artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Beszélgettünk futsalról. S amikor ezt a témát kiveséztük, akkor áttértünk a futballra – hogy aztán váltsunk néhány szót a fociról is. Interjú Füredi Andreával, az MVFC női szekciójának csapatkapitányával, aki 22 kérdésemre válaszolt – micsoda véletlennek álcázott nem véletlen, egy labdarúgó-mérkőzésen pontosan ennyi focista van a pályán!

 
 
Ez az első idényetek a női futsal NB1-ben, ennek ellenére nem lehet rátok panasz.
 
Az NB II-es bajnokság megnyerése után újoncként a cél az első osztályban való maradás, a kiesés elkerülése volt. Az előzetes elvárásokat messze felülmúlta a csapat, sőt mindössze egy ponton és két másodpercen múlott, hogy most ne a legjobb négy között, a felsőházban küzdjön az MVFC női szakasza is.
 
Akkor lehet mondani, hogy elégedettek vagytok az idei szerepléssel?
 
Nagyon jó eredménynek tartom azt, amit az első évben elértünk az NB I-ben, az alsóházi rájátszásban eddig minden meccset megnyertünk. Veretlenül szeretnénk zárni, bár ezeken a meccseken már a jövőre építkezve gyakorlunk különféle taktikai elemeket is, ami nem biztos, hogy az adott mérkőzéseken a gólok számát növeli, de mint mondtam, nem is ez a célunk, hanem a gyakorlás - s már a következő bajnokságra való készülés.
 
Egy osztályváltás mindig nehéz ügy – mennyivel másabb az NB I?
  
Az elején kicsit nehéz volt felvenni a bajnokság ritmusát, hisz’ gyorsabb, mint amit az NB II. Teljesen más a mérkőzések lebonyolítása is, míg a másodosztályban két-három meccset játszottunk egy napon  futóórával, most - mint a fiúknál - egy mérkőzés van álló órával és jóval nagyobb irammal. Az ellenfeleink között sokkal több az ügyes, technikás játékos az élvonalban, s az első négy helyezett csapat tele van válogatott játékosokkal. A földrajzi távolságok is nagyobbak, a hosszú utazások elég megterhelőek, sokszor több száz kilométert utazunk egy-egy mérkőzésre.
 
Beszéljünk általánosságban egy kicsit a női futsalról. Ha jól tudom, Magyarországon egyelőre amatőr státuszban futsaloznak a hölgyek.
  
Igen, jól tudod, a női futsal többnyire teljesen amatőr szinten működik hazánkban. Nálunk munka és tanulás, család mellett csinálja mindenki, semmilyen ellenszolgáltatást nem kap érte. Nekünk általában heti 2-3 edzésünk van, s szinte 100%-os az edzéslátogatottság, pedig a csapat nagy része több órát utazik egy edzésért - plusz akkor még ott vannak a hosszú hétvégi utazások. Mindenki a játék szeretete, a „futballőrület" miatt csinálja, mond le sok dologról ezért. Tudjuk, mennyi lemondással jár a sok utazás, a fiatalok lemondanak a bulikról, gyakran ezért hiányoznak a családi rendezvényekről - a barátok-barátnők háttérbe szorulnak, s így mi még jobban becsüljük egymást.
 
Hogyan lehetne népszerűsíteni a női futsalt? Ha engem megkérdeznének és lenne lehetőségem változtatni, akkor a meccsek időpontjain módosítanék először – most többnyire délelőtt vagy délben szoktatok kezdeni…
 
Sajnos nagyon rossz időpontban vannak a mérkőzéseink, általában szombat délelőtt, ami nem a legkedvezőbb, de mivel a női futsal amatőr sportág, mindenki dolgozik, tanul hétközben, így hétvégén a csapatok kérése általában ez az időpont, hogy mindenki időben hazaérjen és tudjon pihenni. Jövőre szeretnénk néhány mérkőzést más időpontban játszani azért, hogy még több néző jöjjön a meccseinkre – nagyon sokat jelent a szurkolás!
 
Sajnos nem kockáztatunk nagyot akkor sem ha azt mondjuk, a költségvetésetek is elég szűkös, minden fillérre pontosan be van osztva.
 
