artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

„A siker akkor jön, ha elkötelezed magad arra, hogy eljutsz a célba, és ég benned a szenvedély, hogy átlépd a célvonalat.” (Bob Gass)

Bizonyára sokan elgondolkodtak azon, hogy milyen is lenne egy maratoni távot, 42 195 métert futni. Vagy akár többet. Célba érni, és hosszú-hosszú felkészülés munkájának gyümölcsét, a célba érkezés örömét átélni, a nyakunkba akasztott érem boldog tulajdonosának lenni. Egy hosszú felkészülési időszak és kitartó munka eredményeképpen Kis Zoltánnak, városunk egyik futójának is teljesült most az álma.

Zolit a felkészülés közben is megkerestem, ugyanis 2016. március 20-án Debrecenben hatodik alkalommal is megrendezésre került a Rotary Futófesztivál. Néhány kérdés erejéig a felkészülésről, a gondolatairól, a kitűzött céljairól kérdeztem 2016. február végén.

Mennyire tudatosan készülsz a versenyre?

Célorientáltan, specifikusan, mindig egy adott megmérettetésre készülök. Pont annyit, amennyit kell, amennyit jónak érzek. Se többet, se kevesebbet. Tudom, sokan vannak olyanok, akik mindenféle cél nélkül futnak nap, mint nap, „ész nélkül”. Az ilyen embereket inkább nevezem kocogóknak. Régebben én is ilyen voltam. Amikor éppen kedvem támadt, futócipőt húztam és irány a Berettyó-part. Ennek már nem látom létjogosultságát. Úgy gondolom, hogy ez néhány dologra biztosan jó. Időtöltésre, unaloműzésre, szellemi kikapcsolódásra, vagy valamiféle póttevékenységként érzelmi hiányérzetek által okozott mozgáskényszer leküzdésére. Én viszont fejlődni szeretnék.

Évekig futottam teljesen hasonló félmaratoni időket. Hol fél perccel jobbat, hol egy perccel rosszabbat. Nagyjából tavaly óta viszont jobban, tudatosabban odafigyelek a felkészüléseimre, pihenőidőkre. Ennek az lett az hozadéka, hogy már 2015 februárjától kezdve, versenyről versenyre javultak az eredményeim.

Igazából december közepén kezdtem el a felkészülést a maratonra, heti 3 vagy 4 futóedzéssel. Átlagosan minden másnap 20 km az edzéstáv, a közbenső napokban pihenő, egy súlyzós edzés, illetve úszás egészíti ki a mozgást. Január végétől 2-3 hetente futok egy hosszabb távot is, ami előtt 2 nap pihenőt tartok. Ezek 35-30-25 km-es futások. Talán sokaknak kevésnek tűnik a 3 hónapos felkészülés egy maratonra, de tegyük hozzá, hogy nem a nulláról kellett elkezdenem. A tavalyi évben versenyen kereken 10 félmaratont futottam. Év végén éreztem azt, hogy most értem meg igazán egy maratonra. Ez egy jó erős alap, amire stabil falakat lehet építeni, mely oldalának ajtaján március 20-án már csak be kell lépnem.

Ki az, aki sokat segít a felkészülésben?

Tavaly decemberben Dobi Béla barátom elhatározta, majd benevezett egy Ironman versenyre, amit Nagyatádon rendeznek már több mint 25 éve minden nyáron. Ez 3.8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42.2 km futásból áll. Úgy gondolta, hogy az idei debreceni Rotary futófesztivál maratoni száma pont beleillik az Ironman edzésprogramjába, mint felkészülési verseny. Felvetődött, hogy a sok lefutott félmaraton után miért nem indulok el maratoni távon? Az elmúlt években ez a táv nem igazán vonzott. Úgy éreztem, hogy nekem sok a több mint 42 km, egyébként sem élvezem a 20 km fölötti futásokat. Én azért szeretnék futni, hogy örömöm legyen benne. Közben élvezem a tájat, hallom a madarakat, érzem a természet illatát és a gondolataim szabadon járnak a fejemben. Nem azért futok, hogy szenvedjek. A hosszútávfutás része a szenvedés. Viszont a szenvedés foka a nem mindegy.

