artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Molnár Antal hajdúböszörményi természetfotós képeiből „Nyitott Szemmel Hajdú-Bihar Megyében” címmel nemrégiben nyílt kiállítás a Nadányi Zoltán Művelődési Központban. A szebbnél szebb fényképekből készült tárlatot szeptember 20-ig lehet megtekinteni. Nyugodt szívvel merem ajánlani, mert valóban érdemes áldozni rá egy órácskát.

 
A negyvenéves hivatásos természetvédőt – több, ilyen témájú kiadvány szerzőjét, illetve szerkesztőjét - a lenyűgöző fotók születéséről, az ellesett pillanatok megörökítésének technikájáról kérdeztem.

Mióta foglalkozik természetfotózással?

Gimnazista korom óta fotózók és a kezdetek óta a természet a központi témám. Eleinte egy Zenittel, majd később több más típussal - de mindig tükörreflexes fényképezőgéppel fotografáltam. Egy ideig voltam hivatásos fotós is a Hajdúsági Múzeumban, itt fekete-fehér technikával magam hívtam elő, illetve nagyítottam a képeket, de ez már a múlté. Jelenleg digitális tükörreflexes technikát használok és inkább lelkes amatőrnek tartom magam, aki sok időt tölt természetfotózással.

Hol kerülnek „felhasználásra” a fotói?

Tucatnyi a saját kiadványaimnak a száma, amelyet magam illusztráltam. Ezek közé tartozik például a Bodrogról, a Királyerdőről és a Hajdúság eltűnő természeti értékeiről készült kötetek. Emellett ismerőseim révén több olyan, valamilyen zöld szervezet gondozta kiadványt is segítettem néhány fotóval - elsősorban madárfotókkal -, amelyek egy-egy hazai tájat mutatnak be.

Hogyan születnek ezek az izgalmas, különlegesen szép fényképek? Miként lehet megörökíteni ezeket a ritka pillanatokat?

Ha valaki sokat tartózkodik a természetben és ismeri is azt - tudja, melyik virág, mikor és hol nyílik - akkor nem nehéz jó felvételeket készíteni. A madár felvételek, amelyek az elmúlt két-három évben a fő témámmá vált, már más a helyzet. Bár sok impozáns felvétel született már terepjáróból is, de a legjobbak, lessátorból készülnek. Ehhez már nem elég ki menni és jókor, jó helyen lenne, hanem már egy elég alapos előkészítést is igényel. Ki kell választani az arra alkalmas helyszínt, egyeztetni, megállapodni a terület tulajdonosával a les kihelyezéséről, majd kivinni azt. Ha mindezt megszerveztük és szerencsénk is van, akkor néhány, kora reggeli, többórás várakozás után készülhet egy-két sikeres fotó...

A fotóival sikerült már valamilyen díjat, díjakat nyernie?

Eddigi egyetlen pályázaton indultam, akkor is csak egy barátom unszolására. Akkor - a tárlaton is bemutatott „Gyurgyalag-nász” felvétellel - díjat is nyertem.

Nem csak a fotók, az azokhoz készült kommentek is rendkívül találóak, figyelemfelkeltők. 

A képekhez írt széljegyzeteket Drén Boglárka kolléganőmmel közösen írtuk, de igazából nem kellett sokat agyalnunk rajtuk, a gondolatok jöttek maguktól. Ezek a kommentárok valójában fenntarthatósági üzenetek, s ezektől válik igazán tudatformálóvá a bemutatott tárlat.

A kiállítás plakátján feltűnik a Zöld kör szervezet logója, melynek az elnöke. Mivel foglalkozik a Zöld kör?

A Zöld Kör immár 21 éve foglakozik környezet-és természetvédelemmel, környezeti neveléssel. Székhelyünk ugyan Hajdúböszörményben található, de működési területünk túlnyúlik a hajdúság határain. Berettyóújfaluba a Bihari Természetbarát Egyesület révén jutottunk el, akikkel partnerségben dolgozunk együtt a helyi természeti értékek védelme kapcsán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mit tanácsolna azoknak, akik most szeretnének belevágni a természetfotózásba?

Szép tájfotókat, valamint tetszetős virágokról, esetleg rovarokról kezdő szinten és viszonylag egyszerűbb fényképezőgépekkel is készíthetünk jó felvételeket. De egy szint fölött már „zsebbe nyúlós” a technikai igény és időt, energiát is jócskán kell áldozni egy-egy jobban sikerült fotóba. De akinek van lehetősége és szívesen áldoz erre, annak a természet ritka, különleges pillanatokkal hálálja meg a fáradozását.

You have no rights to post comments