artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Május 25-én tartotta 11. Kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A Csíkszeredában megtartott kongresszuson 777 szavazati joggal rendelkező küldött, ezen kívül több tucatnyi meghívott és többszáz sajtós vett részt.

 

 

Bihar megye hatvan küldöttet delegálhatott, amelyből öt hely a margittai RMDSZ szervezetét illette meg. A margittai küldöttséget Pocsaly Zoltán polgármester, Bradács Alíz körzeti RMDSZ elnök, Almási István önkormányzati képviselő, valamint a szervezet két alelnöke Nagy Ákos és Tőtős Norbert alkotta.

A kongresszus a magyar, a székely, a román és az Európai Unió himnuszainak eléneklésével vette kezdetét, majd Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere, mint házigazda üdvözölte a résztvevőket. Az elöljáró, bevezetőként egy székely zászlót terített a pulpitusra, utalva ezzel a kissebségek szimbólumainak szabadon való használatára. Ugyanis a román kormány még mindig nem nézi jó szemmel a székely zászló használatát Erdélyben. Ráduly Róbert bejelentette, hogy kezdeményezni fogja, hogy a kongresszusnak helyet adó sportcsarnokot a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt hegymászóról nevezzék el, akinek emléke előtt néma főhajtással tisztelegtek a küldöttek.

 

 

 

 

 

 

 

Hargita Megye Tanácsának elnökét, a korrupcióellenes ügyészség által nemrég őrizetbe vett Borboly Csabát felállva tapsolták meg a résztvevők, ezáltal fejezve ki szolidaritásukat a politikussal. Borboly Csaba elmondta, hogy egy közéleti vezető, nem ijedhet meg a megfélemlítéstől, s Pál apostol Timóteusnak írott második levelére utalva hangsúlyozta, hogy bár még „több harc áll előttünk, mint mögöttünk, ennek ellenére a harcot megharcoljuk, a pályát végigfutjuk és a hitet megtartjuk!” – zárta beszédét a tanácselnök.

Az eseményen többek között jelen volt és felszólalt Victor Ponta, Románia miniszterelnöke, Crin Antonescu, a Román Parlament Szenátusának elnöke, Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke, Rogán Antal a FIDESZ Országgyűlési Képviselőcsoportjának vezetője, Újhelyi István, a Magyar Országgyyűlés alelnöke, valamint , a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is.

Semjén Zsolt szerint „Ami másnak jár, nekünk is jár. Ami másoknak legitim, az nekünk is legitim: szimbólumaink, nyelvünk használata, a magyar nyelvű oktatás biztosítása. Ha más nemzeteknek, kisebbségeknek lehet területi vagy kulturális autonómiája, akkor nekünk is lehet! Magyarország számít önökre, és bármi történik, Önök mindig számíthatnak Magyarországra!” – fogalmazott a KDNP elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogán Antal, elmondta, az összetartozás, az  egymásért való felelősségvállalás, a támogatás és  a partnerség üzenetét hozta magával az anyaországtól.

„Egy erős nemzet arról ismerszik meg, hogy mindig kiáll sajátjaiért, hogy nem ellenségként, hanem partnerként tekint kisebbségeire ” – mondta köszöntő beszédében Rogán Antal.

Gratulációval kezdte köszöntőjét Újhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki gratulált az RMDSZ teljesítményéhez, amelyet fennállása óta a stabilitás, a kiszámíthatóság és az Európa irányába való nyitottság megfogalmazásokkal jellemzett. Újhelyi leszögezte, az MSZP támogatja a területi, gazdasági, kulturális autonómia megteremtését Erdélyben és támogatja az RMDSZ-t is az Európai Polgári Kezdeményezés keretében elkezdett aláírásgyűjtésében, az európai kisebbségek értékének védelméért. Újhelyi ugyanakkor arra kérte a FIDESZ és a KDNP jelen lévő képviselőit, Rogán Antalt és Semjén Zsoltot, hogy ebben a kérdésben tegyék félre a politikai nézeteltéréseket, és találkozzanak a közeljövőben, hogy közösen segíthessék az RMDSZ-t az 1 millió aláírás összegyűjtésében.

„Az RMDSZ nem csak a múlt, hanem a jövő is. Ma nincs fontosabb kezdeményezés az európai kisebbségvédelemben az európai uniós intézményrendszer asztalán, mint az, amit az RMDSZ letett. Gratulálok ugyanakkor ahhoz, hogy a bokszmeccs, ami az RMDSZ és a FIDESZ között zajlott, eldőlt. Az RMDSZ győzött!” – mondta az MSZP politikusa.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kitartó munkára, a helytállásra hívta fel a figyelmet. „Dolgozni jöttünk Csíkszeredába, nem ünnepelni. Számadásra és tervezésre. Sok a tennivalónk. És nem azért, mert lazsáltunk az elmúlt két évben – éppen ellenkezőleg. Új fejezetet ígértünk, és bőven vannak eredményeink, amelyekre büszkék lehetünk. Dolgozni kell, mert a kisebbségi lét ilyen: ha megállunk, porladunk, mint a szikla, lassan, de folyamatosan. És könnyen semmivé lesznek nehéz munkával elért eredményeink. Erre vállalkoztunk, ezt tesszük: küzdünk, harcolunk, megyünk előre. Ezt kívánja tőlünk a kisebbségi lét.” – mondta a szövetségi elnök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bihar megye részéről Szabó Ödön és Cseke Attila parlamenti képviselők szólaltak fel az RMDSZ kongresszusán. Cseke Attila ismertette az általa kidolgozott dokumentumot, amely az RMDSZ álláspontját tartalmazza Románia területi átszervezésével kapcsolatban.

A kongresszus hátralévő részében ismertették a kongresszusi dokumentumokat, valamint megvitatták az alapszabályzat és programmódosító javaslatokat is.

A margittai RMDSZ sajtószolgálata

You have no rights to post comments