artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. június 18. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Karalábéleves

Sajttal-baconnal grillezett jércemell zöldborsópürével, karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Természeti tehetségterületet felölelő 60 órás foglalkozássorozat fejeződött be a BSZC Arany János Gimnázium és Technikumban április 28-án. Az NTP-INNOV-22-0132 azonosítójú, a „Fenntartható egészség 2.0” névre keresztelt projekt megvalósítására az intézmény 1 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség jóvoltából.

A záró rendezvényt az iskola tehetséggondozó szakvizsgás oktatója Szűcsné Csontos Katalin nyitotta meg. A köszöntő után Nagyné Gecse Mária biológia-kémia szakos tanárnő, a projekt menedzsere ismertette a komplex gazdagító program paramétereit, céljait. Két évvel ezelőtt Fenntartható egészség címmel megvalósított programjukban arra keresték a választ, hogy a környezeti hatások milyen károsodást okoznak az élőlények, köztük az ember szervezetében. Most a témát a mentális egészség oldaláról közelítették meg. Sokszor a lelki zavarok, az iskolai stressz, a tehetségeseket halmozottan érintő megfelelési kényszer okozta szorongás idéz elő fizikai, illetve pszichés megbetegedéseket. A stressz leküzdésére pszichológus bevonásával stresszkezelő, - megelőző technikákat sajátíthattak el a diákok. Továbbá foglalkoztak a tinédzsereket is súlyosan érintő táplálkozási zavarokkal, ételallergiákkal, a rossz étkezési szokásokból adódó betegségekkel.

arany 02arany 01

A projekt egyik kiemelkedő eseménye volt a családi délután, ahol a diákok szüleikkel együtt egészséges konyhatechnikával egészséges ételeket készítettek Kathóné Papp Éva élelmezésvezető irényításával. Természetesen a kísérletek sem maradtak el. A természettudományos laborban elvégzett tanulói kísérletek a tápanyagok felszívódásának és kiválasztásnak biológiai, kémiai, fizikai hátterének megértésére és szemléltetésre irányultak. Tanulmányi útjuk a balmazújvárosi Rózsás biocsárdába és a derecskei almáskertbe vezetett, ahol nemcsak a biogazdálkodás mikéntjével, hanem egy életstílussal is megismerkedhettek.

A zárórendezvény szakmai előadását Krizsán Vivien, a Gróf Tisza István Kórház dietetikusa tartotta. A sokszor megdöbbentő adatokat bemutató előadás után következett a tehetségpontos diákok interaktív bemutatója. A program jeles eseményeiről készül fotókiállítás megtekinthető az iskola aulájában.

You have no rights to post comments