Az éves költségvetésünk tényleg elég szűkös, s ebben szinte csak az utazások vannak benne, hiszen nincs sem fizetés, sem meccspénz, sőt a hosszú utazások, egész napos elfoglaltságot igénylő mérkőzések során az étkezést is a játékosok saját maguk, önerőből oldják meg. Nagyon köszönjük Mezei  József támogatását, ha ő nem lenne, nem tudnánk elindulni a bajnokságban; s emellett a városi önkormányzatnak is csak hálával tartozunk.
 
Térjünk át a csapatotokra, amelynek te vagy a kapitánya. Hogyan látod, milyen a csapategység?
 
A csapategység kiváló, nincsenek klikkek, megbeszéljük a dolgokat, mindenki teljes értékű tag; ha baj van, próbáljuk segíteni egymást a magánéletben is. Nagyon fontosnak tartjuk a csapategységet, így különféle dolgokkal szeretnénk még erősebbé fonni a köteléket a játékosok között - például az utolsó idegenbeli mérkőzés után csapatösszetartó tréning volt Püspökladányban. Kiválóan sikerült, a társaság a különféle játékoknak és beszélgetéseknek köszönhetően még jobban összerázódott. A bajnokság végével sem engedjük el egymás kezét, már most számos közös program szerepel a terveinkben.
 

Milyen múltja van Berettyóújfaluban a női focinak? Te magad mikor kezdted el terelgetni a labdát?
 
Berettyóújfaluban 1975-ben alakult meg az első női csapat, az akkori ÁFÉSZ néven. Én is ebben a csapatban kezdtem el játszani, éppen idén lesz 25 éve. Hiába az eltelt immár negyed évszázad, még ma is pontosan emlékszem az első mérkőzésemre. Tiszafüreden volt egy ÁFÉSZ-torna, édesapámmal együtt mentünk, ő már a férfiak csapatában játszott, én pedig akkor debütáltam a női csapatban.  Később a bátyám is játszott apu csapatában, anyu pedig szurkolt értünk otthon, majd várt minket finom étellel. A foci nálunk "családi vállalkozásnak" számított, s minden a fociról szólt mindig – ahogy most is…Ezt szeretném majd én is továbbadni.
 
Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt 25 évből?
  
A berettyóújfalui női futballcsapattal az elmúlt 25 év alatt számos kupa- és tornagyőzelmet értünk el belföldön és külföldön egyaránt. Olaszország különböző városaiban jártunk, voltunk Szardínia szigetén is, a versenyekről mindig dobogós helyezésekkel tértünk haza. A futsal „előkapuja”volt a női csapatok számára 1999-ben kiírt országos bajnokság, melyet - akkor még - Bihari Női Futball Klub néven szerepelve mi nyertünk meg. Ez kettős emlék számomra, ez volt a végletek éve – országos bajnokok lettünk, gólkirály voltam, de a sors kegyetlen fintora, hogy éppen akkor veszítettük el édesanyánkat is. A „sport-sors” talán ezzel akart némi vigaszt nyújtani a maga módján…
 
Hogyan találtatok egymásra a futsallal?
 
Korábban nagyon amatőr módon működött a csapatunk, az igazi áttörést az hozta a berettyóújfalui női futball életében, amikor Mezei József "megörökölte", és MVFC néven felkarolta, elindította a csapatot az NB II-es bajnokságban. Innentől kezdve már sokkal profibb módon működtek az edzések. Én is egy teljesen más világba csöppentem. Mondanom sem kell, hogy sokkal jobban tetszik és közelebb áll hozzám ez a profibb szemlélet és mentalistás, mint amit addig tapasztaltam. Örülök, hogy sok régi csapattársammal ellentétben - akik időközben abbahagyták a sportágat - én még megtapasztalhattam ezt az érzést. Ez is bizonyíték arra, hogy a sport valamilyen formában meghálálja a kitartásunkat. A „régiek” közül már csak én vagyok, kicserélődött az egész csapat, de ezt nem bánom, sőt nagyon örülök neki, hogy a mostani gárdában már csak olyan játékosok vannak, akik alázattal és hittel csinálják azt, amit csinálnak. A nehéz helyzetekben sem nyafognak, hanem összeszorított fogakkal teszik a dolgukat!
 
Milyen a kapcsolatotok a férfi futsalosokkal? Kívülről azt látom, hogy nagyon összetartó közösség a tietek.
 
