precizbanner

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. július 22. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Palócgulyás

Párizsi csirkemell fűszeres tejföllel, sült burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gombaleves

Sült csirke rizzsel

"B" menü:

Paradicsomleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

Hadnagy Jolán, a Farkaslakai Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke tartott ma előadást Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben címmel a Bodorka NépmesePontban. Az előadássorozat - amely bejárta az egész Kárpát-medencét, és amelynek a 23. állomása volt Berettyóújfalu - egy határon átnyúló pályázat keretében, a Magyar Kormány támogatásával valósulhat meg.

Sajátságos perspektívából ismerhettük meg a magyar népmeséket Hadnagy Jolán előadásában, aki "civilben" óvónő, négy gyermek édesanyja és friss nagymama. Mondandóját Tamási Áron szavaival kezdte:

„Mese kell nekünk! Szépségét zuhogtató, végtelenbe áradó, csodálatos mese, ahol rajongó, hősi magyar lelkünk nagy világosságú tüzek mellett táborozhatik.”

hadnagyjolan01Az előadótól megtudtuk, a magyar népmese nem azt közvetíti, hogy minden rendben van, hanem abban erősít meg, hogy minden rendbe hozható, de ehhez utakat kell bejárni. Ilyen utak, példák, kódok vannak a világ egyik legnagyobb mesekincsében, ezért fontos, hogy minél többet meséljünk. Mert a mese a gyermeknek is jó, de a felnőttnek sem árt.

- Szolgálatot teljesítek - fogalmazott a farkaslakai óvónéni - a feladatom minél több emberhez eljutni, a szavak erejével életre kelteni a csodát, melyhez természetesen a magyar népmeséinkben is tisztán és érthetően megfogalmazott erkölcsi törvények betartására is szükség van, például az alázatra, a szolgálatra, az áldozatvállalásra és -hozatalra, a küzdelemre és az igazi értékek meglátására.

Példát mutatnak a magyar npmeséink abban is, hogy a kis és nagy család (köz-ős-ség, nemzet) áldás, melyet megszerezni és megtartani kihívás, feladat. 

- Merjünk elindulni az úton! - bátorított az előadó - Merjünk világot látni, fényt keresni, majd újra hazatérni! Merjük a társunkat, párunkat, felünket megkeresni és fogadjuk az Isten áldását, a gyermeket!

Az inspiráló előadás hallható lesz még néhány magyarországi, felvidéki, erdélyi és székelyföldi helyszínen is.

hadnagyjolan03

Szóljon hozzá!