artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2020. szeptember 12-én kerül megrendezésre országszerte a nyitott templomok napja, amelynek során az érdeklődők a szakrális értékeinket ismerhetik meg közelebbről és egy névtelen adományozó jóvoltából - valamint Karancsi Lajos és Vincze István munkájának köszönhetően – ezen a napon újra megszólalhat a berettyószentmártoni katolikus templom közel 50 éve nem használt orgonája. Karancsi Lajossal, az orgona felújítójával beszélgettünk.

Kérjük, röviden mutatkozzon be olvasóinknak! Hogy ismerkedett meg a zene világával, közelebbről az orgonával?

Jelenleg a nyugdíjas éveimet élem, végzettségem szerint gépésztechnikus, valamint mechanikai műszerész vagyok. 12 éves koromtól kezdve éltem része a zene. Klarinétozni tanultam, több hangszeren (pl. szóló-és basszusgitár, szintetizátor) pedig autodidakta módon tanultam meg játszani.

Az orgonával való kapcsolatom inkább a műszerész végzettségemhez kapcsolódik, ugyanis nagyon szeretem a régi szerkezeteket (írógépeket, varrógépeket még gyűjtöttem is). Nagyon megfogott a régi szakemberek technikája, amivel dolgoztak. Az orgona egy csodálatos hangszer, amely a bőr dudából és más sípos hangszerekből fejlődött ki a XI. században. Az ókorban pedig a víziorgona már létezett.

50 év után újra megszólal az orgona 0550 év után újra megszólal az orgona 04

A berettyószentmártoni katolikus templom orgonájáról mit érdemes tudnunk?

Erről az orgonáról sajnos nagyon keveset tudunk. Sem a készítőjének a neve, sem pedig a készítés helye, ideje nem található meg rajta. Egy régebbi kiadású füzetben – amely a templomok történetével foglalkozik – azt írják, hogy ez az orgona a jelenlegi helyén 1891 szentestéjén szólalt meg először. Jövőre lesz 130 éves. Az elmúlt közel 50 évben egyáltalán nem működött.

50 év után újra megszólal az orgona 1050 év után újra megszólal az orgona 01

Milyen javítási munkákra volt szükség, hogy újra megszólalhasson a templom orgonája?

Először egy ipari porszívóval teljesen ki kellett takarítani. Az orgonaszekrény teljesen mozgott, ugyanis a 130 éves csontenyv eleresztette az illesztéseket. Ezt korszerű ragasztással és műgyanta alapú „folyékony fával”, fatapaszokkal sikerült stabilizálni. Ennek nagy jelentősége van minden akusztikus hangszernél, mert ha repedés, vagy szétcsúszás van rajta, akkor leveszti a hangerejét. Maga a szekrény adja az erősítést. A sípágyak, sípszékek – melyekbe 1-1 sor síp van beleállítva – szintén fából készültek, teljesen kotyogósak voltak, nem illeszkedtek, nem kapcsolódtak szorosan a többi alkatrészhez.

50 év után újra megszólal az orgona 0650 év után újra megszólal az orgona 0750 év után újra megszólal az orgona 09

Szerkezetileg három féle munkából állt a javítás. Stabilizálás, esztétikai rendbetétel (festés, díszítés), a legnehezebb rész pedig a sípok hangolása volt. Az orgonának 77 db fasípja és 133 db ón-ólom ötvözetből készült lemezcső sípja van, 4 regiszterkapcsolóval. A sípok nagyon rossz állapotban voltak, a felújítást követően kb. 70%-uk szól. További helyreállítási munkával remélhetőleg teljesen rendbe lehet hozni.

Az interjút követően Karancsi Lajos szólaltatta meg az orgonát, az alábbi videó a főpróbán készült. Aki élőben szeretné meghallgatni, az vegyen részt szombaton a fesztiválon!

Az esemény részletes programja az alábbi linken érhető el:

https://berettyohir.hu/index.php/kultura/9460-ars-sacra-fesztival-berettyoujfaluban

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a 54/ 475-577 telefonszámon lehet 2020. szeptember 11. pénteken 15 óráig. (A regisztráció során kérjük jelezni, hogy gyalogosan, személyautóval, kisvonattal, vagy kerékpárral érkeznek!)

kozosenek

You have no rights to post comments