artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ahogyan ígértük, folytatjuk a Bagoly Tibor tanulóival készült interjúsorozatunkat, ez alkalommal egyik hölgy tanítványa, Dr. Bessenyei Emília válaszolt a kérdéseinkre.

Hogyan találkoztál a Wah Ngai Wing Chun Kuennel?

Már régen elhatároztam, hogy meg szeretnék ismerkedni a harcművészettel, annak valamelyik ágával. A munkahelyemen egyik kollégám, sőt a könyvelőnőm is említette, hogy ők wing chunt tanulnak, hiszen itt Berettyóújfaluban van erre lehetőség. Örömmel ragadtam meg az alkalmat és felvettem a kapcsolatot Bagoly Tibor 9 duan fokozatú nagymesterrel, aki szívesen fogadott tanítványaként. A wing chun rám talált és ennek így kellett történnie.

Hogyan hat ki a mindennapi tevékenységeidre, miként formálja azt?

A kungfu türelemre tanít, kitartásra, ami nagyban hozzájárul a mai rohanó világ nehézségeinek leküzdésében. Ez a sport nem csak a harcművészetről szól, ez egy életfilozófia is. A test és a lélek összehangolása, egy pozitív életszemlélet kialakítása, ami segít a mindennapi gondok megoldásában. Nem csak mozgásra tanít, gondolkodni is. A shaolin filozófia szerint a testet összhangba kell hozni a szellemmel. A szív lenyugtatása, az elme megtisztítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a mozgás harmonikus legyen. Mindezen túl gészségmegőrző légzésgyakorlatokat is tanít.

Általában 3-5 év kemény munkája szükséges, amíg olyan szintre juthatunk, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Mire elérjük ezt a szintet, megérint bennünket a kungfu béke-szemlélete, mely értelmében inkább elkerüljük az összetűzéseket. A kungfuval fejlődik az egyensúlyérzék, javul a mozgáskultúra. Nem csak a testet, a lelket is erősíti. Ez a harc nélküli harc elve, amikor az ember birtokában van a győzni tudás képességének, de nem kell alkalmazni azt. A támadóval szembeni szellemi fölénye védi meg valójában. Ezzel a harcművészeti tudással energikusabbá, fókuszáltabbá, magabiztossá válsz, képes leszel megvédeni magad.

Miért ajánlanád ezt a harművészeti ágat hölgytársaidnak is?

A wing chunt az 1700-as években egy kínai apáca, Ng Mui alapította meg. Egy kis rövid történet az előzményekről. Az apáca egy shaolin kolostorban élt, melyet felgyújtottak. Ő megmenekült és a Daliang hegység lábánál fekvő Fehér Daru taoista templomban fogadták be. A legenda szerint szemtanújává vált egy daru és egy kígyó közötti küzdelemnek. A látottak inspiráló hatására egy új, akkor még névtelen harci rendszer alapjait fektette le.

A wing chun stílus névadója Yim Wing Chun, egy fiatal lány volt, akit egy erőszakos férfi feleségül akart venni, de a lány mást szeretett. Találkozott az apácával, aki megtanította a lányt arra, hogyan védje meg magát. Wing Chun kihívta az erőszakos férfit és legyőzte. Ezek után hozzáment szerelméhez, akinek megtanította az apáca harcművészetét. A szerető férj ezt a stílust a felesége tiszteletére Wing Chun Kuen-nek, azaz a Gyönyörű Tavasz Öklének nevezte el. A nő halála után a férfi - felesége kifejezett kérésére - átadta a harcművészeti tudását.

Ebből a történetből láthatjuk, hogy ez az a harcművészet, ami tipikusan nőknek ajánlott, hiszen nők alkották meg, női testre szabva, a női anatómiát, a női érzékenységet figyelembe véve, nem az erőre, hanem a technikára támaszkodva.

Mik a további terveid a kungfut illetően? 

Szeretném a kungfut, mint filozófiát mélyebben megismerni. A hozzátartozó mozgáskultúrát elsajátítani. Úgy érzem, ez a szemlélet közel áll az egyéniségemhez, azt pozitívan formálja, segít az egészségem megőrzésében. Ezért célom, hogy minél több, erre fogékony emberrel megismertessem. Mint orvos, számomra az egyik legfontosabb dolog az emberek egészségének a megtartása, a betegségek megelőzése. Vallom, hogy a különböző betegségek kialakulásának az okai jórészt pszichés eredetűek. A stressz, a feldolgozatlan, egyre halmozódó gondok előbb-utóbb a testet is megbetegítik. Az alapvető probléma, hogy az emberek nem tudják megfelelően kezelni, irányítani a gondolataikat. Hiányzik az elfogadás, az elengedés, a megértés, a türelem. Szeretném, hogy minél több ember ismerje meg ezt a filozófiát, mozgáskultúrát, mely segít abban, hogy gondolataikat pozitív irányba tudják terelni, például megfelelő légzésterápiával egészségesebbek legyenek, hogy magabiztosakká váljanak. Testük és lelkük egyensúlyával, megfelelő életszemlélettel rendelkezzenek, melynek eredményeként egészségesebb és boldogabb életet élhetnek.

Mennyire könnyen elsajátítható ez a kungfu rendszer?

A kungfu szó magyar jelentése: kemény munka.

Véleményem szerint a kungfu, mint rendszer elsajátítása nem könnyű feladat.  Itt a fizikai erő helyett a gyakorlatban használható technikák kerülnek előtérbe, melyeket megtanulni kitartó munka eredménye. Fontos az egyidejűség elvének használata, ugyanis a védekezés és a támadás egyidőben történik, tehát egyszerre több dologra kell figyelni, ami a két agyfélteke együttműködését fejleszti, Megfelelő koncentrációt, hosszas és kitartó gyakorlást igényel, de bármely életkorban elkezdhető. Már gyerekkorban megtanít összpontosítani, célokat felállítani, azt szorgalmas munkával elérni, tisztelni és szeretni másokat és önmagadat is.

Felnőtt és idős korban az egészség megőrzése, a megfelelő életfilozófia kialakítása a legfontosabb, mellyel örömteli, szeretetteljes életet élhetünk. A sorozatos támadások, a gyors, láncszerűen kivitelezett ütések időtakarékos és folyamatos irányítást tesznek lehetővé. Ez a figyelem és a  koncentráció állandó fenntartásában segít. A mozdulatokra jellemző a könnyedség, a gyorsaság és az erő megfelelő mértékű használata. 

Elmondhatjuk, hogy a  kungfu a test és az elme összehangolása.

You have no rights to post comments