artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a kedvesség és a szeretet. A gyermeknevelésről azt írtam legutóbb, hogy a hatásai nagyon hosszú időn át meghatározóak, hiszen a mai cselekedeteink a gyermekünkkel együtt növekszenek tovább.

Sokkal több ember áldozata a gyermekkorának, mint amennyit gondolnánk. Eddig a meleg nevelési stílussal foglalkoztunk, ebbe azok a szülők tartoznak, akik szeretik a gyermekeiket. Ranschburg professzor azonban olyan nevelési stílust is megkülönböztet, ami hideg. Most is az ő munkásságát használom háttéranyagként, és természetesen ebben az esetben sincsenek tiszta típusok, de a jellemzők alapján felismerhető, ha valaki ebbe a csoportba tartozik. A hideg-korlátozó nevelési stílussal az a legnagyobb baj, hogy a szülő nem szereti a gyermekét. Vagy azért mert ő sem tud szeretni, vagy azért, mert valami miatt idegesíti a gyermek, esetleg annyira elfoglalt, hogy nem jut ideje a gyermekre, így megismerni, megszeretni sem tudja. Azok a szülők, akiket gyermekkorukban nem szerettek a szüleik, olyan deficittel lesznek szülők, amelyben csak tudatos erőfeszítéssel tudják a hátrányaikat ledolgozni.

Kontroll szempontjából, ahogy azt már korábban írtam, a korlátozó szülő, vagy pedagógus, mindenben szabályozza, korlátozza a gyermeket. Rengeteg a szabály, ráadásul sokszor áthághatatlanok, rugalmatlanok, és merevek, és ezeket, minden körülmények között be kell tartani. Sok a tiltás, a fegyelem, a kritika, a hideg szülők távolságot tartanak a gyermeküktől, és bántalmazzák a gyermeküket. Ha a felnőtt alkotta szabályokat megsérti a gyermek, jön a fizikai, érzelmi, vagy verbális bántalmazás.

Sokan nem tudják, hogy a bántalmazásnak minden formája súlyosan sérti a gyermeket, aki a szeretet elvesztését önmaga értéktelenségeként éli meg. Ebből a csoportból kerül ki a legtöbb olyan ember, aki önpusztító életet él, vagy öngyilkosságot követ el.

Mivel a szülő nem szereti a gyermeket, nem tudja megtanulni azt sem, hogyan fogadtassa el magát, hiszen bármit tesz, elutasításban van része. Ez természetesen a további életére is nagyon rossz hatással lehet, hiszen se a párkapcsolat, se a munka területén nem tud boldogulni az az ember, akit nem fogadnak el.

Már az iskolában elkezdődhet egyfajta kirekesztés, ami a gyermekkel együtt nőve, a magára maradottság szörnyű vermébe zárhatja az embert, ahol a gyermekkori programok továbbműködve, halálra kínozhatják. Ha valaki egész gyermekkorában azt hallgatja, hogy ő egy szerencsétlen, mihaszna, buta, csúnya anyaszomorító, akivel mindig csak a baj van, nem csoda, ha felnőttként nem tud boldog életet élni. Hihetetlenül sok sérült ember van, aki némán szenved, amíg bírja. Az ilyen ember vagy nem mer beszélni a fájdalmáról, vagy nem tudja, nem hiszi el, hogy minden nyomorból van kiút. Pedig van, boiannacoachés sokszor előfordul, hogy kicsi segítséggel is sokat változik egy ember élete. Nem érdemes némán szenvedve elpocsékolni az életet, hiszen nagyon sok szakember van, aki segítség lehet.

Akinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240-0007-es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a www.boianna.hu weboldalamon vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Fotó: pixabay.com

You have no rights to post comments