artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Bihari Népművészeti Egyesület szervezésében, 2020. október 16-án került megrendezésre az „Élő népművészet” – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás észak-alföldi regionális kiállításának megnyitója a Makk Kálmán Moziban. A kiállítás 2020. október 16. – december 20. között, hétfőtől péntekig 13-17 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján bármely más időpontban megtekinthető a berettyóújfalui Zsinagógában. KÉPGALÉRIA

Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás megnyitójának résztvevőit. Mint elmondta, a kiállítás a járványhelyzet miatt még csak most kerülhetett megrendezésre, de így a nemrég felújított Zsinagóga épülete adhat helyet ennek a színvonalas tárlatnak. A Bihari Népművészeti Egyesület először kapott lehetőséget arra, hogy ebben az évben az észak-alföldi regionális fordulót megrendezze. Az értékelésekre és eredményhirdetésre a Zsinagógában kerül sor.

élő népművészet 06élő népművészet 34

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntőjében elmondta, szívet melengető és gyökeret, magot találó érzés ezen a kiállításmegnyitón részt venni. Nehéz ilyenkor köszöntőt mondani, ugyanis az alkotást nem lehet köszönteni, nincs kora, nincs ideje. A népművészet abból a funkcionális feladatából, amiből kialakult, megmaradt egy másfajta formában. Ahogy ez a kiállítás is bizonyítja, ebben a megyében, Biharban jól meg lehet mutatni azt, hogy miként élünk és hogy vagyunk. Alelnök úr minden alkotónak gratulált és kérte őket, hogy vigyék, tanítsák, éltessék tovább a népművészetet, mert meg kell, hogy maradjon.

 élő népművészet 17élő népművészet 39

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere beszédében kiemelte, büszke arra, hogy városunkban egy ilyen színvonalas és jelentős rendezvény megvalósulhat. A népművészet és annak sok-sok ága a mindennapokból született. A dísz-és egyben használati tárgyak a paraszti életforma mindennapjait határozták meg. Ennek az életformának a megszűnésével fennállt annak a veszélye, hogy a feledés homályába vesznek ezek az értékek. Az alkotók és közösségek szerencsére tovább éltetik akár a népzene, akár a néptánc, vagy az alkotó népművészet területén ezeket az örökségeket. Az elmúlt évtizedek a népművészet életrevalóságát mutatják. Az élő népművészet mögötti tartalom valóban megjelenik, így a tovább élés záloga biztosított. A népművészet éltetése főhajtás a múltunk előtt, a kiállítás helyszíne, a felújított Zsinagóga pedig főhajtás az építészeti örökségünk előtt.

élő népművészet 31élő népművészet 51

élő népművészet 57élő népművészet 62élő népművészet 67

A rendezvényen közreműködött Turzó Boglárka népdalénekes és a Sárkányhúzó Zenekar. A kiállítás 2020. október 16. – december 20. között, hétfőtől péntekig 13-17 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján bármely más időpontban megtekinthető a berettyóújfalui Zsinagógában.

A bejelntkezéseket a 06 54 400-146-os telefonszámon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várják.

You have no rights to post comments