artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A fotóra kattintva  nyílik!

A nemrég megrendezésre került Szélső Érték Természetbarát Kulturális Találkozó egyik különleges fellépője volt a Berettyóújfalui Arkadas Baranta Sport és Hagyományőrző Egyesület, akik látványos és színvonalas magyar harcművészeti bemutatójukkal elkápráztatták a közönséget. Interjúnkban az Egyesület vezetőjével, Nagy Csabával beszélgettünk.

 

Bemutatóitokon egyre többen ismerhetik meg ezt a látványos és tradicionális magyar harcművészetet, de biztos sokan vannak még, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mi is igazából a Baranta. Összefoglalnád pár mondatban?

A Baranta ma Magyarországon mint harcművészet szerepel az erre nyitott emberek fejében, azonban ezen túlmutat a mögötte álló tartalom. A régiségben sokmindent neveztek így. Harcra való felkészülést, a Horka hadát, vagy csak legényes virtust, küzdelmet. Számunkra, és a ma barantázó fiatalok és idősebb fiatalok számára az őseink által megtapasztalt és megélt tudást jelenti munkában, dalban, táncban, emberségben és legvégső esetben harcban.

Mikor alakult meg az Arkadas és hogy kerültetek kapcsolatba a Barantával?

Egyesületünk 2010 elején lett bejegyezve, viszont a csapat magja már 2009 tavaszán szárba szökkent. Jómagam már korábban is figyeltem ezt a „csuda dolgot” és egy jó barátom segítségével meghívtuk Újfaluba a sportág megteremtőjét, Vukics Ferencet, tartson egy nyílt edzést az itteni fiatalok és érdeklődők számára. Ezen az edzésen jött össze a mai csapat alapja.

Mit jelent az Arkadas név pontosan, mire hívjátok fel vele a figyelmet, miért választottátok ezt?

Az Arkadas háttársat jelent, mint az egymásnak háttal támaszt és védelmet biztosító harcosok. Szimbolikus jelentése is hasonló. Kiállni a másikért vállvetve, legyen az társ vagy bajtárs! Csak a másikat emelve emelkedhetünk mi is igazán! Ezt sajnos ma már tanulni kell mindenféle tréningen…

Kik a csapat tagjai? Mutasd be őket olvasóinknak!

Csapatunk tagjai mind kiemelkedő egyéniségek! Néhányan elkerülnek a csapattól, tanulnak, dolgoznak, de valamennyien viszik tovább a magot, és akár külföldön, akár más csapatnál megállják a helyüket. Az egyesület jelenleg itthon tartózkodó tagjai: Szász János, Bereczki Imre, Kiss László, Fábián László és jómagam. Jó társaság és sokrétű. Van fegyverkovács, olvasott krónikás, táncos, műszaki ember és gyógyító is. És kicsit mindenki minden, hisz ez lenne a lényeg!

Téged, mint az Egyesület vezetőjét mi fogott meg benne? Miért ajánlanád másoknak is, hogy ismerkedjenek meg a Barantával közelebbről?

Hiszem és vallom, hogy a földre születő emberek nem ok nélkül lesznek magyarok, kínaiak, tótok vagy szerecsenek.  Mindenki hordozza az ősei tudását és terhét is, és hogy ezzel az örökséggel mit kezd, csak rajta múlik. A természet törvénye szerint is az elbomlón sarjad az új, jóból jobb lehet. A semmi csak semmit szülhet, akár ember, akár más. Én személy szerint ezen érzések között találkoztam a Barantával, és tudtam, hogy ezt kell csináljam. Ha másokat is érdekel elődei élete, gondolkodásmódja és harci tudása, várjuk szeretettel. Próbálja ki magát!

Milyen ágai vannak a Barantának? Ezekből szeretnénk, ha adnál egy kis ízelítőt!

A Barantának lovas és gyalogos szakosztálya van, mi a gyalogos harcot képviseljük. Mindkettőben van íjászat, ostorharc, botforgatás, vívás és birkózás. Plusz még egy ló.  Barantásként cél, hogy minden fegyvernemben az adottságaidhoz mérten a legjobbat nyújtsd. Nem lehetsz hátrányban egyikkel szemben sem.

