artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kép: Tomster Design

Van egy csapat a magyar labdarúgó-bajnokságban, amely az eredményei mellett mással is kitűnik a többiek közül. Ötszörös bajnok, jelenleg (17 forduló után) veretlen listavezető. S magán hordozza az egyik legnagyobb hajdú-bihari jellegzetességet, a lokálpatriotizmust. A DVSC-TEVA saját nevelésű játékosainak szájából nem csupán üres frázis a szűkebb pátria emlegetése.
A magyar futball gyenge, a magyar futballt elárasztják a sokadosztályból érkező idegenlégiósok – puffogtatják gyakran közhelypetárdáikat a kritikusok. S valóban, a magyar futball nem világverő (engedtessék meg némi szentimentalizmus: nekem a legszebb s legjobb is egyben), a tehetségtelen külföldieket tényleg tucatjával szerződtetik a klubok.
 
Én azt mondom, a DVSC ilyen szempontból (is) igazi oázis a magyar futball sivatagában.
 
Egy gyors lajstrom: a 2011/2012-es bajnokságot elkezdő csapat keretében ugyan bőven találunk külföldieket is, ám az igazi kuriózum a saját nevelésűek száma – Bernáth Csaba, Máté Péter, Nagy Zoltán, Szűcs István, Bódi Ádám, Kulcsár Tamás, Rezes László, Spitzmüller István, Varga József, Szilágyi Péter, Korhut Mihály, Ferenczi János. 
 
A fentebb említettek közül a Nagy Zoltán, Korhut, Bódi, Varga, Kulcsár ötös többé-kevésbé stabil tagja a kezdőcsapatnak.
 
Tizenkettő. Tizenkét saját nevelésűnek számító futballista. A kispadon a városhoz szintén ezer szállal kötődő szakember, mint Kondás Elemér elmondta, „a néző szívesebben nézi a szomszédjának fiát, mint egy idegen külföldit.” Kondás Elemér segítője Sándor Tamás, a klubtörténet talán legjobb focistája; Erdélyi Miklós kapusedző szintén az egyesület korábbi saját nevelése; Szatmári Csaba és Sándor Csaba a fiatalok mellett dolgozik; a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-szerepléssel országos elismertséget kivívó Herczeg András a teljes utánpótlást koordinálja.
 
Ne kisebbítsük a jó képességű külföldiek érdemeit sem. Novakovics több alkalommal is megóvta a hálóját a góltól; Simac a védelem közepén volt biztos pont; a vegyes megítélésű Coulibaly is eljutott tíz találatig; Boudla ugyancsak kirobbanthatatlan a középpályáról.
 
Aztán vannak még tiszteletbeli lokisták is, például Mészáros és Szakály már hosszú évek óta Debrecenben focizik.
 
Hoppá, a Kicsit elfelejtettük! Tizenhárom az a tizenkettő - vajon hány éve van még a pályán Dombi Tibornak, a 38 évesen is örökifjú Loki-hérosznak?

You have no rights to post comments