Azt mondtam Bélának, hogy csak akkor nevezek be a maratonra, ha nem egyedül kell rá felkészülnöm, hanem amikor lehetőség van rá, együtt futunk, együtt készülünk. Hozzátettem azt is, hogy amikor el lehet kezdeni a bringás felkészülést, akkor segítségére leszek a hosszú kerékpáros edzéseken.

Mi motivál? Milyen időeredménnyel lennél elégedett?

Bármennyire is nem érdekelt ez a táv, azért a fejemben mindig ott motoszkált, hogy legalább egyszer szeretnék futni egy maratont. Rendszert biztosan nem csinálok belőle, de életemben egyszer mindenképpen legyen meg. Sok embernek elmondtam már, hogy csak akkor állok rajthoz, ha biztos vagyok benne, hogy 4 órán belül teljesíteni tudom. Január végén, egy esős pénteken futottunk egy 35 km-es távot. Már akkor éreztem, hogy ez biztosan meglesz. A „publikus” amit mindenképpen szeretnék, amivel elégedett leszek, az 3 óra 45 és 3 óra 55 perc közötti idő. Persze van egy nem publikus idő is, ami csak az én fejemben létezik!

Milyen versenyeken vettél eddig részt? Melyek voltak a legemlékezetesebbek?

Szinte megszámlálhatatlan amatőr versenyen vettem már részt nagyjából a 2002-es évtől kezdődően. Tekertem néhány külföldi kerékpárversenyen és futottam számtalan futóversenyen. A legelső, egy 2 napos 2 x 100 km-es rendezvény a Békéscsaba – Arad – Békéscsaba szupermaraton futóverseny betétszámaként megrendezett kerékpárverseny volt. Azt hiszem itt „fertőzött meg” a versenyek légköre, hangulata.

Néhány a múltban és a jelenben is rendszeresen látogatott verseny:

Kerékpár: Neusiedler See Radmarathon (Mörbisch, Ausztria), Friedens-Radmarathon (Stadtschlaining, Ausztria), 24 órás kerékpárverseny (Saratice, Csehország), Tour de Pelso (Siófok), Mátra kör (Gyöngyös, Mátraháza), Tour de Tisza tó (Tiszafüred), stb…

Futás: Telekom Vivicitta Félmaraton (Budapest), WizzAir Félmaraton (Budapest), Oradea City Running Day (Oradea, Románia), Rotary Futófesztivál (Debrecen), Pákász Futam (Szeghalom), Farkasszigeti Daruvonulás (Püspökladány), Kékes Csúcsfutás (Mátrafüred), Thermal Trail Race (Betfia, Románia), Aquafutás (Hajdúszoboszló), Jelmezes Farsangi futóverseny( Hajdúszobosuzló), Várfürdő félmaraton (Gyula), Adventi Futóverseny (Békéscsaba), Éjszakai Futás (Debrecen), Fórum futás (Debrecen), Oxigén Nagyerdei félmaraton (Debrecen), Oxigén kupák (Debrecen), Túri Kupa (Mezőtúr), stb…

Triatlon és duatlon (csapatban): eXtremeMan Ironman (Nagyatád), Ózdi triatlonverseny, Kaszó duatlon, Duatlon Dejtár.

Lezajlott a Rotary Futófesztivál, március végén is megkerestem Zolit.

2016. március 20-án, a Rotary Futófesztiválon futottad végig életed első maratonját. Kitartó felkészülésed meghozta gyümölcsét. Nagyon jó időeredménnyel hagytad mögötted a maratoni távot. Hogy érzed magad most? Elégedett vagy az időeredménnyel?

Elégedett vagyok! …de soha sem teljesen, mert mindig lehetnék jobb! Azt tudtam, hogy meglesz, csak az időeredmény volt a kérdés.
3 óra 40 perc volt a titkos vágyam, 3 óra 32 perc 42 mp-et futottam. Tényleg elégedett lehetek, de mit keres ott a 30 perc fölötti 2 perc 42 mp? A 95 férfi indulóból a 20., korcsoportomban a 10. helyen végeztem.

Persze tényleg jól eső érzés ilyen időt futni, hisz decemberben azt mondtam, hogy 4 órán belül legyen. Ez meg bőven belül van.

