artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mi köze egy hajdúsámsoni lelkésznek az MVFC csapatához? Hogyan lesz valakiből fiatalon edző? Megelőzhető-e a Győr a bajnokságban is? Mennyi átfedés van a futsal és a nagypályás foci között? Beszélgetés Turzó Józseffel, a kupagyőztes MVFC korábbi játékosával, jelenlegi edzőjével.

Hadd gratuláljak ismét a kupagyőzelemhez! Volt valamilyen buli a meccs után? Vagy csak visszafogottan koccintottatok?
 
Annyit hoztunk ki belőle, amennyi a buszon belefért hazafelé…A bajnokságból még bőven van hátra, most jön a rájátszás, s számunkra az a legfontosabb, hogy ott is megmutassuk, ugyanakkor ez a siker is nagyon sokat jelent. Debrecenbe fél 5-5 körül értünk, utána két nap pihenőt kaptak a srácok.
 
Hogyan készültetek a kupadöntőre? Egy hónapig nem játszottatok előtte tétmeccset, a válogatott játékosoknak még edzést sem tudtál tartani, sérülés is nehezítette a dolgotokat. Gondolom, így azért nem könnyű.
 
Rábl Jani és Nagy Tomi hosszú sérülés után tért vissza, az például kifejezetten könnyítette a dolgomat, hogy ők a válogatottban folyamatosan játszottak, így talán a játékuk is sokat csiszolódott. A létszámmal szerencsére nem volt gond, 6 emberre már tudok edzéstervet írni, lehetőség nyílt mind erőnléti, mind technikai, mind mentális felkészítésre – úgy látszik, sikerült jól megoldani a feladatot.
 
Ilyen hosszú szünet alatt még többet kell edzeni?
 
Igen, meg kell próbálni azt a terhelést megadni, hogy formában maradjanak, bár – ahogy a nagy öregek mondják - a mérkőzést semmi sem pótolhatja; nagyjából annyit dolgoztunk, amennyit korábban a felkészülési időszak alatt. Már a teljes kerettel rengeteget beszélgettünk, videóztunk, s ami plusz volt: meglátogattunk egy Lovász Krisztián nevű hajdúsámsoni lelkészt, aki nagyon jó barátom. Tartott egy nagyon jó előadást a hitről, a szenvedélyről, az alázatról, s ebből én rengeteget tudtam meríteni egész héten. Próbáltam a lelkekhez is hozzányúlni, amihez motivációs videó is készült, ezt a mérkőzés előtt néztük meg együtt.
 
Beszéljünk még a kupadöntőről. Hatalmas csarnokban játszottatok, akkorában még talán soha, mint a Veszprém Aréna. Készültetek erre is külön? Megfelelő volt például a borítás?
 
A csarnokra különlegesen nem készültünk, egyszerűen jó volt ott játszani. Mondhatom azt is, hogy a borítás nekünk kedvezett, hasonló az itthonihoz, de a győri sem sokban különbözik.
 
Az elődöntőben kiszakadt a gólzsák, 14-1-re nyertetek a másodosztályban listavezető Veszprém ellen. Tényleg ekkora a különbség a két csapat között? Nehéz volt információkat gyűjteni a bakonyiakról?
 
Talán nincs ekkora különbség, de nagyon felkészültünk erre a mérkőzésre – az elmúlt időszakban sok váratlan vereség „becsúszott”, kikaptunk például az újoncoktól, így nagyon komolyan vettük. Volt helyzetük, de szépen felőrültük őket, s nem mondom, hogy reális az eredmény, de amit lehetett, azt nagyjából be is lőttük. Megmozgattunk minden követ, sikerült felvételt szerezni a Veszprémről, ám igazából nem belőlük készültünk, hanem a magunk játékát próbáltuk javítgatni.
 
Finálé – talán a képességeket tekintve jobb csapat a Győr, de aki látta, az azt mondja, csapatként egyértelműen felülmúltátok őket.
 
Rengeteg helyzete volt a Győrnek, de ezeket szerencsére, vagy a mi munkánk eredményeként kihagyták, nagyon jól védett a kapusunk is, önfeláldozóan védekeztünk; de egyértelmű, a Győr játékosállománya jobb, anyagilag jobbak a lehetőségeik, összesen 9 válogatott játékosuk van.
 
Ez rendben, de még mindig pozitív a mérleged a Rába-partiak ellen – a bajnokságban itthon 7-3-ra győztétek le őket, idegenben pedig szoros vereség, 3-2 lett a vége.
 