Vannak-e fokozatok a Barantán belül, amit el lehet érni és mik ezeknek a feltétele, jellemzője?

Mivel a Baranta még új sportág, így alapok vannak lerakva és az Országos Baranta Szövetség alakítja ki a rendszer feltételeit. A gyerekek felkészülését a Csikóbaranta 4 fokozata készíti fel az ifjak közé. A felnőtteknél, az emelkedő tízes rendszerhez, a népi állatmegfigyelések harci értékeit társító régi magyar, tájnyelvi és kun állatmegnevezések tartoznak. A fokozatok odaítélése során a vizsgabizottság azt a tényt jelzi, hogy az elvárt testi-, lelki-, erkölcsi képességek, készségek és tartalmak magasabb szintre emelkedtek, közeledve a harcos szintjéhez.

Aki komolyabban szeretne ezzel foglalkozni, milyen lehetőségei vannak? Vannak-e olyan edzések, amiken mások is csatlakozhatnak, ha igen hol és mikor tartjátok ezeket?

Edzéseink szabadon látogathatóak, aki kitartó, bekerülhet. Eddig télen a Művelődési Ház jóvoltából a nagyteremben tartottuk edzéseinket, szombat délután kettőkor. A nyári edzéseket a Csonka-toronynál tartjuk minden vasárnap 3 vagy 4 órai kezdettel, a melegtől függően. Edzéseink 4 órások.

Jelenleg hány tagot számláltok? Ez fix létszám, vagy az edzéseken résztvevők közül kerülhetnek be hozzátok?

Hivatalosan 10 tagunk van, de mint említettem, ez változik időnként. Ettől függetlenül persze kerülhetnek be új tagok, ha a csapat arra érdemesnek találja őket. Viszont mondtam, mindenkit szeretettel várunk!

Milyen szervezetekkel, csoportokkal vagytok kapcsolatban? Országos Baranta rendezvényeken, versenyeken is részt vesztek?

Versenyeken néha, rendezvényeken többször szerepelünk. Baranta edzőtábor van minden évben, és a Magyarok Országos Gyűlésén is részt veszünk a harci jelenetekben és a történelmi élőképben is. Ott végül is egy seregszemle van, mindenki büszkén megmutatja magát. Szoktunk bemutatókat tartani itt a környékünkön is, de csak ahova meghívnak! Mindenkivel tartjuk a kapcsolatot, akik az értékeinknek, elvárásainknak megfelelnek. Legyenek azok kulturális, hagyományőrző vagy sport csoportok.

Van-e olyan terv, esemény előkészületben az Arkadas életében, amiről szívesen beszámolnál?

Terv a csapatunk bővítése, képességeink fejlesztése, eszközeink gyarapítása egyelőre. Cél a nyári 35 fokos edzések túlélése.

Végül kíváncsiak lennénk, hogy – mint a rendezvény egyik fellépője – mi volt a tapasztalatod, milyen kép alakult ki benned a Szélső Érték Természetbarát Kulturális Találkozóval kapcsolatban?

Végre lehetett látni egy sokszínű, értékadó és tényleges kultúrát közvetítő rendezvényt, ami nem a hakniról szólt és a „csináljunk valamit” előadásokról. Sokan nem jöttek el kis városunkból, mert úgy gondolták, hogy ez is csak egy „tucatrendezvény”. Örömmel tölt el az a tudat, hogy a városi vezetés melléállt ennek a fiatal és lelkes szervezőcsapatnak, és megmozdult az élet Berettyóújfaluban. Nagyon remélem, hogy a város igényszintje is megmozdul ezek után!

Engedjétek meg, hogy az interjú végén köszöntésünkkel, felkiáltásunkkal búcsúzzak:

„Hallja meg hát minden Hun, hujj hujj hajj, rá!”
 
Az Arkadas Baranta Sport és Hagyományőrző Egyesület elérhetőségei:

Telefon: Nagy Csaba, (30) 518-0098
E-mail:

Személyesen az edzéseken!

 

You have no rights to post comments