precizbanner

egeszsegesvaros

akcio

tavaszbanner2020

gazdatél

aurabannermedium2

zoldvaros

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2020. február 17. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Karajszelet jóasszony raguval, párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Karfiolleves

Hortobágyi aprópecsenye tésztával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

karosszeria

telivasar  

badogosablakállás

 

A „Jobbra át”- politikai radikalizálódás és hangulatképek a jobbratolódás éveiben Biharban és a Hajdúságban című moderált kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét városunkban a Trianon-emlékév 2020. február 13-án, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Az egy évig tartó, Trianon témáját minden lehetséges nézőpontból bemutató előadássorozat nyitó részében Bagdi László, Godzsák Attila és Csarkó Imre történészek beszélgettek a '30-as években hazánkban is végbement, napjaink társadalmában is éles vitákat generáló híres-hírhedt folyamatról, a jobbratolódásról. KÉPGALÉRIA

Megtudhattuk, milyen lenyomatot hagyott a jelenség szűkebb hazánkban, Biharban, a Hajdúságba kitekintve pedig hogyan változott Debrecen városa a Gömbös-Bethlen háború egyik epizódjaként fajvédő-konzervatív csatatérré.

Bemutatásra került továbbá egy ezidáig méltatlanul parlagon hevert téma, az elszakított országrészekről anyaországba menekültek helyzete. Megismerhettük, hogy "partvonalon kívülre" helyezésük és a húszas évek sorozatos társadalmi-politikai konfliktusai ellenére milyen fontos szerepet játszottak többek között Berettyóújfalu vármegye székhellyé alakulásában, vagy milyen meglepő mértékben vették ki részüket mind a helyi, mind az országos politika alakításában.

Mindezek mellett az előadók Trianon előzményeiről, valódi és látszólagos okairól is beszéltek, valamint a jelenséget körülvevő tévhiteket és mítoszokat is górcső alá vették.

Jobbra át 12Jobbra át 01

Szóljon hozzá!