artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Már megszokhattuk, hogy a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár többek között rendezvényekkel, kiállításokkal, családi múzeumi délutánokkal, múzeum pedagógiai programokkal, könyvbemutatókkal, évkönyvekkel gazdagítja a város kulturális életét. 2014. október 20-án mutatták be a Bihari Múzeum XVII-XIX. évkönyvét. A publikálók között Szémánné Veres Gabriella neve is feltűnik, aki 2013 óta erősíti az intézmény csapatát. Beszélgetés Szémánné Veres Gabriellával, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár irodalmi muzeológus-könyvtárosával.

Kedves Gabi, röviden mutatkozz be olvasóinknak!

Születésem óta Berettyóújfaluban élek. A Bessenyei György Szakközépiskolában érettségiztem majd a Nyíregyházi Főiskola magyar-könyvtár szakán diplomáztam. Gyerekkoromban a pedagógus pályára készültem, így a diploma megszerzése után az Eötvös József Szakképző Iskola lelkes magyartanára lettem. Munka mellett szereztem meg az egyetemi oklevelet a Debreceni Egyetemen, magyar szakon. A férjem körzeti megbízott rendőr, két gyermekem van, akik a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolában tanulnak.

Hogyan lettél az intézmény munkatársa? Tetszik-e ez a „pályamódosítás”?

2013-ban hívott Kállai Irén a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtárba könyvtárosnak és irodalmi muzeológusnak. Ekkor már évek óta elég bizonytalannak éreztem a munkahelyemet, ugyanis a szakképzés átszervezésével, a közismereti órák számának csökkentésével várható volt, hogy nem lesz elég órám az iskolában. 14 évet töltöttem el a pedagógus pályán és mindig szívesen emlékszem az ott eltöltött időre. Nagyon jó kollégákkal dolgozhattam együtt, ahol barátokat is szereztem. Azt mondják, hogy egy embernek hét évente munkahelyet kell váltania, új kihívásokat kell keresni, hogy elkerülje a kiégést. Nekem most jött el ennek a váltásnak az ideje.

Az előbb említett évkönyvben már saját publikációd is megjelent. Milyen témát dolgoztál fel?

Az évkönyvben Költő Nagy Imre verskéziratai a Bihari Múzeumban címmel azokat a verseket vizsgáltam, amik kéziratban megtalálhatók a múzeumban, de eddig még nem jelentették meg őket.

Költő Nagy Imre munkásságával akkor kezdtem foglalkozni, amikor a járási mintaprojektben tablót készítettem a sárrétudvari könyvtár számára.

Költő Nagy Imre sárrétudvari napszámos volt, aki a munka mellett a versírással is foglalkozott. Nagyon nehéz körülmények közt élt, így nem sok esélye volt, hogy szélesebb körben megismertesse költészetét. Hagyatéka a Bihari Múzeumban található, ami nemrégiben egészült ki egy eddig ismeretlen füzettel, ami újabb Nagy Imre-verseket tartalmaz. Ezt a füzetet a 2016-os Nagy Imre megemlékezésekkor a költő születésének 120.évfordulóján mutatjuk be.

A múzeum honlapján, könyvtárban, újsághirdetésben is láthattuk azt a felhívást, melyben egy levelezős irodalmi vetélkedőt ajánlasz.

Kik nevezhettek a versenyre? Milyen témát, témakört ölel át a vetélkedő?

Az öt fordulóból álló levelezős irodalmi vetélkedő indításával az volt a célom, hogy a környező településeken élőket megismertessem irodalmi hagyományainkkal. Minden forduló egy alkotó, vagy korszak irodalmát öleli fel. Az első fordulóban Emőd Tamás és a Holnap, a másodikban pedig Bessenyei György és a felvilágosodás volt a téma, de a következő feladatlapokon is ígérek újabb érdekes feladatokat. Ez a vetélkedő nem vérre menő küzdelmet jelent, hanem szórakoztató időtöltést kínál az irodalom iránt érdeklődőknek. A feladatok megoldása nem bonyolult, arra szolgál, hogy a könyvtárban, vagy az interneten kutakodva hasznos információkhoz jusson a résztvevő.

A verseny már az első fordulóval nagyon népszerű lett, több mint húszan „versengenek” hónapról-hónapra. A feladatlapok kitöltői közt minden korosztályból találunk versenyzőt több településről is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyugodtam mondhatom, hogy nem unatkozol, a Bihari Múzeumban és a Berettyószentmártoni fiókkönyvtárban is helyt kell állnod. Milyen feladatokat látsz el a múzeumban?

