artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Jó hangulatú baráti beszélgetés részesei lehettünk 2023. szeptember 28-án a Móló Panzió éttermében, ahol a Bihari Vállalkozók Baráti Társasága tanácskozott Tóth László elnök vezetésével. Az eseményen Zákány Kristóf, a K&H Bank kiemelt privát banki tanácsadója tartott előadást az aktuális befektetési lehetőségekről. KÉPGALÉRIA

Tóth László köszöntőjében elmondta, fontosnak tartja, hogy a cégek pénzeszköz-állománya olyan helyen legyen elhelyezve, ahol biztosított annak megfelelő felügyelete. Azért kérték fel Zákány Kristófot a pénzügyi előadás megtartására, hogy bemutassa az általa képviselt bank elképzeléseit, javaslatait a meglévő anyagi források kezelésére. A tanácsadó előadásában azokra a hibákra is felhívta a figyelmet, amelyeket tartós befektetések kötése során gyakran elkövetünk, valamint segített eligazodni a rendelkezésre álló lehetőségek, portfóliók között (pl. állampapírok, befektetési jegyek, egyéb befektetések).

- A nem megfelelő helyrőlgyűjtött, illetve nem jól értelmezett információ az egyik hibatényező. A termékek egy-egy jellemzője alapján és a tömegek reakcióit követve nem lehet felelős döntést hozni. Legnagyobb probléma az, hogy a múltbeli teljesítményt próbáljuk meg vizsgálni, ahelyett, hogy a jövőbeli, várható eredményt néznénk - hangzott el az előadás elején.

Azt is megtudhattuk, a magyar kötvények hozamát nézve a legkeresettebb Diszkont Kincstárjegy esetében igen kedvező, 14-15%-os mutatókkal számolhattunk, ami mostanra 7-8%-ra esett vissza és további csökkenés várható. Ennek oka, hogy a Magyar Kormány mesterséges keresletet generált a kibocsájtásokkal. A kötvény befektetésekre a hozamcsökkenés jelentős árfolyamfelhajtó hatással bír.

mibe fektessunk11 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngmibe fektessunk10 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Zákány Kristóf felhívta a figyelmet arra is, hogy a mélypontok után mindig emelkedés következik. A gazdaságot a befektetési piac mindig megelőzi. Tehát a mélypontban a befektetők előre gondolkodnak és az olcsóbb termékekből fognak többet vásárolni. Mivel a gazdaságunk recesszióban van, ezért a kötvényeket érdemes előnyben részesíteni a részvényekkel szemben, de ez a recessziót követő kezdeti szakaszban már meg fog változni. Ennek meghatározásában a megfelelő portfóliókezelésnek igen nagy szerepe van.

A K&H Bank a portfólióépítésben hisz, tehát nem csak egyetlen formátumba helyezi a pénzeszközöket, csökkentve ezzel a kockázatot, növelve a várható nyereséget. A portfóliók teljesen egyénre alakíthatók, a kockázattűrő képességnek megfelelően – hangsúlyozta a tanácsadó. A bank egy-egy befektetési alapja már önmagában is egy mini portfóliónak tekinthető. Ezekkel az alapokkal, jellemzőikkel ismerkedhettek meg részletesen az előadás résztvevői, majd kérdéseiket is feltehették a tanácsadónak.

Élénk érdeklődés mutatkozott a hallgatóság részéről a kriptovalutával kapcsolatosan, melyre válaszolva Zákány Kristóf elmondta, a K&H Bank mindig is valamivel konzervatívabb szemléletmódot követett: legyen egy kicsit kevesebb, de biztosabb. A kriptovaluta egy teljesen szabályozatlan környezet, nincsenek mögötte valós eszközök. Leginkább a részvénypiachoz lehetne hasonlítani, ha a kockázati besorolását nézzük, de a részvényekkel ellentétben a kriptonál nincs tulajdoni hányadunk sem. Ha egyik napról a másikra több ember kitalálja, hogy a BitCoin nem ér semmit, akkor hiába fektettünk bele, elvesztjük a pénzünket.

mibe fektessunk13 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngmibe fektessunk14 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A készpénz és a digitális fizetőeszköz előnyeivel, hátrányaival kapcsolatban megoszlott a résztvevők véleménye, a téma igazi vitaindítónak bizonyult. Erre a szakértő elmondta: mivel a készpénzkezelés költségei és az ezzel töltött ügyintézési idő is jelentősnek mondható, minden bank törekszik arra, hogy minimalizálja ezt a formát és a digitális fizetést részesítse előnyben. Habár a K&H Bank berettyóújfalui fiókja már pénztármentes üzemben működik, ennek ellenére Magyarországon csak lassú változás várható ezen a téren, a fizikai fizetőeszközt a közeljövőben biztosan nem fogja teljesen kiváltani az online, illetve bankkártyás fizetés.

A tanácskozás második részében a jövőbeli terveket vitatták meg a jelenlévők, hiszen a karácsonyhoz közeledve mindig felvetődik a kérdés, kik és milyen módon részesüljenek a baráti társaság által felajánlott adományból. Említésre került a közelmúltban megrendezett Hajdú Miklós emléktorna is, melynek megvalósulásához a Bihari Vállalkozók Baráti Társasága és több adományozó is hozzájárult.

Akik szeretnének csatlakozni, és részt vállalni a csapat jótékony akcióiban, azok a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen jelezhetik szándékukat.

You have no rights to post comments