artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A nagy Bihar Citerazenekar 2018. január 20-án alakult 14 Bihari település citerásainak összefogásával, 33 fővel, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a bihari élő népművészet népszerűsítése és tovább éltetése. Életre hívója a furtai Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület, melynek elnöke Csordás Jánosné. Az együttes vezetője: Tóth Gyula citera készítő, népzenész, tanár, több együttes szakmai tanácsadója.

Az együttes női tagjai, illetve a furtai citerások furtai népviseletben mutatkoznak be. A férfi viselet legjellegzetesebb darabjai a sötétkék surc alapon fehérrel hímzett kötő és hímzett ing. A női viselet a szegényesebben hímzett kötő, mellény és hímzett blúz. Ezeket a ruhadarabokat a hagyományőrző egyesület keretein belül működő hímző szakkör tagjai, illetve a furtai közmunka program hímzősei készítették el.

Műsoruk összeállítását elsősorban a bihari térség dalkincsére alapozzák, és néhány helyi dalközlőtől származó dal is szerepel benne. Mai fellépésük alkalmával először mutatkoztak be nagyközönség előtt, amely során Bencze Lászlóné Bihari népdalgyűjtéséből hallhattak először:

„Nagyon szépen harangoznak hajnalra…” címmel Katonadalokat és „A múlt héten arra jártam te feléd...” címmel Bihari népdalokat.

A következő fellépés a Bihar-Bihor Expon Biharkeresztesen, 2018. április 6-án, ezt követően Pocsajban, a XVI. Citerás találkozón 2018. április 7-én lesz. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Bihar Citerazenekar!
You have no rights to post comments