artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 21. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Barbecue csirkés tortilla tekercs hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreo krémes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Erdélyi Gábor terem falait ezúttal Bényi Árpád festményei is díszítik, melyeket Bényiné Lenke adományozott városunknak. A december 11-ei kiállítást Vitéz Ferenc nyitotta meg, míg a megjelenteket Muraközi István polgármester köszöntötte. KÉPGALÉRIA

A festő élete, művészete szorosan összefonódott. Dicsőszentmártonban született, s talán onnan hozta azt a művészi törekvést, hogy képein központba állítsa a teret. Ne csupán kitöltse a kép síkját, hanem megkísértse a végtelenség festői kifejezését. Sok képének szinte nincs határa, egymás mellé helyezve folytatják egymást.

Bényi Árpád képekkel gazdagodott városunk 01Bényi Árpád képekkel gazdagodott városunk 07

Tanár lett, művésztanár, s az 1956-os forradalmat követő megtorlás során egy plakátterv miatt négy évi börtönre ítélték. Onnan kiszabadulva Berettyóújfalu fogadta be. Ám művészetének szinte utolsó darabjáig visszatért a forradalom élménye és a börtönélmény. Volt hite, ereje a folytatáshoz, hogy aztán első önálló kiállítását Debrecenben betiltsák.

Bényi Árpád képekkel gazdagodott városunk 05Bényi Árpád képekkel gazdagodott városunk 08

A sorsverte ember azonban tovább kereste a csodaszarvast, alkotott és végül debreceni polgár lett, a nagyerdei művésztelep meghatározó személyisége. Itt bontakozott ki művészi pályája, legyőzve földi nyűgöket, Prosperoként világot teremtett magának. Tizenkét esztendőn át a nyíregyházi főiskola képzőművészeti munkáját is irányította tanszékvezetőként. Pedagógiai és művészi tapasztatait írta meg Ecset és stafeláj című könyvében (1998.). Az önmagával is küzdő művészt többek között Káplár Miklós, Medgyessy, Holló László, Csokonai díjakkal tisztelte meg a szűkebb haza. Berettyóújfalu és Debrecen díszpolgára lett. Bényi Árpád, 2006-ban hunyt el.

You have no rights to post comments