precizbanner

epervasa15

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

akcio

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

zoldvaros

2020. május 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejszínes gombaleves

Gyrostál

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Gundel palacsinta 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Tejfölös szelet tésztával

"B" menü:

Köménymagleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

hasznaltkicsi

ilonatavasz2020  

 

A holland-magyar kapcsolatok sok évszázadra tekintenek vissza. Érmelléki fiataljaink dokumentálhatóan szerettek holland egyetemekre járni a középkorban és újkorban is. Ezek a kapcsolatok ma is léteznek, de mostmár ők jönnek ide, mégpedig segíteni a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház betegellátó tevékenységének fejlesztésében.

 

Évek óta tartó önzetlen segítségüket szeretnénk megköszönni az alábbi rövid riporttal. Szerénységükre jellemző a többször, több helyről hallott kijelentés: valójában Isten segít, ők csak az Ő eszközei. Ilyen embereket tisztelhetünk Jannigje és Herman Hulsman (Románia), Hilke Bouter és családja (Asperen), illetve Ineke Brüsse (Lelystadt) személyében.

A Commissie Hulp Roemenië egy egyházi karitatív szerveződés, jogi személyiséggel, Hardinxveld-Giessendam településen, Hollandiában. A munkát előbb egy személy kezdte, majd egyre többen csatlakoztak a bizottsághoz. Érmihályfalván 1995 óta vannak jelen. Előbb a helyi oktatást fejlesztették (tej-kifli akció, infrastruktúra stb.), majd családorvosi rendelőket és az időközben felújított helyi kórházat segítették orvosi felszereléssel. A Stichting Putten-Roemenië alapítvány és dr. Turucz Mária érmihályfalvi háziorvos segítségével közösségi házat és használt-ruha kereskedést tartanak fent kisebb projektek finanszírozására. Magyarkécen 2005 óta, Mike Pál református lelkész segítségével, egyházi szociális konyhát hoztak létre, 2008 óta pedig a kisiskolások délutáni oktatását támogatják. Kiskerekiben 2010 óta komoly támogatói az iskola-projektnek, illetve a református egyháznak. Kórházunkkal a Hulsman házaspár ismertette meg őket két évvel ezelőtt. A kapcsolat azóta is egyre szorosabbra fűződik látogatásaik alkalmával. Legutóbb Dirk-Jan Verboom, Jeroen Fennis, Jannie Breedveld, Adrie Geursten kereste fel kórházunkat. Főleg az újszülöttek és elhagyott csecsemők ellátását támogatták eddig (baba ágyak, baba ápolási eszközök), de szélesítik támogatási tevékenységüket. Vezetőjük, Dirk-Jan Verboom, 2014 májusában egy adomány-gyüjtő biciklitúrát tervez Hollandia és Románia között.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

A Stichting Hoepel (Hulp Oost Europa plus Eigen Land) egy civil szerveződés Nijkerk városában, Hollandiában. Telephelyükön ruhaválogatót működtetnek. Önkéntes munkában fejtik ki tevékenységüket. Hosszabb magyarországi aktivitás után Romániába helyezték át tevékenységüket. Biharban két fő projektjük zajlik: egy idősotthon támogatása Tenkén és Dumbraván, árva fiatalok számára étkezés és szállás biztosítása Nagyváradon (2013-tól). Vezetőikkel, Aalt Rakhorst, Johan van den Broek, Willy Rakhorst, Hein Guliker, Will Guliker, Corrie Mostert szintén a Hulsman házaspár ismertette meg kórházunkat. Kórházunkat egészségügyi és irodai bútorzattal, étkező asztalokkal, vizsgálóasztallal, szívógépekkel, kórházi ágyneművel illetve egyéb használati tárgyakkal támogatták.

Jólelkű emberek azonban máshol is vannak. A „Proiect 127” Egyesület Szentmártonban alakult 2007-ben. Vezetői (Aaron és Robin Elaine Bruski) az Egyesült Államokból érkeztek hozzánk. Szponzoraik is nagyrészt az óceánontúlról származnak. A megye több településén támogatnak sokgyerekes szociálisan hátrányos helyzetű családokat. Együttműködési szerződésük van a Bihar megyei Gyermekvédelmi Igazgatósággal. Kórházunkat 2011-ben keresték meg, azóta létezik együttműködési szerződés köztünk. Ennek keretében amerikai önkénteseik fali rajzokkal díszitették ki a felújított gyerekosztályt. Egy önkéntesük állandóan jelen van a gyerekosztályon és újszülött osztályon, hogy az otthagyott csecsemők dajkálásával csökkentse a hospitalizáció káros érzelmi-szellemi hatásait. Tevékenységét a kórházi személyzettel együtt fejti ki. Az otthagyott gyerekek ellátását babaápolási szerekkel is támogatják.

Segítségüket köszönjük és további munkájukban kitartást kívánunk nekik.

Dr. Szabó József
Neonatológus főorvos, Margitta

Szóljon hozzá!