precizbanner

epervasa15

tavasz18.01

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

zoldvaros

2020. június 3. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Sonkával töltött csirkemell rántva, zöldséges rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Feketeerdő szelet 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Sült oldalas tört burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Brassói aprópecsenye sült burgonyával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

hasznaltkicsi

ilonatavasz2020  

 

Mértani sorozat, gráfok, logaritmus, valószínűségszámítás és függvények - többek között ilyen feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében. A középszintű matekérettségi hosszabb feladatainak többsége valószínűleg nem okoz majd problémát a vizsgázóknak, de a választható példák között van nehezebb feladat is. A fontos matematikai témák mind előkerülnek: van síkgeometria, sorozat, statisztika, egyenlet, függvények, koordinátageometria.

A középszintű matekérettségi első része 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a kérdések többsége nyílt végű.

Az érettségizők először ezt a feladatlapot oldják meg, 10-12 feladatra 45 percük van - ha az idő letelt, a felügyelő tanár összegyűjti a teszteket, csak ezután kapják meg a diákok a második feladatsort.

A feladatok többségére 2-2 pontot kapnak azok a diákok, akik helyes megoldást írnak, de van néhány 3 és 4 pontos feladat is.

A kötelezően megoldandó feladatok az eduline által megkérdezett szaktanár szerint az érettségizők többségének nem okozhatnak nagy problémát, a választható feladatok azonban nehezebbek, „van olyan matekpélda, amelynél nagyon alaposan végig kell gondolni a megoldási folyamatot” - mondta.

Tavaly a középszintű matekérettségi második részében nagyon sok valószínűségszámítás volt, az idén visszavettek ebből a témakörből a feladatsor összeállítói, kevesebb kérdés kapcsolódik a valószínűségszámításhoz - mondta a szaktanár. Hozzátette: a legfontosabb matematikai témák - síkgeometria, sorozatok, statisztika, egyenletmegoldás, függvények - mind szerepelnek a feladatsorban.

Bár a pedagógusok tapasztalatai szerint a középszinten érettségizők többsége a koordinátageometriától tart a legjobban, az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint az idei koordinátageometriai feladat könnyebb, mint az előző években. Hozzátette: a választható feladatok között van egy síkgeometriai is, amelyet valószínűleg kevesen fognak megoldani, mert nehéz átlátni, pontosan milyen megoldással lehet maximális  pontot szerezni.

Hány feladatot kell megoldani?

A középszintű matekérettségi második része két feladatcsoportból áll: a II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak.

A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. "A feladatok a középszintű követelmények keretein belül összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Szóljon hozzá!