S tavaly, amikor még a Huszárok edzője voltam, akkor is sikerült kétszer ikszelnünk velük. Így nézve tényleg nem rossz a saját mérlegem, de még mindig úgy tartom, a Győr a bajnokság esélyese – mi építkezhetünk a kupadöntőből, ez hitet adhat; s amíg tavaly csak üldöztük őket, idén már kétszer nyertünk.
 
Gonosz kérdés jön: ha a szezon előtt azt mondja a jótündér, hogy bajnoki második hely és kupagyőzelem, akkor aláírod?
 
Jó sportembernek tartom magam, tehát mindig a legtöbbet akarom, a legjobbra törekszem, a maximumot akarom kihozni a csapatból – szerintem még közel sem járunk a munka végén! Nem jósolgattam korábban, nem akarok most sem, a maximum lehet a cél. A tavalyi évhez képest úgy indultunk neki az idei szezonnak, hogy kicsit gyengült a játékosállományunk, két játékosunk sérült volt, az egyik brazilunk sérülten is játszott, s arra számítottunk, hogy a többi csapat erősödik – a szezon előtt minimális célkitűzés a legjobb 4-be jutás volt. Ősszel voltak meglepő vereségeink, egy új szisztémát próbálunk megtanulni, ami még mindig nehezen megy sokszor. Sokkal tudatosabb futsalt szeretnénk játszani.
 
Van egy óriási előnyötök a Győrrel szemben: ti szinte már egy család vagytok, a keret magja évek óta együtt van, a játékosok barátok is. Győrbe meg hoztak néhány jó képességű profit, betoltak néhány talicskányi pénzt, aztán szóltak nekik, ti vagytok a legjobbak, nyerjetek. Jól látom?
 
Igen, én is így látom, bár azt szokták mondani, ami előny, az lehet hátrány is, s fordítva is igaz. Én még mindig azt mondom, a Győr jóval esélyesebb nálunk, de a kupadöntő estéjén valaki vagy valami fogta a kezünket, egyszerűen nem lehetett nekünk gólt lőni. Az edzőjük is azt mondta, ha négy napig próbálkoznak, akkor sem ment volna. Régen volt így együtt a csapat, nagyon jó volt, hogy két napig össze voltunk zárva – csak a focival, csak egymással kellett foglalkozni. Például a Veszprém-meccs után elmentünk vacsorázni egy étterembe, ahol ment a Real Madrid meccse. A fele csapat őket, a másik fele a Barcát szereti, ment egymás zrikálása, és ott éreztem, hogy „újra” igazi csapat vagyunk. Edzés van, meccs van, mindenki megy haza, edzés van, meccs van, mindenki megy haza – korábban ez volt a monoton menetrend, ebből tudtunk kizökkenni.
 
Hogyan kerültél kapcsolatba a futsallal? Korábban játszottál is, mi több, az MVFC alapító tagja vagy.
 
Már a városi bajnokságban is játszottam, 17 éves koromban kerültem kapcsolatba a futsallal. Aztán megérkezett Mezei József, nagyon sokat köszönhetek neki, folyamatosan ápolgatta a nagypályás karrieremet is. Sok sérülésem volt, de futsalban magyar bajnok lehettem, bajnoki döntőt játszhattam, bajnoki döntőben gólt lőhettem – ha nincs Mezei Józsi embersége, ezeket soha nem tehettem volna meg. Sajnos nem voltam úgy felkészítve a profi sportra, ahogy kellett volna, így a hetedik műtét előtt azt mondtam, köszönöm, elég volt a futsal és a nagypályás foci is.
 
Tudatosan készültél az edzői pályára?
 
Nem, abszolút nem, a sérülések után döntöttem így. Korábban is volt szó róla, hogy kapok egy utánpótlás csapatot, aztán jött a Huszárok ajánlata – közvetlenül Zsuponyó Leventétől, aki elindította az edzői karrieremet, így neki is nagyon sokat köszönhetek. Mindeközben Huszárokból Armada és Debrecen lett, viszont a jó kapcsolat Mezei Józsival és a játékosokkal is megmaradt. A rivalizálás miatt szinte hetente beszéltünk, s amikor edzőt váltott a Mezei, akkor szívesen fogadtam a megkeresést. Jó volt visszatérni – bár jelenleg csak kölcsönben vagyok itt, a szerződésem még az Armadához köt.
 
Rendszeresen konzultálsz Mezeivel? Szoktatok szakmai kérdésekről beszélgetni?
 
