artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csütörtökön az angollal folytatódik a 2013-as tavaszi érettségi: középszinten 54 447-en, emelt szinten 8585-en vizsgáznak. Mit érdemes gyakorolni az utolsó órákban? Mire kell figyelni a vizsgán? Hasznos tanácsok érettségizőknek az eduline-tól.

Híres emberek, környezetvédelem, találmányok, internet - ezeket a témaköröket akár az utolsó órákban is érdemes átismételni Berta Anikó középiskolai angoltanár szerint, ezek ugyanis szinte minden évben előfordulnak a vizsgán.

Berta Anikó az eduline-nak elmondta: az angol érettségi nem szokott meglepetést okozni, gyakorlással jól fel lehet rá készülni. A tipikus feladatok közé tartozik az interjúkérdések és válaszok összepárosítása, az igaz-hamis kérdések, valamint a kiegészítős szövegek - az üresen hagyott részeket megadott szavakkal vagy önállóan kiválasztott kifejezésekkel kell kitölteni.

Így néz ki a középszintű vizsga

A középszinten érettségizőknek 180, az emelt szinten vizsgázóknak 240 percük van a feladatsorra. Az írásbeli négy részből áll: középszinten 60 perc jut az olvasott szöveg értésére, 30-30 a nyelvhelyességre és a hallott szöveg értésére, 60 perc pedig az íráskészségre.

A középszintű vizsga A2-B1 szintű, nyomtatott szótárt közép- és emelt szinten is csak az íráskészséget mérő feladathoz használhatnak a diákok, ezt magukkal kell vinniük a vizsgára.

"Az a tapasztalat, hogy a szövegalkotás és a hallott szöveg értése okoz gondot, ezek is azoknak, akik alacsonyabb óraszámban tanulták a nyelvet" - mondta az angoltanár. Az utolsó pillanatokra ezért azt ajánlja a diákoknak, hallgassanak angol nyelvű számokat, nézzenek filmet vagy olvassanak. "Természetesen a pihenés a legfontosabb, fáradtan sokkal nehezebb jó érettségit írni" - tette hozzá.

Típushibák: ezekre érdemes figyelni

"Az ismeretlen szavak jelentését általában ki lehet következtetni a szövegkörnyezetből, vagy meg lehet keresni a szótövet. Ha ez nem sikerül, akkor sem szabad sokáig elidőzni egy-egy kifejezésnél, mert könnyen kifuthatnak az időből" - mondta Berta Anikó. Az angoltanár szerint a diákok értékes pontokat szoktak veszíteni azzal is, hogy figyelmetlenségből lehagyják a többes szám jelét vagy a határozatlan névelőt.

Az íráskészség résznél - amelyben általában levelet, újabban fórumos hozzászólást kell írni - a feladat helyes értelmezése szokott problémát jelenteni. "Azt tanácsolom, gondolják át, ki és kinek ír, mi a szöveg típusa, és ez alapján milyen stílus a legmegfelelőbb. Ha ezt nem jól választják meg a diákok, előfordulhat, hogy egy pontot sem kapnak a megoldásra, hiába helyes a szöveg nyelvtanilag" - mondta a szaktanár.

"Mielőtt nekikezdenek az írásnak, érdemes vázlatot készíteni a megadott szempontok alapján: a szövegben mindegyiknek szerepelnie kell" - tanácsolja Berta Anikó. A tanár szerint, bár az utolsó résznél lehet szótárt használni, nem érdemes sok időt az ismeretlen szavak kikeresésével tölteni, mivel a szöveg megalkotását, és nem a szókincs gazdagságát pontozzák a javítók.

Forrás:

You have no rights to post comments