Nagyon jól látod, a férfi futsalosokkal nagyon jó a kapcsolatunk, rengeteget köszönhetünk nekik. Egyrészt lélektanilag, hiszen nagyon jó példa áll előttünk, ők is lentről kezdték, s óriási munkával érték el sikereket. Mindenben segítenek nekünk, amire megkérjük őket. Amikor anyagi nehézségekkel küzdöttünk, akkor felajánlották a bajnoki és válogatott mezeiket; ezeket elárvereztük, a bevételekből pedig befejeztük a bajnokságot. Trencsényi János csapatkapitány vezényletével mindenben segítenek, bármikor kérhetünk tőlük tanácsot vagy bármilyen jellegű segítséget. Több meccsünkön is ott szurkoltak a lelátón a fiúk, valamint minden alkalommal gratulálnak, sok sikert kívánnak. Óriási segítség számunkra, hogy vannak - büszkék vagyunk, felnézünk rájuk!
 
Ha összetartás, akkor te vagy az összekötő kapocs – Pallai Gábor egyrészt a férfiak kapusa, másrészt a ti edzőtök, s a magánéletben egy párt alkottok. Kezdjünk a privát résszel: otthon is téma a foci? Szerintem igen, lelki szemeim előtt már látom is azt, ahogy a konyhában néhány fogpiszkáló és a sótartó segítségével készül az új szabadrúgás-variáció!
 
Mint minden fontosat az életemben, így Boriszt (Pallai beceneve – a szerk.) is a focinak köszönhetem. Öt éve élünk együtt. Az is jó, hogy ő az edzőm, hiszen nem biztos, hogy más férfi megértené, miért foglalkozom ennyit a focival. Ezt igazán csak az tudja megérteni, aki szintén benne van, aki ugyanolyan fociőrült. Természetesen sokat beszélünk otthon is a fociról - de azért csak egészséges mértékben, tartunk focimentes időszakokat is, bár egy idő után megint a focinál kötünk ki. Az edzéseken és a meccseken próbáljuk különválasztani a focit és a magánéletet. A sportcsarnokba belépve már én is úgy tekintek rá, mint az edzőmre, s nem úgy, mint a páromra.
 
Könnyű szétválasztani a kettőt?
 
Valahogy jön magától, a pályán, az edzéseken, a meccseken más a közeg, ott edző és játékos vagyunk, ott neki is csak Füge vagyok – ugyanolyan játékos, mint a többiek. Én sem tudom előre, hogy mi lesz edzésen, ki fog kezdeni a mérkőzésen. Az értékelést is akkor hallom először, amikor a többiek. Ez így van jól, egyenlő feltételekkel akarok indulni, sőt inkább legyen velem még szigorúbb. A csapat körüli dolgokban természetesen előny, hogy egy pár vagyunk, sokkal könnyebb így szervezni a csapat életét. Néha összekötő kapocs is vagyok az edző és a csapat között – nekem talán könnyebb átérezni mindkét oldal helyzetét, problémáját.
 
Akkor beszéljen a játékos az edzőjéről: milyen tréner Pallai? Szigorú?
  
Mint edzőt inkább szigorúnak  tartom - ami szerintem egy női csapatnál szükséges is. Semmiképpen sem engedékeny, de természetesen ha megérdemeljük és helye van a "lazaságnak", akkor azt is megkapjuk tőle. De a munka az első! Az elmúlt 25 év során tíznél is több edzőm volt, de ő az első igazi EDZŐ!
 
Miért?
 
Mert az edzésekre való felkészülése, a profi hozzáállása, a futballban elért eredményei példaértékűek számunkra. Az évek alatt még két egyforma edzésben nem volt részünk, pedig a női csapatokhoz képest mi elég sokat edzünk. Minden edzés nagyon magas színvonalú és változatos. Ő is nagyon sokat tanult eddigi edzőitől, például Kozma Mihálytól vagy Turzó Józseftől. Mindannyian felnézünk rá, tudjuk, nélküle nem értük volna el az elmúlt évek eredményeit. Látva az eddigi munkáját és az elért sikereinket, a női futsalválogatott pályaedzői posztjára is felkérték.
 
