artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2018. július 3-án sajtótájékoztatót tartottak Szentpéterszegen, a Faluház és Könyvtár rendezvénytermében (4121 Szentpéterszeg, Fekete Borbála u. 9.) annak kapcsán, hogy Balogh Zoltán fotográfus, Tegdes László grafikus és Velényi Rudolf festőművész közreműködésével megalakult az I. Szentpéterszegi Művésztelep, melynek kiállítása 2018. július 10-én, 17 órai kezdettel nyílik.

A művésztelep célja, hogy helyet és lehetőséget biztosítson az emberi (természetes, épített, vizuális) környezet kialakítását művészi fokon művelők számára az alkotásra. Első alkalommal 2018. július 5-től 10-ig tart a táborlakók munkája, melynek végén, július 10-én 17 órakor kiállítás megnyitóval várják az érdeklődőket az elkészült munkákból. A kiállítást megnyitja Seres Géza fotóművész. A alkotásokat a Faluházban augusztus 10-ig munkaidőben tekinthetik meg a látogatók.

A művésztelep létrejöttét támogatta Szentpéterszeg Község Önkormányzata, s szándékaink szerint a későbbiekben minden nyáron fogadja majd a képzőművészeket, s ez a csendes, otthonos kis falu lehetőséget nyújt majd a nyugodt alkotó munkára.

IMG 8371

A Szentpéterszegi művésztelep alapításáról

Múlt:

Az általános iskolai rajztanáromnak Pálfi Dénes emberi és szakmai magatartásának köszönhetem, hogy közelebb kerültem a képzőművészethez, és egyre többet foglalkoztam a rajzolással. Ennek eredményeként egy nemzetközi gyermekrajz versenyen tízen négy évesen linómetszetemmel harmadik helyezést értem el. Középiskolás koromban tagja lettem a Debreceni Medgyesi Ferenc Képzőművészeti Körnek, ahol a kör művésztelepein is részt vettem. A felsőfokú tanulmányaim során létre hoztam és vezettem a KFK Galériát Kecskeméten, később a Pallagi Galériát Pallagon ezt követően a Benedek Elek Galériát Debrecenben.

Jelen:

A képzőművészeti életbe való aktív részvételen túl a galériák létrehozásával, az alkotótársak részére biztosítottam a bemutatkozási lehetőséget. Egy művésztelep létrehozása már évekkel korábban szándékaim között szerepelt, amit most Szentpéterszegen valósíthattam meg egy csendes, otthonos kis faluban, ahol lehetőség nyílik a nyugodt alkotó munkára. Ez a művésztelep az eddigiektől eltérően a hagyományos művészeti területeken túlmenően az emberi (természetes, épített, vizuális) környezet kialakítását művészi fokon művelők számára is biztosít az alkotásra lehetőséget. Ezen a településen lehetőség van az alkotásokat befogadó lakosokkal közvetlenül kapcsolatba kerülni, így közvetlenül hatni az emberi élet minőségére.

Jövő:

Az első lépéseket megtéve bízom abban, hogy továbbra is befogadja az alkotni vágyó művészeket Szentpéterszeg település, amiért ezúton is köszönet Olajos Mihály polgármesternek. Igyekszünk gyarapítani a település értékeit, amihez sok erőt, kitartást kívánok a résztvevőknek:

Tegdes László grafikus, a művésztelep alapítója

Szentpéterszeg, 2018. június

SZTP Művésztelep plakat

A Szentpéterszegi Művésztelepet, valamint a plakát és a katalógus megjelenését támogatták:

  • Center-Print Nyomda Kft.
  • Favorit Nyomdaipari Vállalkozás
  • ILS Debrecen Nyelviskola Kft.
  • Printart-Press Kft.
  • Seres Géza
  • Sz. Variáns Kft.
  • Szentpéterszeg Jelenéért Jövőjéért Alapítvány
  • Szentpéterszeg Községi Önkormányzat

Várható támogatók:

  • Alföldi Nyomda Zrt.
  • Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
  • Kinizsi Nyomda

You have no rights to post comments