artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kedden a déli órákban függesztették ki a margittai polgármesteri hivatalban a polgármester és tanácsosjelöltek listáját. A határidő lejártáig öt személy tette le jelöltségét a polgármesteri tisztségre, míg a tanácsosi tisztségekre öt párt, illetve egy független jelölt iktatta jelöltségét. Aggodalomra ad okot, hogy a városban kisebbségben élő magyarág arányához képest az öt polgármester jelölt közül három magyar nemzetiségű, míg csak kettő román.

RMDSZ

Az RMDSZ jelöltségét elsőként iktatták a választási bizottságnál. Az érdekvédelmi szervezet jelöltje, a jelenlegi polgármester, Pocsaly Zoltán, aki 2004 és 2008 között, valamint 2012-től mostanáig vezette a várost, míg 2008 és 2012 között alpolgármestere volt Margittának. Az RMDSZ teljes, 22 személyből álló tanácsosi listát állít, melyet Pocsaly Zoltán vezet, őt követi Árkosi Antal gépészmérnök, helyi RMDSZ elnök, majd Almási István állattenyésztési mérnök, Nagy Gabriella kémiatanár, iskolaigazgató követi. A választmány döntése értelmében az ötödik hely Magyarkéc jelöltjét illeti, aki Borsi Ernő, majd következik Horváth Sándor mérnök, az ifjuság jelöltje Demián Zsolt, Pápai József, Szabó Péter kántor, Kotlár Norbert, Botos Sándor pszichológus, Farkas Cecilia magyartanár, Dr. Kékedi Imre belgyógyász, Kürti Zsolt vállalkozó, Könczey Erzsébet tanítónő, Dr. Miheler Katalin fogorvos, Lőrincz József mérnök, Horváth Éva pedagógus, Ambrus Attila építészmérnök, Fügedy Anikó tanítónő, Farkas Gábor topográfus és Nagy Ákos vállalkozó.

PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármester jelöltje az az informatikus Ciarnău Claudiu, aki mind 2008-ban, mind 2012-ben már próbálkozott a tisztség elnyerésével, és az alpolgármesteri szék megszerzésével is, eredménytelenül. A jelenleg 6 tanácsosi széket bitorló liberálisok is teljes tanácsosi listát állítottak.

 

 

 

 

 

 

 

 

PSD

A Szociál-Demokrata Párt (PSD) polgármester jelöltje Lazăr Ioan közgazdász, aki jelenleg a város alpolgármesteri tisztségét tölti be, s négy évvel ezelőtt szintjén pártja jelöltje volt. A jelenleg 3 tanácsosi széket birtokló szociál-demokraták szintén teljes tanácsosi listát állítottak.

 

 

 

 

 

 

 

 

UNPR és ALDE

A Liberális-Demokrata Szövetség (ALDE) Jakab Huba személyében magyar polgármester-jelöltet indít, valamint 7 személyből álló tanácsosi listát. A Nemzeti Egység Románia Haladásáért (UNPR) polgármester jelöltet nem indít, viszont tanácsosi listát igen.

 

 

 

 

 

Független magyar jelölt

Nagy meglepetést okozott Margittán, hogy megosztva a rohamosan fogyatkozó margittai magyarságot Zsembinszky Ștefan személyében független magyar jelölt indul mind a polgármesteri, mind tanácsosi tisztségért.

EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármester jelöltet nem állít, viszont támogatja a független polgármester jelöltet, Zsembinszky Ștefant. A tanácsosi tisztségre azonban az EMNP is teljes listát állít.

Az ő jelöltjeik túlnyomó többségét nyugdíjasok illetve munkanélküliek alkotják. Listavezetőjük Erdei Pál kisvállalkozó, majd következik Bordás Alexandru mérnök, az EMNP margittai irodavezetője, Borzási Gyöngyi nyugdíjas, Cseh Csaba fodrász, Borzási Tamás egyetemista, Oiegar István gázvezeték-ellenőr, Wermuth Ludovic nyugdíjas, Sárkány József bolti eladó, Pap Elvira munkanélküli, Wermuth Margareta nyugdíjas, Halász Paraschiva nyugdíjas, Petrucz Stefan nyugdíjas, Kovács Terezia nyugdíjas, Ráksi Emeric nyugdíjas, Halász János nyugdíjas, Buzás Clara nyugdíjas, Görög Noémi-Kinga munkanélküli, Orbán Attila autószerelő, Bordás Judith gyermekorvos, Bala Cristian-Ovidiu munkanélküli, Schönstein Vasile nyugdíjas és Pop Adél munkás.

A június 5-ére kiírt választáson Margittán, és a hozzá tartozó két faluban Magyarkécen és Genyétén a közel 14 ezer szavazópolgárt várnak az urnák elé, hogy bölcsen döntsenek a város következő négy évéről. Reméljük, hogy a margittai magyarság bölcsen dönt és nem sikerül a megosztás.

You have no rights to post comments