artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Baranta szó őseinknél annyit jelentett, mint harcra, hadjáratra felkészülni, békeidőben gyakorolni és fejleszteni az egyén és közösség harci képességeit. Ez a sok évszázadon keresztül folytatott tevékenység a hagyományos magyar életmód más részeivel együtt, egy sajátos népi küzdő stílust alakított ki. Bemutatkozik a berettyóújfalui Arkadas Baranta SE.

 

A Baranta nem egy, vagy több „mester” alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának/életmód, közösségépítés, taktikai modell, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia/tükröződése a sajátos harci testkultúrában.

A Baranta Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Jelenleg 73 helyszínen kb.2500-3000 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikákat. Magyarország mellett a Székelyföldön, Kalotaszegen, Felvidéken és Délvidéken találkozhatunk Baranta csapatokkal.

A Baranta szerepel a Magyar Harcművészetek Szövetségében is. Egyre több településen indítanak Baranta egyesületeket, amelyek a helyi ifjúság mellett az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak.

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot.

A harci alkalmazások tárháza igen széles: íj, ostor, rövid és hosszú bot, szabja és kardvívás, kés használat, közelharc, valamint magyar és mongol övbirkózás.

A Baranta célja a mai fiatalság visszavezetése a magyar gyökereikhez, őseink vérrel, könnyel és munkával megszerzett tudásának megismerése és éltetése.

 

 

 

 

 

 

 

 

Berettyóújfaluban, a 2010-es év elejétől Arkadas Baranta SE néven működik hivatalosan a Baranta csapat. A csapat magja már több mint három éve tanulja és éli ezt a harcművészeti ágat.

Nagy Csabával, az egyesület vezetőjével készült korábbi riportunkat olvashatják, további fényképek is megtekinthetők.

Edzések:

Nyáron: A berettyóújfalui Herpály templomnál, vasárnap 14-18 óra között.

Télen: Berettyóújfaluban, a Széchenyi István Tagiskola tornatermében (3-as iskola, Ady Endre u. 1.), vasárnap 14-18 óra között.

Hallja meg hát minden Hun: HUJJ HUJJ HAJJ, RÁ!

Elérhetőségek:

Nagy Csaba, 06-30/518-0098

E-mail:

You have no rights to post comments