artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként és mediátorként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban és mediációban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a mosoly, a kedvesség és a szeretet. Az elmúlt héten arról írtam, hogy milyen fontos a tudatosság az őszinteség és a bizalom, amikor megtervezzük a szakmai életutunkat. Az elmúlt héten pedig azon gondolkoztam, hogy amikor a családi életünket tervezzük meg, akkor még fontosabb a tudatosság, az őszinteség, és a bizalom, hiszen munkahelyből van több száz, és az ember akár évenként vagy tíz évenként válogathatja őket, de családból, ha szerencsések vagyunk, nem kerül sor váltásra. Kivéve természetesen azt a helyzetet, amikor a gyermekkori családunkat, amibe beleszülettünk, követi az a család, amit már mi hozunk létre. De ezt valójában nem is lehet váltásnak nevezni, sokkal inkább mondanám tovább fejlődésnek, vagy a dolgok továbbvitelének.

Aztán az is eszembe jutott, hogy vajon hányan tervezik tudatosan a családi életüket? Még az olyan nehéz szituációkban, ahol válásról van szó, és válási mediátorként dolgozom együtt a házaspárokkal, is előfordul, hogy a két fél közül az egyik, vagy akár mind a kettő, meggondolatlanul vág bele ebbe a nehéz helyzetbe.

Kisebb a baj olyankor, amikor nincsenek gyerekek, de amikor gyerekek is vannak a családban, akkor nagyon fontosak lehetnek azok a kérdések, amelyek rávilágíthatnak arra, hogy mennyire tudatos valaki, azzal a nehéz körülménnyel kapcsolatban, amit éppen megél.

Nagyon egyszerű kérdéseket szoktunk ilyenkor megfogalmazni. Például hogyan lesz válás után a gyerekeknek az ellátása? Hogyan fogják megünnepelni a születésnapokat, névnapokat? Hogyan tudják biztosítani, hogy a gyermekeik számára mind a két szülő ugyanúgy elérhető legyen, hiszen azért mert a két szülő már nem szereti egymást, a gyermekeik remélhetőleg még mindkettőjüket ugyanúgy szeretik. Hogyan fogják megoldani a hétköznapokat? Eddig mindennek megvolt a kialakult rendje, volt, aki a reggelit, készítette volt, aki a gyerekeket óvodába, iskolába. Valaki elvitte őket oda, valaki hazahozta őket onnan. Hogyan fog ez ezentúl történni?

Ráadásul ez még csak egy kis szelet a sok szeletes tortából. Ott a következő megoldandó terület, az anyagiak terepe. Hogyan lesznek megoldva az anyagi terhek? Hogyan lesznek elosztva a költségek? Mennyire jönnek ki most a pénzünkből? Hogyha éppen csak kijönnek, mint a gyermeket nevelő családok, oly sokan, akkor hogy fogják megoldani a megnövekedett kiadások kifizetését? Mi történik, amikor már egy lakás helyett két lakást kell majd fenntartani? Amikor egy család helyett két családot, egy vagy két gyermek helyett már hármat vagy többet kell nevelni, ellátni?

Őszinteségre az élet minden területén óriási szüksége van azoknak, akik jobb életet szeretnének élni. Nagyon fontos, hogy legalább önmagunkkal, maradéktalanul őszinték legyünk. Ha most képtelen valaki arra, hogy békességben, boldogságban éljen - egy olyan emberrel, akit valamikor annyira szeretett, hogy házasságra lépett vele -, akkor mi alapján feltételezi, hogy a jelenleginél várhatóan több nehézséget majd könnyebben megold?

A bizalom annak a megelőlegezése, hogy minden a legjobban fog alakulni. Sok esetben tapasztalom, azoktól az emberektől, akik alapvetően kevés bizalommal rendelkeznek, - és általában inkább pesszimisták -, bizonyos helyzetekben, például egy válásnál, nagyon tudnak bízni abban, hogy majd minden rendben lesz. Bár én is azok közé az emberek közé tartozom, akik optimistán tekintenek a jövőbe, mégis érdemes a magánélet tervezésekor, - különösen, ha egy olyan lépésre szánjuk el magunkat, mint a válás -, végiggondolni a tényeket is, mert azok makacs dolgok.

Azt látom, ha válás után az egyik, vagy mindkét fél új családot épít, akkor olyan nagyfokú tudatosság, őszinteség, és bizalom lenne szükséges a békés együttéléshez, amivel lehet még a házasságukat is meg tudnák menteni. Ezért válási mediátorként ezeket a kérdéseket én még akkor is felteszem, ha tudom, hogy kényelmetlenül érinti a feleket, mert szeretném, ha átgondolt, megfontolt döntést hoznának, különösen akkor, ha közös gyermekeik is vannak.

boiannacoachAkinek inkább egy coach, vagy mediátor támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Címlapkép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/k%C3%A9z-finger-emberek-gy%C5%B1r%C5%B1-h%C3%A1zass%C3%A1g-83079/

You have no rights to post comments