artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A maraton szóról eszünkbe juthat Görögország, a marathóni csata, vagy az olimpia, de Berettyóújfalu semmiképp sem. Legalábbis egészen idáig. Egy berettyóújfalui lakos, Ványi Attila részt vett a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaratonon, ami nem kis teljesítmény, bár ő nem vitte hírül a budapestieknek az ellenség érkezését.

 

Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mit tudhatunk rólad? Mivel foglalkozol?

Sziasztok! Ványi Attila vagyok, Berettyóújfaluban élek, 19 éve a határőrségnél, annak integrációja óta a rendőrségnél dolgozom a Bihar Mélységi Ellenőrző Osztálynál.

Idén októberben teljesítetted a három országon és annak fővárosain, valamint 42 településen átívelő BÉCS-POZSONY-BUDAPEST Ultramaratont. Hogyan zajlik egy ilyen verseny? Avass be minket a fontosabb részletekbe a versennyel kapcsolatban.  

A Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton a legendás Bécs-Budapest Szupermaraton utódja, amit először 1989-ben rendeztek meg a határok szabad átjárhatósága szellemében. Ez még egy hosszabb, a versenyt teljesítők szerint és szerintem is egy szebb útvonalon haladó verseny volt. Az utóbbi öt évben jelentkezett be Pozsony is a rendező fővárosok közé. A verseny 5 napos, egyéni és csapatok számára, ezen kívül kerékpárosok és görkorisok is teljesítik a távot. A napi etapok (útszakaszok– a szerk.) négy részre vannak osztva, ezt teljesítik a csapatok. Az első nap Bécsből Pozsonyig kell elfutni, a második nap Pozsonyból Győrbe. Ez a két leghosszabb szakasz. Ezután két nap hegyi szakasz következik, ami nekünk, alföldi embereknek eléggé megterhelő. A végén még van egy félmaraton és beérkezünk a célba.

Ha jól tudom csapatban teljesítettétek a 333 km-es távot. Munkahelyi vagy baráti társaságról van szó? Mutasd be nekünk a csapat tagjait.

A csapatunk orosházi, mert még a határőrség idején alakult 1998-ban. Hárman azóta is a csapat tagjai vagyunk és mindig jöttek új arcok. A nevünk Hör-Gők, ami a határőrségre utal. A csapatvezetőnk Papp Károly ezredes úr, Farkas Csilla - ők orosháziak, Polyák Iván - ő biharkeresztesi, Szebeni Tibor és én. Baráti társaság vagyunk, amellett mindannyian határőrökből lett rendőrök.

Milyen eredménnyel zártátok a versenyt? Egyáltalán számít a helyezés, vagy inkább csak a táv teljesítése, ami lényeges?

Most a 20. helyen zártunk. Régebben számított az eredmény, mert több úgynevezett belügyes csapat indult és magunk közt ment a rivalizálás. A csapatba 4.30-as ezrekkel lehetett csak bekerülni. Ma már egy ember kivételével mindenki túl van a negyedik X-en és inkább buliként fogjuk fel, ezért kiemelkedően jó hangulatban teljesítjük a távot.

Mi ösztönzött téged arra, hogy lefusd a távot?

Én 1990-ben futottam életem első maratonját, amikor ezt a távot kb. 300-an teljesítettük. Most egy maratoni versenyen több ezren indulnak el. Maratonistaként szerettem volna eljutni a Bécs-Budapest Szupermaratonra, de társak és anyagiak hiányában ez elérhetetlennek tűnt. Ekkor ismertem meg Papp Károlyt, aki akkor szervezett a Határőrségen belül csapatot, bekerültem és azóta is tagja  vagyok. Szeretem a kihívásokat, és ha megfelelő háttér van mögötted, nem lehetetlen semmi. Próbálok pozitívan gondolkodni. Márciusban betöltöttem a 40-et és március 21-én elhatároztam, hogy elkezdem a felkészülést. Azóta rengeteg pozitív hatás ért és így nem volt gond sem a felkészüléssel, sem a táv teljesítésével. Kellőképpen motivált voltam.

Először próbálkoztál maratonnal, vagy már korábban is vettél részt ilyen versenyen? Ha igen mikorés hol?

Életem során eddig 10 maratont futottam, sok félmaratont. Tízszer teljesítettem a Kékes csúcsfutást és ugyanennyiszer a Békéscsaba-Arad szupermaratont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan készültél fel a táv lefutására? Követsz-e valamilyen edzéstervet? Mit tanácsolsz annak, aki fontolgatja, hogy jövőre elindul ezen a versenyen?

Azt szoktuk mondani,  próbáljuk emlékezetből lefutni, de készülünk rá. A rövidebb edzéseket a Berettyó-parton, a hosszabbakat pedig Berettyóújfalu-Szentpéterszeg, Gáborján és Váncsod közötti futással. Szerintem nagyon sok tehetséges futó van Berettyóújfaluban és sajnos az első javaslatom nekik az, hogy próbáljanak támogatókat szerezni, mert a bekerülési költség igen magas. Edzzenek sokat, szeressenek futni és akkor nem lehet akadály!

Futáson kívül űzöl/űztél-e valamilyen más sportot?

Szeretek kerékpározni, főleg Erdélyben, vagy a Balaton körül. Télen pedig korcsolyázás és most próbálkozom a jégkoronggal, ami nagy szerelmem. Szerintem Berettyóújfalu egy nagyszerű város, rengeteg sportolási lehetőséggel. Ezeket próbálom kihasználni és ezt javaslom mindenkinek.

Mi mással foglalkozol még szabadidődben?

Szabadidőmet a fentebb említett dolgokkal töltöm. Wass Albert a kedvenc íróm, és ha már annyira rossz az idő, az ő könyveit olvasom. Jövőre október 19-23 között ismét lesz ultramaraton Bécs és Budapest között, szóval aki kedvet kapott hozzá annak hajrá, jövőre ott találkozunk!

You have no rights to post comments