artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Arany János Gimnázium alapításának 75. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak 2022. május 20-án a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színháztermében. Az eseményen részt vett Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Pálfi Anikó, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatalának vezetője, Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum vezetői: Pelyhéné Bartha Irén főigazgató, Papp Gábor kancellár, Berettyóújfalu középiskoláinak vezetői, a képviselő testület tagjai, a közintézmények képviselői, az Arany János Gimnázium jelenlegi és volt pedagógusai és diákjai. Az ünnepi megemlékezést követően a rendezvény kiállítással és baráti beszélgetéssel folytatódott a BSZC Arany János Gimnázium és Technikumban. KÉPGALÉRIA

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében visszaemlékezett középiskolás éveire, valamint örömét fejezte ki, hogy egykori diáktársait, az iskola volt tanulóit újra láthatja ezen a rendezvényen. Kiemelte, büszkék lehetünk arra, hogy az iskola évtizedeken át bizonyítja az oktatás magas színvonalát, kiváló tanároktól tanulhattak, tanulhatnak az ide járó diákok. Városunk folyamatosan fejlődik, ennek a fejlődésnek fontos szereplője a helyi oktatás.

Dr. Vitányi István – mint az iskola egykori diákja – emlékkitűzőt kapott, melyet a Diákönkormányzat jelenlegi elnöke, Csikortás Dominik tűzött fel.

75 éves az Arany János Gimnázium 1875 éves az Arany János Gimnázium 25

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, mint az iskola egykori tanulója fontosnak tartja azt, hogy a felkészült tanároknak és a magas szintű oktatásnak, a kapott tudásnak köszönhetően érték el azt, ahol ma tartanak. - Visszatekintve az iskola történetére, találunk benne küzdelmes időszakokat. Az, hogy ez az iskola ma is él, sőt, erősebb, mint valaha, nagyon komoly teljesítmény. Sokszor mondjuk büszkén, hogy Berettyóújfalu iskolaváros. Alap és középfokú, valamint művészeti iskolák biztosítják azt a lehetőséget, hogy a város és a térség fiataljai alapvető tudást, művészeti ismereteket és szakmákat sajátíthassanak el, felkészüljenek a felsőoktatási tanulmányaikra, vagy kiléphessenek a munka világába. Ami viszont sokkal többé teszi, mint a tudás megszerzésének helye, az a szellemiség és lelkiség, amely az "Arany" fennállása óta mindig is az intézmény zászlóshajója volt.- emelte ki a polgármester.

Muraközi István beszédéből megtudhattuk azt is, hogy a közeljövőben elkészül Falucskai Jenő – az Arany János Gimnázium egykori igazgatójának, a város díszpolgárának – bronzportréja, Győrfi Lajos szobrászművész alkotásaként. Városunk polgármesterének – mint egykori tanítványnak – szintén emlékkitűzőt adtak át.

75 éves az Arany János Gimnázium 3075 éves az Arany János Gimnázium 18

Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója ünnepi beszédében Szent-Györgyi Albert szavait idézve köszöntötte a jubileumi ünnepség résztvevőit: „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson minket a jól elvégzett munka örömére és az alkotás izgalmára, segítsen megtalálni mindazt, amit szívből szeretünk.” - A múltat az emlékezet köti össze a jelennel. A régmúlt emlékek felidézése, a tiszteletadás, az emlékezés és elmélkedés apró mozaikokként adják össze az Arany elmúlt 75 évének kortörténetét. A jövő szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy a felnövekvő nemzedék számára mi, felnőttek mit tartunk fontosnak továbbadni – hangsúlyozta a főigazgató. Ha nem ismerjük gyökereinket, hagyományainkat, ha nincsenek emlékeink a felnőtt életbe vezető útról, akkor életünk nehéz pillanataiban nem találunk kapaszkodót. A szülők, oktatók, pedagógusok felelőssége éppen ezért óriási. Az iskola több, mint egy oktatási intézmény. Ez a 75 éve sikeresen működő intézmény olyan szellemi alkotóműhely, amely például szolgál a környék fiataljainak.

Főigazgató asszony is - mint az iskola egykori diákja - emlékkitűzőt kapott ajándékba.

75 éves az Arany János Gimnázium 3575 éves az Arany János Gimnázium 46

Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető köszöntőjében elmondta, három emberöltő, három korszak története fér bele ebbe a 75 évbe. A visszaemlékezések és egykori diákokkal való beszélgetések alapján elmondható, hogy a kezdeti éveket nevezték hőskornak, a 70-80-as éveket fénykornak, a jelenkort pedig a jövő nemzedékének lesz a feladata elnevezni. 1945 augusztusában, amikor a második világháború még épp csak véget ért és ideiglenes kormány vezette az országot, a kulturális és anyagi szempontból is elmaradott térségben a szülők és pedagógusok egy csoportja kezdeményezte egy általános műveltséget adó középiskola életre hívását. 1946 szeptemberében indult el az oktatás, ekkor alapították az Arany János Gimnáziumot. A legalapvetőbb feltételekért is regénybe illő küzdelmet folytattak az iskolaalapítók, élükön Sápi János igazgató úrral. 1947-ben lett saját épülete a gimnáziumnak, majd 1956-ban költözött a volt honvéd laktanya épületeibe. A 60-as évek második felére a megye legnagyobb középiskolája lett, a tanulói létszám elérte az ezer főt. 1969-ben átadták a mostani épület elődjét. Ez költözéssel és az anyaiskola kettéválásával is járt. Az eredeti épületben maradt a Zalka Máté Szakközépiskola, az újban pedig az Arany János Gimnázium és Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola kezdte meg a tanévet. 1971-ben átadták az iskola mellett épült új kollégiumot, amely Szabó Pál nevét viselte és 2011-ig adott otthont a mintegy 40 környező településről érkező diáknak.

- A legfontosabb feladat eredményeink folyamatos fejlesztése az iskola hagyományos értékrendjének megtartása – mondta Mihucz Sándorné.

75 éves az Arany János Gimnázium 4875 éves az Arany János Gimnázium 54

A tanév utolsó napján a diákok emlékfát ültetnek az évforduló tiszteletére és időkapszulát helyeznek el a fa mellé, amely a jubileumi események emlékét őrzi majd - zárta ünnepi beszédét az igazgató.

Az ünnepi rendezvényen a Füredi család tagjai is megosztották emlékeiket, akik négy generáción keresztül mind az Arany János Gimnáziumban jártak középiskolába. Személyesen itt volt Füredi Józsefné, Zsófika néni, egykori latin-magyar szakos tanár és fia, Dr. Füredi László, a Berettyóújfalui Járási Ügyészség vezető ügyésze, gyermekei – Bálint és Péter – pedig üzenet formájában idézték fel emlékeiket.

Az ünnepség után az Arany János Gimnázium épületében megrendezett kiállítás megnyitójával majd baráti beszélgetéssel folytatódott a megemlékezés.

You have no rights to post comments