artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Minden ember életében vannak fontosabb, kiemelkedőbb állomások. Születés, érettségi, házasság, munkahely, nyugdíjba vonulás. Kerek évfordulók és születésnapok. Az azonban már sokkal ritkább, hogy valaki nyugdíjba vonulása után is több éven keresztül, 80 éves korában is dolgozzon. Mindezt felülmúlva pedig csodálatos dolog az, ha ezt teljes szellemi frissességgel, fizikai épségben tudja végezni. Ilyen ritka kincs Margitta város köztiszteletben álló és szeretett szemész főorvosa, Dr. Jagamos Marianne Irma néni is, vagy ahogyan mindenki szólítja Maja néni.

Lazányi Marianne néven született Gyulafehérváron, 1939. március 19-én, mégpedig fent a várban, ugyanis édesapja, Dr. Lazányi András, római katolikus egyetemi tanár volt, aki 80 évesen tanítani ment a debreceni egyetemre. Édesanyja Kis Kató híres erdélyi ügyvéd családból származik, azonban sajnos fiatalon elhunyt, így mostoha anyja neveli fel. Nem kisebb személy, mint maga Majláth Gusztáv Károly gyulafehérvári érsek keresztelte meg, aki a Marianne nevet Máriára keresztelte.

Tanulmányait mindvégig kimagasló eredménnyel végezte. Szerette a sportot, megnyerte az 1954-ben második alkalommal megrendezett Országos Ifjúsági Tőrvívó Bajnokságot. Egyedülálló módon, nagyon fiatalon, mindössze 16 évesen kerül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. Ötödik egyetemi évében, 1960-ban férjhez megy csoporttársához, néhai Dr. Jagamos Istvánhoz.

Első munkahelyük 1961-től a Alsótótfalu (Sarbi) községi orvosi rendelő. Férje körorvosként kezdte, a doktornő pedig, mint gyermekorvos kezdi pályáját, vezette a szüléseket a faluban, körülbelül évi 120-at, mert a falu lakói nagy részben hívő, sokgyermekes családok voltak és valamennyien otthon szültek. Volt, hogy a doktornő boncolást is végzett, az ottani körülményekhez képest, egy ajtódeszkán, mivel ilyenek voltak a körülmények, a munkát azonban el kellett végezni. Itt született meg a fiuk is, Jagamos Endre.

jamagos011965-ben Érábrány község orvosi rendelőjébe helyezik őket, mint általános orvosokat. A szakosítást, mint szemész orvos Nagyváradon és Margittán végzi. 1971-ben Bukarestben sikeresen leteszi a szemész-szakorvosi vizsgát, ezután kerül a margittai kórházba, mint szemész szakorvos. Egyébként Margittán ekkor indul be a szemészeti osztály, 15 ággyal. 1975-ben Kolozsváron leteszi a főorvosi vizsgát. A doktornő, bár 1999.  április 1-jén, tehát kerek 20 éve nyugdíjba vonult, ám mind a mai napig itt dolgozik aktívan, igaz ma már csak a járóbeteg rendelőben áll a páciensek rendelkezésére.

Az, hogy páciensei bíznak benne, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy rendelési időben több tucatnyian állnak sorba rendelője előtt, s a doktornéni soha nem zárja be ajtaját a rendelési idő végeztével. Amíg van kezelésre, konzultálásra váró beteg, addig a doktornő nem teszi le a fehér köpenyt.

Férjével, néhai Dr. Jagamos István osztályvezető sebész-főorvossal, aki szintén Margittán dolgozott, mondhatni, hogy a kórház brandjéhez tartoztak. Sajnos a férj, Jagamos doktor már több mint 20 éve tragikus körülmények között eltávozott, azonban a sztetoszkóp és a fehér köpeny nem maradt gazdátlan, hiszen egyetlen fiuk, Dr. Jagamos Endre ma országosan ismert és elismert kardiológus, itthon és külföldön egyaránt dolgozik.

A doktornő, mint meséli, mindig korán fekszik és korán is kel. Aktív állatvédő, nagyon szereti a kutyákat és cicákat. A margittai állatmenhely egyik állandó, önzetlen segítője. Borzasztó elszánt és akaratos személy. Amit elhatároz, azt tűzzel-vassal megvalósítja. Mind a mai napig jogosítványa van és autót vezet.

Családcentrikus, szerető anya és nagymama. Örül neki, hogy fia is tovább vitte szülei hivatását, elismert szívsebész lett. Úgy tűnik, hogy a családi orvoslás tovább öröklődik, hiszen két unokája, Csilla és István közül a kisebbik, István-Dávid is az orvosi hivatás felé kacsintgat. Kívánjuk, hogy így legyen.

jamagos02

Dr. Jagamos Marianne 58 éve tartó gyógyító tevékenységével kiérdemelte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem elismerését, 2011-ben megkapta az ARANY DIPLOMÁT. 2011-ben 50 éves orvosi hivatásának elismeréseként a Bihar megyei Orvosi Kollégium díszoklevélben részesítette. Kitartó és odaadó munkája és erkölcsi magatartása alapján megkapta a 2012-es Orvosi Életműdíjat, legutóbb pedig, 80 születésnapja alkalmával a margittai kórház vezetősége tüntette ki egész életét és munkásságát elismerően.

Amikor megkérdeztük tőle, hogy mi a titka annak, hogy valaki 80 esztendősen, teljes szellemi és fizikai erőben, nem unottan, hanem mindig vidáman és mosolyogva látja el feladatát egyszerű, szerény választ ad: „Szeresd azt, amit csinálsz és nem lesz teher számodra.”

Szívből kívánjuk neki, hogy még nagyon hosszú ideig éljen és dolgozzon erőben, egészségben, szerettei körében, hiszen valami egyedülálló dolog az, hogy valaki még 80 éves korában dolgozik. Páciensei teljes bizalmát élvezi, reggel mosolyogva érkezik a rendelőbe és a maximális hozzáértéssel és tudással, megkérdőjelezhetetlen szakmaisággal, korát meghazudtolva végzi munkáját. Saját elmondása szerint mindaddig, amíg igény és szükség van rá.

Dr. Jagamos Marianne szemész főorvosnak, Maja néninek, 80-ik születésnapja alkalomából kívánunk erőt, egészséget és azt, hogy 100 éves születésnapján is felköszönthessük.

Tőtős Norbert

Hozzászólások  
#2 Páris Éva 2019-03-19 19:04
Drága Mária !
80.Születésnapod Ünnepén szeretettel köszöntünk ! Isten éltessen sokáig, erőt, egészséget és hosszú, boldog éveket kívánunk neked, szeretettel csókolunk: Páris-család :-)
#1 Mészáros Ildikó 2019-03-19 14:31
Nagyon sok boldog születésnapot kívánok Mária néninek, sok szeretettel ! Kislány korom óta ő a szemorvosom, tényleg mindig tele van energiával, derűvel, az ember mindig jókedvvel megy hozzá vizsgálatra :-) További jó egészséget , derűs, boldog életet kívánok neki !

You have no rights to post comments