artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a mosoly, a kedvesség és a szeretet. Az elmúlt héten arról beszéltünk a házasság hetével kapcsolatban, hogy csapatjáték-e a házasság? Feltételezem, hogy minden házasság és párkapcsolat csapatjátékként indul, viszont egy idő után nagyon sok házasság és párkapcsolat válhat csapdává. Ezt támasztja alá a válások magas száma, a párkapcsolati problémák sokasága, és súlyossága is, ami miatt, az emberek jelentős része inkább csapdának éli meg a házasságát, mint egy jó csapatjátéknak. De hogyan lesz csapda, az egykori csapatból?

2014 óta dolgozom igazságügyi közvetítőként. Az igazságügyi közvetítők olyan segítő szolgáltatást nyújtanak a vitában álló felek között, mellyel a kettőjük közötti konfliktus megoldását segítik elő. A közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény szövege szerint, a polgári jogviták bíróságon kívüli rendezésének elősegítése a feladatuk. A hétköznapi szóhasználatban mediátoroknak is hívják a közvetítőket, mert ez a szó fejezi ki leginkább egy közvetítő/mediátor munkájának a lényegét, hiszen pártatlanul, egyik fél érdekét sem képviselve közvetítenek a vitában álló felek között. Innen az idegen kifejezés eredete is, ugyanis a közvetítők középen állnak, ők a vitában állók között a középsők, vagyis mediálnak.

Sokan még mindig összekeverik a mediációt a meditációval. Míg a meditáció tudatos törekvés egy ellazult, relaxált állapot elérésére, és ezt is jelenti, addig a mediáció egy speciális konfliktusmegelőző, és konfliktuskezelő módszer, ahol a közvetítő két vagy több fél vitájában, a konfliktusban állók beleegyezésével, semleges, harmadik félként jár közben, hogy segítse a megegyezés folyamatát a konfliktusban álló felek között.

Sajnos az elmúlt évek munkatapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy a mediáción/közvetítésen megjelenő felek, elég frusztrált állapotban vannak ahhoz, hogy ellazult, relaxált állapotba kerülhessenek, de a közvetítő/mediátor közvetítésével azért lényegesen csökkenhet a vitában álló felekben lévő feszültség, ami a közöttük lévő kapcsolatra és a környezetükre is jótékonyan hat.

Én azért váltottam szakmát ötven évesen, mert a pedagógus pályával járó sok beszédet nem bírtam légzéssel, úgy is mondhatnánk, nem bírtam szusszal. Amikor új hivatást kerestem magamnak, tudtam csak olyan dologba fogok bele, amivel hozzájárulhatok más emberek békéjéhez, jóllétéhez, és gazdagításához, különös tekintettel a gyermekek érdekeire. A coach és mediátor szakmákba azért szerettem bele, mert szerintem a neveléstudományoknak ezek a szakmák a legfelső szintjei.

Amikor coachként dolgozok, valójában az egyén saját érdekeinek a szem előtt tartását, és az egyén önmagával és környezetével való megbékélést szeretném, - legjobb esetben - tudom elősegíteni. Amikor pedig közvetítőként dolgozok, valójában a felek közötti közös érdekek szem előtt tartását, és a felek közötti megbékélést szeretném, - legjobb esetben - tudom elősegíteni.

Az igazságügyi közvetítőkről az Igazságügyi Minisztérium jegyzéket vezet. Azok a házaspárok, akik válás esetén meg tudnak egyezni egy olyan közvetítő előtt, akinek a neve ebben a jegyzékben szerepel, megkímélhetik magukat a hosszú és költséges bírósági eljárástól. Bár a házasságot a bíróság bontja fel, a közvetítő bevonásával nagyon lerövidül a válások ideje és a költsége is jelentősen lecsökken. A következő héten innen folytatjuk majd tovább, és megnézzük, mit lehet tenni egy elromlott párkapcsolat esetében, hogy mentve legyen, ami még menthető.

boiannacoachAkinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Címlapgrafika: pixabay.com

You have no rights to post comments