artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapta az a 70 ezer diák, aki középszinten érettségizik magyarból. A kétoldalas szöveg elolvasása után különböző szövegértési feladatokat kell megoldaniuk. Iskolai memoriterekről írhatnak érvelést, vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhatnak meg hozzászólást – ilyen feladatokat kaptak a vizsgázók a középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási részében. Egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Tisztán nyelvészeti szöveget kaptak a magyarból középszinten érettségizők a feladatsor első részében - egy szótár előszavát kell elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. A szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van - ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek.

Iskolai memoriterekről írhatnak érvelést, vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhatnak meg hozzászólást – ilyen feladatokat kaptak a vizsgázók a középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási részében.

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második részében a diákok két szövegalkotási feladatból választhatnak: vagy egy megadott témáról írnak érvelést, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell hétköznapi műfajú szöveget (például panaszlevelet, hozzászólást, felszólalást, kérvényt) írniuk. A szövegnek 120-200 szóból kell állnia, és maximum tíz pontot lehet szerezni.

Az idei téma kifejezetten aktuális, mert - ahogy arról vasárnapi cikkünkben beszámoltunk - 2024-től egészen átalakul a középszintű magyarérettségi, többek között a memoriterek is komolyabb szerepet kapnak.

Nem mindig az ideihez hasonló "iskolai" témáról kell érvelést írni, 2021 májusában például azon lehetett gondolkodni, menő-e a társasjáték, a 2020-as érettségin pedig a versenysport volt a téma. Az érvelésben nincsenek rossz vagy jó vélemények, a lényeg a szöveg megfelelő felépítése.

Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak egy hozzászólást kell írniuk iskolai kirándulások témában. Tavaly a „gyakorlati szöveg alkotása” feladatban egy természetjáró szakkör elindításáról kell levelet írni, korábban pedig a közösségi média használatával összefüggő dilemmákkal kapcsolatos vitaindító írása is szerepelt a feladatok között.

A középszintű feladatsor második részében két feladat közül választhatnak a diákok: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. A szöveg mindkét feladatban lehet lírai alkotás, szépprózai mű vagy műrészlet, drámarészlet – igaz, a diákok minden évben arra számítanak, hogy az első választható feladatban egy novellát kell majd elemezni. Idén sem kellett csalódniuk, egy Szabó Magda-novelláról írhatnak esszét.

A novellák, költemények, balladák bármelyik korszakból, szerzőtől származhatnak, nincs semmilyen tematikai vagy műfaji kötöttség - fontos, hogy a kétszintű érettségi rendszer bevezetése óta nem kell ismert művet kapniuk a diákoknak, bár az elmúlt években többször került olyan vers a feladatsorban, amely a tananyag része. Akármelyik feladatot is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.

You have no rights to post comments