precizbanner

gafem2020

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

akcio

eszakiipar

gazdatavasz

aurabannermedium2

iparterulet

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

zoldvaros

2020. április 10. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

ZÁRVA

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

szeman

buntetes

ilonatavasz2020  

 

Székely Ervin jogász, író, újságíró, az RMDSZ egykori Bihar megyei, parlamenti képviselője és államtitkára Egy asszimiláns feljegyzései és Szerelmes szakácskönyv szingliknek című köteteinek bemutatására került sor Margittán, a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) szervezésében.

A BÉKE nevében Tőtős Norbert üdvözölte a viszonylag szépszámú hallgatóságot, majd az Egy asszimiláns feljegyzései című, 2017-ben megjelent könyvről faggatta a szerzőt. Székely Ervin elmondta, hogy a történet nagy része saját visszaemlékezése a rendszerváltás előtti és részben utáni időszakról, egy fiktív főhős nézőpontján keresztül, egyes szám első személyben íródva, de a könyvben szereplő több történet is gyermekkori barátaival, vagy munkahelyi kollégáival történt meg, ezt vette át könyvébe. A fikció és a valóság határán nyerhetünk betekintést a romániai románok és magyarok kapcsolatairól, előítéleteiről, a múlt és talán a jelen Romániájáról.

A hallgatóság

DSC 0818A Szerelmes szakácskönyv szingliknek több szempontból is kuriózumként hatott a margittai irodalomkedvelőknek, akik eljöttek a bemutatóra. Egyrészt ez a mű, Székely Ervin legújabb szerzeménye, amely egy romantikus regény kereteibe foglalva egy szakácskönyvet tár az olvasók elé. Másrészt a szerző, mivel könyvében feldolgozza a Rigó Jancsi nevű süteményt, hozott magával egy tálcával ebből az ínyencségből, amelyet a bemutató végén a jelenlévők elfogyasztottak. Eme könyv bemutatóján közreműködött Rákóczi Lajos, érköbölkúti tanár, a szerző egykori kollégája és jóbarátja, aki szintén meglepetéssel érkezett, a romantikus regénybe foglalt szakácskönyv egyik receptjét készítette el és hozta el a jelenlévőknek, amelyet szintén elismerően kóstolgattak a margittaiak. A szerző mindkét művéből olvasott fel néhány részletet.

Tőtős Norbert, a szervezők nevében köszönte meg a segítők hozzájárulását az est sikeréhez, többek között Pocsaly Zoltán polgármesternek, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának, amelynek Székely Ervin dedikálja könyvétképviseletében jelen volt Almási István önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság tagja, valamint Nagy Gabriellának, a Horváth János Elméleti Líceum igazgatójának, illetve a Dr. Pop Mircea Városi Kórház gazdasági igazgatójának Kocsis Emesének, végezetül pedig ajándékot nyújtottát Székely Ervinnek: egy olyan fotót a 2000-es évek elejéről, amelyen a szerző még parlamenti képvsielőként járt Margittán.

Az est végén Székely Ervin dedikálta műveit, majd egy kötetlen beszélgetés alatt elfogyasztották a szakácskönyv ihlette süteményeket.

BÉKE-közlemény

Szóljon hozzá!