artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Újságcikk és interjú a középszintű német érettségi első részében. Levél és véleménykifejtés az íráskészség feladatlapon.

Az első feladatsor az olvasott szöveg értését teszteli. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll, a diákoknak 60 percük van erre a részre. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is (pl. apróhirdetések). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 1000-1200 szó.

Ebben a részben többféle feladattípus fordulhat elő, például feleletválasztás, igaz/hamis állítás, egymáshoz rendelés, cím, kép és összegző mondat bekezdéshez rendelése, kérdés és felelet egymáshoz rendelése, csoportosítás megadot kategóriák szerint, képek vagy események sorrendbe rakása a szöveg alapján, a szövegből kiemelt mondat vagy bekezdés helyének azonosítása,a szöveg részeinek sorrendbe rakása, hiányos szöveg vagy hiányos mondatok kiegészítése, rövid választ igénylő nyitott kérdések.

Az első feladatban német diákok mesélnek nyaralási terveikről, és ezzel kapcsolatban vannak a szöveg végén állítások.

A második feladat egy újságcikk megértése, ami után hat kérdésre kell megfelelően válaszolni. A harmadik feladatban egy cserediákkal készült interjút kaptak a vizsgázók, csak éppen a kérdések keveredtek össze, így sorba kell őket állítani.

A feladatlap utolsó szövege a lány gyerekek világnapjáról szól, amit az ENSZ kezdeményezésére minden év október 11-én tartanak. A szöveg végén egy összefoglaló található, amiben egyes szavakat, kifejezéseket kell pótolni.

A németből középszinten vizsgázók az íráskészséget mérő részben két feladatot kapnak. Az első feladatban verbális, illetve vizuális segédanyagra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelmű szöveget kell alkotni.

A második feladatban a vizsgázó hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget hoz létre négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó. Az írásbeli érettségin ehhez az egy részben szabad csak nyomtatott szótárt használni.

Az íráskészgé első feladatában egy szabadidőparktól kell információt kérni a megadott szempontok alapján 80-100 szóban.

A második feladatban véleményt kell kifejteni nyelvtanulás témában, a megadott szempontok mentén.

You have no rights to post comments