Meg tudnád fogalmazni, hogy miért szereted ennyire a focit?
 
Hiszek benne, hogy a sport, a futball figyel ránk, és csak annak "ad", az lesz benne hosszú távon sikeres, aki a hétköznapi edzéseket és az életformáját is ennek rendeli alá. A futball próbálja "visszaadni" azt a sok lemondást, amit belefektetünk, s a nehéz időszakban gyógyírként, legalább a mérkőzések idejére feledtetni az élet okozta fájdalmakat. Próbálja "meghálálni" a befektetett energiát, a magánéleti lemondást. A sport, a futball és az élet egyaránt ilyen, egyszer a mennyországban vagy, máskor pedig a szakadékban érzed magad, és onnan kell újra kimászni. Ehhez sok erő és kitartás kell – a sport formálja a jellemünket, a legnehezebb időszakban is támaszt tud nyújtani. Édesapám is focizott, a bátyám is, anyu kézilabdázott, szóval a labdával születtem. Mivel a bátyám kapus volt, így mi apuval rúgtunk neki kapura, minden hétvégén együtt edzett a család. Kipróbáltam más sportágat is, de a szívem mindig a fociért dobogott és dobog a mai napig. A focival az eddig éveket összegezve anyagilag eddig "mínuszban" vagyok, de annyit adott lelkileg és mentálisan, hogy abból egész életemben tudtam, tudok meríteni. Az biztos, hogy ennél csodálatosabb sportág nem létezik.
 
Van kedvenc nagypályás focicsapatod?
 
Sok csapatot szeretek, de kedvencem nincs. Akármilyen meccset nézek, az egyik csapatnak mindig szurkolok, semlegesként nem tudok végignézni egy meccset. Általában az esélytelenebb, a "gyengébb" csapatnak szurkolok, annak, amelyben jobban látom a küzdőszellemet – s amelyiket megtettem tippmixen! (nevet)
 
Esetleg kedvenc játékos?
 
Sok kedvenc játékosom van, de kiemelni egyet nem akarok. Nem az aktuális sztárjátékosokat szeretem, hanem azokat, akik nincsenek annyira a rivaldafényben, de szívüket-lelküket kiteszik a pályára.
 

Többször említetted, a foci sok lemondással jár. Mennyire sikerül összeegyeztetni a munkáddal?
 
18 éve a polgármesteri hivatal igazgatási irodájában dolgozom.  A munkám sajnos nem sporttal és focival kapcsolatos, bár az irodában nagyon sok ügyfél és munkatárs gratulál a sportsikerekhez - ez nagyon jólesik, kizökkent a munka monotonitásból. Abban az értelemben nem nehéz összeegyeztetni a munkát focival, hogy az időpontok nem ütik egymást, mert mi délután és este edzünk. Nehéz, hiszen munka után egyből edzés, hétvégén pedig utazások, mérkőzések, így nem sok idő jut a pihenésre.
 
Aki követi a helyi futballt, az ismeri a becenevedet. Miért lettél pont Füge, ki nevezett el így?
 
Igen, a fociban és a magánéletben is Füge vagyok, az Andira alig hallgatok. A bátyámat, Füredi Zsoltit nevezték így el a csapattársai, s mivel én vagyok a testvére, így én lettem a női Füge. Ha edzőmeccset játszunk a bátyámékkal, akkor van néha egy kis kavarodás a sok „fügézés” miatt, de egyébként szeretem ezt a becenevet.
 
Jövőbeni célok? Kezdjük a futsallal.
 
Természetesen a negyed évszázadnyi foci után már a visszavonulás gondolata is foglalkoztat… Minden évben azt mondom, hogy "ez az utolsó évem" aktív játékosként, de utána még mindig ráhúzok egy évet, szóval biztosat már magamnak sem merek mondani…
 
Magánélet? Legyen benne a foci, futball, labdarúgás hármasból valamelyik?
 
Nyugodt, boldog családi életet szeretnék. Első a család, de a futball szeretetét mindenképpen szeretném majd továbbadni a gyermekemnek. Valamilyen formában pedig a visszavonulásom után is szeretnék részese lenni ennek a csodálatos sportágnak, a földkerekség legcsodálatosabb sportágának. Mert FUTBALL nélkül nem élet az élet.
 

You have no rights to post comments