A versenyközpont a Vigadó téren került felállítva. 8 körös volt a maraton, 8 egyforma 5276 méteres kör, mely a debreceni Nagyerdőn lett kijelölve és része volt a Nagyerdei Stadion focipályája is. Jó volt ez a karika. Szintemelkedés semmi, tényleg ideális volt az időjárás és a helyszín is. Két frissítőponttal oldották meg a versenyzők folyadék és tápanyagellátását. Kicsit gyorsan kezdtem a versenyt. 1:45-ös fél távot terveztem. 1:38 lett. A 4. kör végén utolértem Bélát, aki tőlem is erősebben kezdett. A következő kört együtt kezdtük meg. Nagyon jól haladtunk az 5. kör végéig, amikor is megbosszulta magát a gyors kezdés és volt egy akkora holtpontom, amiből csak a 6. kör végén sikerült némiképp összeszednem magamat. Ekkor szóltam Bélának, hogy menjen, mert nekem most sok ez a tempó. Két dolog járt a fejemben: 1. mindenképpen végigfutom, 2. nem szabad megállnom, gyalogolni. Az utolsó két kör szinte eseménytelenül telt. Lassú, de egyenletes tempóban futottam be a célba. Végre! Ez is megvan!

Mik a jövőbeli terveid? További maratonok, triatlon versenyek? A verseny után, hogyan tovább?

Minden év elején készítek egy saját kis „versenynaptárat”. ami év közben is változik, többnyire bővül. A Rotary maraton után két nap pihenőt tartottam, és már folyamatban van a felkészülés a következő versenyre. Székesfehérvárra megyünk. Április 24-én a II. CEP Fehérvár Félmaratonon futunk a párommal, mindketten félmaratoni távon. Ezen a versenyen még nem vettünk részt. Nagyon várjuk már, mert Fehérvár szép és a felújított belvárosban rendezik meg a versenyt. Ezt követően lesz egy terep félmaraton Debrecenben, majd egy romániai terepfutó verseny, egy kerékpárverseny a Tisza tó körül, talán egy duatlon. Júniusban felfutunk a Kékesre. A forró nyár nekem kevés kivétellel kimarad a versenyek szempontjából. Csak a nagyatádi Ironman van tervezve csapatban, ahol kerékpározni és futni is szeretnék ebben az évben. Szeptemberben viszont megint beindul a „nagyüzem”. A szokásos versenyek jönnek sorban: ózdi triatlon, a nagyváradi, majd a szeghalmi félmaraton. Októberben a püspökladányi Farkasszigeti Daruvonulás nevű terep félmaratonon is szeretnék részt venni. Hirtelen ennyi jutott most eszembe, a teljesség igénye nélkül.

A futás mellett rendszeresen kerékpározol, úszol? Készülsz esetleg triatlonra is?

A triatlon számomra még csak egy jövőbeni terv. A futás és a kerékpározás már megy, csak csiszolni kell. A gyorsúszást a nulláról kezdtem tavaly áprilisban. Ebben a számban még bőven van hová fejlődnöm. Triatlon versenyen addig biztosan nem állok rajthoz, amíg nem érzem azt, hogy legalább a középmezőny végén tudok végezni. Soha nem célom a vert mezőnnyel megérkezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tanácsolsz azoknak, akik most kacérkodnak a maraton futás gondolatával?

Maraton? Röviden csak ennyit: Döntsd el, tégy érte és csináld meg! Majdnem mindenki képes rá, aki fejben eldönti, keményen edz (nem csak fejben) és rajthoz is áll. A sport, a futás mindenkinek segíthet akár a hétköznapokban, akár az egészsége megőrzésében.

Folyamatosan képzed magad. Életed szerves része a sport, a kerékpározás, a futás. Jelenleg is tanulsz! Mi leszel, ha nagy leszel? Akár ezt is kérdezhetném.

A sport az elmúlt 15-20 évben szép lassan valóban az életem szerves részévé vált. Nélküle már nem is tudnám elképzelni a mindennapjaimat. Jelenleg tanulok és munkát keresek. Februárban kezdtem el egy két tanéves Fitness – Wellness instruktor iskolát. Mindenképpen olyan munkát szeretnék találni, ami a sporttal összeegyeztethető. Talán ez a képzés is segítségemre lesz benne.

Gratulálunk a kitartásodhoz! További versenyeidhez sok sikert kívánunk!

You have no rights to post comments