Igen, nagyon sokat beszélgetünk. Nagy szerencsém van, mert elmondja a véleményét, de a döntéseimbe nem szól bele, nincs olyan, hogy azt mondja, ezt meg azt a játékost játszatni kell.
 
Lássuk a tréneri önképet – milyen edzőnek tartod magad? Engedékeny? Szigorú?
 
Szigorú. Próbálok szigorú lenni, hiszen olyan fiatalemberekről van szó, akiket irányítani kell – sokan nem kóstoltak még bele itthon a profizmusba, segíteni kell nekik. A kapcsolatunk ugyanakkor különleges, sokan csapattársaim voltak. Igyekszem nem kizökkenni ebből a szerepből, a játékosoknak talán egy kicsit furcsa is lehet, de az edzőé kell legyen az utolsó szó.
 
Hogyan jelölöd ki a sorokat? Ha valaki azt mondja, hogy én inkább ezzel meg azzal szeretnék együtt játszani, akkor előfordul, hogy respektálod a kérését?
 
Aktuális forma, edzésen és meccsen nyújtott teljesítmény alapján. Most próbálom őket úgy szerepeltetni, ahogy voltak a válogatottban, nagyon örültem, hogy a szövetségi kapitányunk együtt játszotta őket; sokat számít, hogy kik értik meg jól magukat a magánéletben, ezért általában egy sorban játszik a két brazil és a két székely fiú, vagy tudom, Trencsényi szeret együtt játszani Lovassal, Nagy Tamás Rábl Janival.
 
Beállsz még edzésen néha a többiek közé?
 
Nem, egyszer volt erre példa talán, az is évzáró vagy évnyitó volt. Egyrészt nem bírná a térdem sem, másrészt úgy gondolom, van önkritikám, én már nem vagyok azon a szinten.
 
Vannak edzői példaképeid? Meríthetünk akkor a nagypályás fociból is.
 
Először is Kozma Mihályt kell említenem, mesterem, mentorom volt, nagyon sokat köszönhetek neki, még játékosként megtanított a futsal alapjaira, azután tőle tanultam meg az edzői munka apróságait, s maradhattam a Huszároknál, amikor szakmai igazgatóként került oda. Valamint megemlíteném Garamvölgyi Lajost is, aki szintén volt edzőm, ő mély benyomást tett rám különleges személyiségével.
 
Bajnoki cím a Mezeivel, aztán a válogatott – nagyjából ez az álmod?
 
Ahogy a helyezésekről, erről sem akarok beszélni. Ki akarom hozni magamból a maximumot, hogy ez mit jelent, azt még nem tudom – nagyon-nagyon sokat kell még tanulnom, hiszen a pálya elején járok, 2-3 éve vagyok edző, a szövetségi kapitányságról ne is beszéljünk. Nagyon sok tapasztalatra van szükségem. Próbálok spanyol és brazil edzőkkel levelezni, az itthoni információ és tananyag sajnos kevés.
 
Mindig magyarul beszélsz az öltözőben?
 
Természetesen magyarul, világnyelvnek maximum az angolt fogadom el. A két brazilunk azonban angolul nem beszél – én sem tudok még annyira, most tanulgatom -, van egy román játékosunk is, mindent megértenek, így marad a magyar. Egy-két spanyol szakszó is elhangzik néha, ezt nem mindenki szereti, de én imádom használni. (nevet)
 
Követed a nagypályás focit? Nézed a televízióban?
 
Nem. Vannak erőfeszítések olyan promóciós videók elkészítésére, amelyek segítségével elfogadtathatnánk a nagypályás edzőkkel a futsalt – Spanyolországban már ez megtörtént, ott a Barcelonát veszik alapul. Taktikai analíziseket szoktam nézegetni, de azt hiszem, nagypályás meccset végig 8 éve nem láttam. Tapasztalataim alapján mondom, a futsal nagyon színes játék, rengeteg olyan dolog van, amit át lehetne ültetni a nagypályás fociba. A futsalt sokszor mostohatestvérként kezelik, holott a hagyományainkban rengeteg a futsalos elem.
 
Mit tudhatunk a családodról? Nős vagy.
 
A feleségem egy könyvelőirodában dolgozik napi 8 órában, kettecskén vagyunk, próbáljuk a jövőt megalapozni. Ha otthon van, akkor igyekszünk együtt tölteni a szabadidőnket; ha nincs, végzem a munkámat, videózok, elemzek, edzéstervet írok. Van két kutyánk, továbbá szeretünk biciklizni, túrázni.

You have no rights to post comments