikereket tudjunk elérni a turisztika területén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berettyóújfalu az elmúlt években több konferenciának adott otthont, azonban ennél a rendezvénynél fontos kiemelni, hogy Berettyóújfalu, a bihari és sárréti települések életében hatalmas jelentőséggel bír. Polgármester úr kiemelte, a rendelkezésünkre álló lehetőségeket meg kell ragadnunk, hogy a turizmusban – mint gyorsan fejlődő iparágban – minél nagyobb eredményt tudjunk magunkénak mondani. A szomszédos települések polgármestereinek, civil szervezetek és vállalkozások képviselőinek részvétele azt mutatja, hogy fontosnak tartják ezt a törekvést.

A 2020-ig tartó Európai Uniós pénzügyi támogatások ez irányú kihasználása talán az utolsó lehetősége Biharnak és Sárrétnek, hogy a turisztika fejlesztésével olyan szintre emelkedhessen, amellyel komoly vonzerőt tudjon biztosítani a turisták számára. A most megrendezett fórumnak is az a legfontosabb feladata, hogy a meglévő célokat egy irányba terelve, összefogással, közös munkálkodással sikerüljön megvalósítani. Meg kell fogalmazni, tervezni, ki miben erős, mivel tudja a közös, illetve egyéni elképzeléseket segíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben ez az összefogás és a fejlesztések sikeresek lesznek, el tudjuk majd mondani, hogy igenis érdemes Biharba, Sárrétre ellátogatni, mert számos olyan turisztikai látnivalóval, attrakcióval rendelkezünk, ami erre a térségre jellemző, egyedi és széleskörű programot biztosít az érdeklődők számára. Muraközi István kiemelt pár fontosabb, már meglévő erősséget (pl. gyógyfüdő, Berettyóújfalu-Nagyvárad kerékpárút, helyi és környező települések rendezvényei, mint például a nagyrábéi Sárrét Íze Fesztivál), valamint jelenleg tervben lévő fejlesztéseket (zsákai Rhédey kastély, bakonszegi Bessenyei György Emlékház, berettyóújfalui Zsinagóga felújítása, valamint a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése). /A és a korábban mi is beszámoltunk. – a szerk./

Halasi Csaba, a Hortobágy-Debrecen Turisztikai Desztináció Menedzsment vezetője a TDM szervezetekről tartott előadást, amelyben bemutatta a Debrecen Turizmusáért Egyesületet a 2003-as megalakulásától egészen napjainkig. Az Egyesület azért jött létre, hogy összefogja a minőségi turizmusban érintett vállalkozásokat, egyéb szolgáltatókat Debrecen turizmusának fejlesztése céljából. Az összefogás révén Debrecen város 2004-ben elsőként vett részt a Budapesti Utazási vásáron, mint települési önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fórum résztvevői megismerkedhettek a TDM rendszer gyakorlati oldalával, annak sikeres megvalósításával. Az Egyesület példája és sikerei igazolják a rendszer működőképességét. Jelenleg közel 60 taggal, több település részvételével, külföldi városokkal való kapcsolataival ér el jelentős eredményeket, megismertetve Debrecent, Hajdúszoboszlót és a környék településeit, turisztikai attrakcióit a belföldi és külföldi célközönségekkel.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében tájékoztatást adott a TDM megalakulásának feltételeiről és a turisztikai pályázatokról.

Alelnök úr elmondta, hogy több olyan kezdeményezéssel, törekvéssel találkoztak, amelyek a térség turisztikai vonzerejének fejlesztésére irányultak, ezért úgy gondolták, hogy ezek megvalósulásának elősegítése érdekében partnerségi, valamint a TOP EU-s források révén anyagi támogatást tudnak nyújtani. Bulcsu László néhány példán keresztül szemléltette, hogy összefogás, közös, tevékeny munka révén a régió turisztikai potenciáljai fejleszthetők, kihasználhatók. Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu városokkal együttműködve vettek részt a budapesti Utazás Kiállításon. Elismerően szólt a kiállítás berettyóújfalui résztvevőiről, ugyanis az a helytállás, amit tanúsítottak, megmutatta, hogy szép sikereket lehet elérni ezen a területen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akik a turizmusból szeretnének megélni, megvan rá a lehetőség, de azt mindenkiben tudatosítani kell, hogy ehhez egy hosszabb távú befektetés, kitartó, elkötelezett, aktív munka szükséges, együttműködve a szegmens többi szereplőivel.

Tóth Edina, az Enterprise Europe Network regionális vezetője (Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamara) a Határ menti turisztikai együttműködési lehetőségek az Enterprise Europe Network szolgáltatások segítségével címmel tartott előadást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Király Csaba, a Monthermal Travel Kft. ügyvezetője, Határon átnyúló turisztikai termékek a gyakorlatban című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság marketing igazgatója az Észak-alföldi Régió turizmusáról tartott előadást, valamint arról, hogy hogyan lehet sikeres egy turisztikai desztináció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Gáborné, a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője a LEADER aktualitásokat ismertette.

Mocsnik Tamás, a berettyóújfalui Tourinform Iroda vezetője beszámolt a Budapesti és Debreceni Utazási Kiállításon való megjelenés tapasztalatairól és bemutatta az Iroda feladatát, működését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tourinform Iroda alapvető feladata a belföldi és külföldi turisták, valamint a helyi lakosság versenysemleges, naprakész és átfogó tájékoztatása a települési, térségi, regionális és országos turisztikai kínálatáról.

A turisztikai kereslet és kínálat közvetítése érdekében a Tourinform Iroda napi munkája során folyamatos szakmai kapcsolatot tart a működési területén található turisztikai szolgáltatókkal, vállalkozókkal, a különböző szakmai szervezetekkel, intézményekkel.

A szervezők sikeresnek ítélték a Bihar-Sárrét Turisztikai Fórumot és a következő évben is szeretnék újra megszervezni, kiegészítve a nagyváradi turisztikai vállalkozók üzleti találkozójával is.

You have no rights to post comments