A Bihari Múzeumban töltöm a munkaidőm egyik felét, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartok, megismertem és kezelem a múzeum irodalmi gyűjteményét, részt veszek a múzeum aktuális rendezvényeinek lebonyolításában. A magyar irodalom érettségi regionális kultúra témaköréhez kapcsolódva foglalkozásokat tartok középiskolásoknak Nadányi Zoltánról, Bessenyei Györgyről, Sinka Istvánról.

Óvodásoknak, kisiskolásoknak mesefoglalkozásokat tartok válogatva a bihari népmesékből. Nemcsak Berettyóújfaluban, hanem a környékbeli településeken is tartunk foglalkozásokat a járási mintaprojekt elemeként. Így például Sinka István születésnapján, Vésztőn 7-8. osztályosokat ismertethettem meg Sinka Istvánnal, vagy Komádiban a Sinka vándorkiállítás apropóján a könyvtárban volt foglalkozásom. Sárrétudvariban szavalóversenyre hívtak, de kollégáimmal segítjük a települések egyéb kulturális rendezvényeit is. Ez jó alkalom, hogy új emberekkel találkozzam, új tapasztalatokat gyűjtsek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vetélkedő szervezés és publikációk között más feladataid is vannak. A múzeum mellett a berettyószentmártoni fiókkönyvtárban a könyvtáros éneddel is találkozhatunk. Szereted ezt a munkát?

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár Fiókkönyvtárában keddtől péntekig a nyitvatartási időben találkozhatnak velem az olvasók, a Hunyadi Mátyás Tagiskola pedagógusai és tanulói. Nagyon kedvemre való ez a munka, hiszen továbbra is iskolai környezetben vagyok, a gyerekek rendszeresen és szívesen látogatják a könyvtárat könyvtárhasználati foglalkozásokat tartok, amiknek a témáját a tanórákhoz igazítjuk.

Sokan azt gondolják, hogy a könyvtárban nem történik soha semmi és mindig nagy csend van. Nos, a szentmártoni fiókkönyvtárra ez egyáltalán nem igaz. Állandóan tele van gyerekekkel, akik azon versenyeznek, hogy ki kaphatja meg hamarabb a legújabb Geronimo Stilton könyvet.

Jó ezt hallani, hogy könyvtárszerető, olvasást kedvelő gyerekek vesznek körül. Hogy látod, szeretnek a mai fiatalok olvasni?

Sokan panaszkodnak, hogy a mai gyerekek már nem olvasnak, de azt látom, hogy ha időben hozzászokatjuk ezeket a kis embereket a könyvekhez és felfedezik az olvasás örömét még gyermekkorban, akkor biztosan olvasó felnőttek lesznek belőlük később. Nekem személy szerint örömet okoz, ha az olvasóvá nevelés részese lehetek, hiszen én magam is irodalom szerető, olvasó ember vagyok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már olvasásról és könyvekről beszéltünk, neked melyik a kedvenc könyved, íród, költőd?

Mindig az az aktuális kedvencem, amit éppen olvasok, így nem tudnék csak egy-két könyvet kiemelni. Nagyon szeretek életrajzi regényeket, családregényeket olvasni. Közel áll hozzám a 20. század elejének irodalma és annak egész szellemisége, de újabban együtt olvasom a lányommal az éppen divatos ifjúsági regényeket is és azok között is vannak szórakoztató darabok.

Nagy élmény volt számomra a gyerekekkel együtt olvasni azokat a könyveket, amikkel a Barátunk a könyv olvasónapló pályázatra készültünk. Az iskola alsó és felső tagozatosaiból is sikerült csapatot szervezni, akiket az eredményes szereplésükért a megyei eredményhirdetésre is behívtak és értékes könyvjutalomban részesültek.

Gratulálok ehhez a szép eredményhez. Melyek a jövőbeli terveid?

Foglalkozásaimat újabbakkal szeretném bővíteni. A jövő évben tervezem egy Kelet Népe kiállítás létrehozását, aminek keretében a folyóirat 80 éves történetét mutatnánk be attól a pillanattól, amikor Szabó Pál, Barsi Dénes, Sinka István a Sebes-Körös hídjánál elhatározták, hogy létrehozzák a folyóiratot, aminek első számait még a berettyóújfalui Adler József nyomdájában nyomtattak és később országos jelentőségű folyóirattá nőtte ki magát.

Nagyon szeretem ezt az új munkát, mert új feladataim vannak, új embereket ismerhetek meg, konferenciákon előadásokon vehetek részt, minden nap irodalommal foglalkozhatom.

Köszönjük szépen az interjút, munkádhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk!

You have no rights to post comments