artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A magyar kultúra napjához közeledve a Nadányi Zoltán Művelődési Ház bezártsága ellenére sem maradt tétlen. A világhálón olyan tartalmakat jelentet meg, amely valamilyen módon kapcsolódik a magyar kultúra napjához. Január 20-án a magyar kultúra napjához kapcsolódó sajtótájékoztatóra került sor. Egy berettyóújfalui költő két karácsonyi kötetéről L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Csizmadia Ádám a Széchenyi István Tagiskola, valamint az Igazgyöngy AMI tanulója és a szerző tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

A Magyar Aranykereszttel kitüntetett író, fotográfus, énekmondó Kocsis Csabának 2020-ig 11 kötete jelent meg. 2016-ban látott napvilágot a Kiskutya a sötétben című első gyermekverseket tartalmazó kötete, amelyet Bogi lánya 10 éves kori digitális rajzai ihlettek. A sors úgy hozta, hogy a karácsonyi forgatagban két gyermekverseket tartalmazó könyve is megjelent.

A Magyar Napló kiadásában megjelent kötete, a Megrajzolom az ebédet a gyermekrajz világából merít. A könyvet Finta Éva József Attila-díjas költő szerkesztette, felelős szerkesztője Zsiga Kristóf volt, a kötetet Jánosi Zoltán gondozta. A nagyon szép kötetet a Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz tartozó köznevelési intézmények és az Igazgyöngy AMI közös tanulóinak rajzai díszítik. A borítót Csizmadia Ádám rajzának felhasználásával Szita Barnabás és Bányai Anna készítette. A kötet L. Ritók Nóra ajánlásával jelent meg: „Így születtek a játékos kis versek, melyek tovább viszik a rajzok üzenetét az irodalom birodalmába.”

A Széphalom Könyvműhely gondozásában – Kocsis Boglárka (1993) illusztrációival –  megjelent Apák napja a szerző édesapjának, Dr. Kocsis Andrásnak (1919–2013) állít emléket, aki maga is természetkedvelő volt és költő. A borítótervet Kocsis Boglárka rajzának felhasználásával a Scriptor Kft. készítette, szerkesztő Lackfi Margit, felelős kiadó Mezey Katalin.

Címlapfotó: Kun Ábrahám

IMG 20210120 131725

A fotón Gál Csaba, a Münchenben élő előadóművész látható, aki mindkét kötet egy-egy versét megzenésítette.   








Egy kis ízelítő az Apák napja című kötetből

Könyvborító1

Hencidától Boncidáig

Tolnát, Baranyát bejárta
egy sokat látott ember,
hétrétgörnyedt, pápaszemes,
kinek szakálla kender.

Hencidától Boncidáig
elfolyik a sárga lé,
sáfrányos a tyúkhúsleves,
szél fúj Kolozsvár felé.

Hagymás Makó – Jeruzsálem
jaj de hosszú gyalogút:
háromezer kilométer,
nem jár arra kisvasút.

Helycsere

Volt Biharnak két kis falva,
nem termett ott édes alma.
Dombon lakók völgybe vágytak,
síkon élők hegyre hágtak.

Ki síkra ment, örvendezett,
kapott a hely Örvénd nevet.
Körösfalván nagy a bánat,
elnevezték Bánlakának…

Berettyószéplak

Magyar falu Kőrelak,
Hogy kerül a kőre lakk?
Szóba került az idén:
Hol kapáltok? Hát Körén!

Török, tatár megérkezett:
kasza, kapa odaveszett.
Menekültek, haj, előre,
fel egész a Réz-tetőre.

Mikor elment a sereg,
építettetek új helyet.
Folyó mellé házakat,
mondták is: de szép a lak!

Apák napja – fülszöveg

Kocsis Csaba (Berettyóújfalu, 1959) magyar arany érdemkereszttel kitüntetett író, költő, fotográfus, énekmondó, aki a határon túli magyarság körében is jól ismert, a kárpátaljai és biharországi és erdélyi közösségekben gyakran megfordul. Gyermekverseinek új gyűjteményében a gyermekszemmel nézett világ mindennapi történéseiről, a családi eseményekről, az évszakok váltakozásáról olvashatunk. A sok költői leleménnyel és életszeretettel megírt, játékos mondókákat, magyarországi és erdélyi község és város nevekből készült tréfás verseket Kocsis Boglárka színes, humoros rajzai illusztrálják.

Egy kis ízelítő a Megrajzolom az ebédet című kötetből

Könyvborító2

Három kakukk

Hosszúszó Berekszó
Kékes Lápos Berettyó
Mára Sajó Ruszkova
Füzes Nádas Kalota

Nadrág Sajó Lekence
Almás Barót Kemence
Hagymás Barca Mogyoród
Sebes Zilah Homoród

Sigér Ludas Torockó
Görgény Budak Székelyjó
Feketevíz Belényes
Iza Viza Sekélyes

Szamos Maros Szederjes
Egres Macskás Esztelnek
Csukás Abrud Porumbák
Dobra Dombra Vidombák

(Patakok, folyók Erdélyben, kivéve három szót, ami csak eszembe jutott.)

Éhenkórász horgász

Pece-Parti Párizs,
Törökbúza, mák, rizs:
Átmegyek a hídon,
Klári ne ordítson!

Elúszik a pisztráng,
nincsen rajta istráng:
Ügyetlen a horgász,
Szegény éhenkórász!

Megrajzolom az ebédet fülszöveg

„Lehet-e gyermeki módon látni, gondolkodni és verselni? Nos, nem egy képzőművésztől hallottam már, hogy a legjobb alkotások akkor születnek, mikor alá tudjuk rendelni a „tanult én”-t az alkotásnak, és az ösztönös kifejezés vezeti a kezünket, kötöttségektől mentesen, bátran, úgy, ahogy egy gyerek rajzol, fest. Rajztanárként pedig arra törekszünk, hogy megőrizve a gyermeki viszonyulást, véleményt a világról, tanítsuk a vizuális hatáskeltés eszközeinek használatát, a jobb kifejezés érdekében. Ebben talán a gyermeki, egyéni viszonyulás megőrzése a legnagyobb kihívás. Az Igazgyöngy Alapítvány és AMI módszertana ezen alapul. Ötödik éve dolgozunk együtt a Berettyóújfalui Tankerülettel, és adjuk át az általános iskolák tanítóinak azokat a feladatokat, melyekkel mindez az iskolában is megvalósítható. Így jutott el Kocsisné Jován Ildikóhoz is, aki nagy örömmel és élvezettel vitte be azokat a tanítványai közé, persze nemcsak az iskolában, hanem otthon is foglalkozva vele. Az eredményeket látva férjét, Kocsis Csabát is megihlették a rajzok. Így születtek a játékos kis versek, melyek tovább viszik a rajzok üzenetét az irodalom birodalmába. Ezeket olvasva pedig nekem, a pedagógusnak új megközelítések, feladatok jutnak az eszembe. Így hat hát egymásra két dolog, és vezet minket tovább, hogy boldogabbá tehessük a gyerekeket, és sikeresebbé a nevelés folyamatát, a művészetek eszközeivel.”

L. Ritók Nóra

You have no rights to post comments