artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a mosoly, a kedvesség és a szeretet. Az elmúlt héten azt ígértem ezen a héten onnan folytatjuk tovább, hogy megnézzük, mit lehet tenni, egy elromlott párkapcsolat esetében, hogy mentve legyen, ami még menthető.

Ehhez először is tisztáznunk kellene, hogy mit jelent az „elromlott párkapcsolat” kifejezés, ugyanis kinek mit. A munkám során számtalanszor megtapasztalom, hogy ahány ember, annyiféle vélemény van a világban, és ezek bizony sokszor nagyon különbözőek is lehetnek. Kívülállók gyakran nem is értik, hogyan lehet ugyanarról a dologról, az érintett feleknek annyira különböző a véleménye.

Coachként és mediátorként azt tapasztalom, hogy a különbözőségeket a nézőpontjaink különbözőségei is okozhatják. Természetesen ezen kívül még sok más dolog is, de járjuk most ezt egy kicsit körbe. Van két ember egy párkapcsolatban. Az egyiknek a szülei éjt nappallá téve marták egymást, állandóan veszekedtek, esetleg fizikailag is bántalmazták egymást. Vagy valamelyik fél, esetleg mindkettő hűtlen volt, ami miatt rendszeres volt a családi háború. A párja viszont olyan családban nőtt fel, ahol csak ritkán fordultak elő hangos szóváltások, mert az ő szülei más módon rendezték a családban megjelenő konfliktusokat. Egy ilyen házaspárnál nagyon különbözően fognak a felek vélekedni arról, hogy mit jelent az „elromlott párkapcsolat” kifejezés. Az is előfordulhat, hogy amit az egyik elviselhetetlennek tart, az a másik szerint természetes. Nehezíti a helyzetet, hogy ezek a nézőpont különbségből adódó véleménykülönbségek, az élet számtalan területén párhuzamosan jelennek meg.

Amikor elbizonytalanodom egy területen, nagy hasznomra van, ha látom, hogyan vélekednek erről, azok a kutatók, akik egész életüket ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására szánják. A képen látható Kopp Mária professzor asszony a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem–MTA „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője, és a pszichológiai tudományok akadémiai doktora volt. Férjével, Skrabski Árpáddal és munkatársaikkal évtizedeken át kutatták a magyar emberek lelkiállapotát.  Egyik fő kutatási területükön arra keresték a választ, hogy a gyermekvállalásnak és a családnak van-e egészségvédő, élethosszabbító hatása. A kutatási adatok egyértelműen igazolták, hogy a gyermekvállalás és a harmonikus családi lét, a legjobb befektetés annak, aki hosszú, egészséges életet akar élni. Ennek egészségügyi magyarázata is van, hiszen a bizalmon alapuló testi érintések során, a gyermekben is, és a szülőkben is oxitocin szabadul fel, ami jó mindenki élettani és lelki fejlődésének. A kutatások során bizonyítást nyert, hogy a harmonikus család a legkomolyabb egészségvédő tényező. A férfiak esetében a jó házastársi kapcsolat ötszörös védőfaktort, jelent, míg a nőknél a jó családi kapcsolatok hétszeres védelmet jelentenek. 

De a kutatásokból nyert következtetésekből az is kiderült, hogy csak a jó kapcsolatok, csak a harmonikus család az egészségvédő tényező. A rossz kapcsolatok épp ennek ellenkezőjét okozva, megbetegíthetnek, és tudom, hogy gyakran meg is betegítik az érintetteket.

Hogy kinek mi a jó, és kinek mi a rossz párkapcsolat, ahogy az írás elején olvasható egyénenként változik. Mindenki maga tudja megítélni, neki mi a rossz, számára mi az elviselhetetlen. Én csak arra szeretnék minden embert ösztönözni, hogy tegyen azért, hogy neki is egyre jobb párkapcsolata, és harmonikus családi élete legyen.

boiannacoachAkinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

 

 

 

Címlapfotó: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217876840264844&set=pb.1598529927.-2207520000..&type=3&theater

You have no rights to post comments